понедељак, 25.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 07.12.2020. у 22:00 И. Албуновић - Ј. Антељ

Вештачка пилетина први пут у ресторанима

Сингапур одобрио да се на тржиште пусти пилеће месо узгојено први пут у лабораторији компаније „Ит џаст” из Сан Франциска
(Фо­то EPA/Narong Sangnak)

Када je 2013. године дегустиран први говеђи хамбургер створен из матичних ћелија мало ко је заправо веровао да је будућност вештачког меса извесна. Тим пре што је цена процеса производње овог бургера износила невероватних 250.000 долара.

Али недавне најаве да ће у једном сингапурском ресторану први пут на свету бити послужена панирана вештачка пилетина указује да смо близу револуције у производњи меса. 

Како преносе светски медији, власти Сингапура одобриле су пуштање на тржиште првог меса на свету које не долази од закланих животиња. Реч је о производу компаније „Ит џаст” пилетини која је узгојена у лабораторији. 

На тржишту је последњих година све већа потражња за алтернативама месним производима јер потрошачи све више воде рачуна о свом здрављу, добробити животиња и заштити околине. Међутим, све досадашње замене за месо базирају се на биљним протеинима. Компанија „Ит џаст” из Сан Франциска успела је да лабораторијски направи пилетину из животињских ћелија. Како пише „Блумберг”, произвођач ће у почетку сарађивати са локалним Центром за иновације у храни на прављењу овог меса. У току је набавка опреме како би посао проширили и на испоруке у већи број ресторана, а на крају у продавнице. Сингапур се, како истиче лист, брзо окреће оваквим могућностима побољшања прехрамбене сигурности јер је увозно оријентисан када је реч о храни. Тамо би као следећа алтернатива могао да се нађе и хамбургер зато што ова компанија планира да, у првој половини наредне године, поднесе пријаву за говедину створену у лабораторији. Одобравање оваквих месних производа одвија се спорије у Европи и САД, пише тај лист. Извршни директор те компаније Џош Тетрик рекао је да је укус овог меса „као праве пилетине”.

Процењује се да би у следећој деценији тржиште алтернативе месу могло да буде вредно 140 милијарди долара, што је око садашњих 10 одсто укупног тржишта меса. Посредно, овакве најаве довеле су усред пандемије до расправе, па чак и гласања у Европском парламенту о томе да ли веге бургер може и даље да задржи тај назив на који право полаже месна индустрија која се осетила угроженом. 

Цена новог пилећег производа биће слична премијум пилетини током првих шест месеци, најавили су из компаније „Ит џаст” и истакли да имају план да, уз пад трошкова током ширења на глобалном нивоу, достигну циљ према коме би месо које они производе било исплативије од конвенционално узгајаног. „Блумберг” наводи да би то могло да потраје јер је пилетина један од најјефтинијих протеина чија потрошња расте више од било ког другог меса. Закључује се да ће то бити тешко и зато што се сендвич с пилетином нуди у ресторанима за један долар.

Коментари16
520a2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Bojana
Ne zelimo ni gmo ni vestacku piletinu! Nadam se da ce manjina shvatiti.
Dr Zumbul
@Radoslav: Bravo. Konačno jedan normalan komentar! Hiljadama godina ljudi se bave genetskim inženjeringom, ukrštanjem i sparivanjem bliskih srodnika raznih domaćih životinja (i biljaka). To je isto genetski inženjering, ali na makro nivou i nikome to nije smetalo. Sada kada se to radi na molekularnom nivou, to je problem! Problem je zloupotreba tehnlogija a ne sama tehnologija!
Radoslav
Sve silni naučnici u komentarima - pa to sve što jedete je već gmo, i biljke i životinje. Jeste nekad videli "prirodne" proizvode? To jedva da je jestivo, čitava poljoprivreda vekovima se zasniva na modifikaciji. E, jedino ako vam smeta što nema klanja...
Rada
Da li je noguce da su ljudi vec toliko obezmozgovljeni da jedu geneticki modifikovanu hranu , "ispod cekica"? I jos se raduju? Svete , gde si, sunovratices se skoro!!!
Miki
Pojedoše ribe,žabe,pacove,miševe,slepe miševe,kučiće,mačiće sad kad nema ni kučeta ni mačeta proizvode veštačko meso.Znači red je došao na plastiku.A šta ćemo mi kada nam pojedu svu plastiku.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља