понедељак, 25.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 23.12.2020. у 16:37 Дана Станковић
КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Специјалитет с укусом традиције

Качамак је данас на менију европских елитних ресторана, а некада се припремао за празнике и сеоске славе
(Фото Ропиксел)

Качамак је специјалитет с укусом традиције: ко га није пробао, не зна колико вреди и колико је укусан. Јело је дијетално, садржи висок садржај влакана и зато је вишеструко добро за здравље: чисти масне наслаге на крвним судовима, регулише пробаву, убрзава метаболизам, а верује се и да повољно утиче на дуговечност. Реч је о традиционалном српском јелу, али се налази и на менију елитних европских ресторана. У давна времена припремао се само за празнике и поводом сеоских слава. Правио се од домаћег, крупније млевеног кукурузног брашна, жутог или белог. Ствар је укуса, а Златиборци, рецимо, баш траже бело брашно.

Данас се качамак чешће користи као здрава природна храна која не мора да се чува у фрижидеру, већ на „шпајз” температури. Служи се топао или хладан. Начин на који се качамак једе зависи од поднебља у којем се прави: може се кашиком вадити и стављати у посуду, а онда, док је још топао, одозго нарендати качкаваљ или измрвити бели сир, који се претходно може и испржити на мало масти и алеве паприке.

Качамак се може исећи на кришке или коцкице и пећи на роштиљу или равној плочи – тако се најчешће припрема у ресторанима. Може се и само кратко запећи с обе стране на тигању с мало уља или маслаца, да добије румену корицу.

Негде се служи као самостално, главно јело или као слани оброк с различитим додацима – месом, прженим луком и сланином, рецимо, а може бити и прилог уз роштиљ, печење, рибу, гулаш, шкембиће, пасуљ. Неко воли сладак качамак преливен млеком, јогуртом, премазан пекмезом. Познат је и хајдучки качамак са сиром, кајмаком или кобасицом. Слажи се и уз гулаш, али и с медом и пекмезом од шљива. Може да се припрема на још милион начина, зависно од маште и укуса.

Једноставна припрема

Ово оригинално, укусно и здраво јело, без глутена, масти и конзерванса припрема се врло једноставно код куће, на старински начин. У дубљу посуду сипати воду и со и сачекати да прокључа. Онда додати одговарајућу количину брашна тако да се направи купа, али не мешати, већ тањом оклагијом направити рупу у средини, налик вулканском гротлу. Оставити да крчка на тихој ватри десетак минута. Када се брашно потопи у води, искључити ринглу и кратко оставити „да се маса смири”. Склонити са шпорета и енергичним покретима мешати све док се не разбију све грудвице. Већа густина постиже се додавањем брашна, слично као када се кува гриз.

Коментари1
6338c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Istorija
Иако је често мишљење да је качамак настао на просторима Балкана, истраживања показују да се ово јело настало у северној Италији, где се служило као сеоско јело. Кукуруз је у Европу стигао пре око 500 година, а на Балкан тек у 17. веку, док се на трпезама у Јужној и Северној Америци налази веома дуго.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља