среда, 03.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 31.12.2020. у 14:46 Драган Тодоровић
ИНТЕРВЈУ: Немања Видић, некадашњи репрезентативац Србије и дугогодишњи капитен Манчестер јунајтеда

Не верујем у људе који данас воде српски фудбал

Имамо стручњаке из света спорта који су паметни, школовани и поштени. Волео бих да играчи желе да носе дрес репрезентације, а не да је напуштају у најбољим годинама разочарани. Код Фергусона сам научио да ће бити и грешака у раду, али ако понављате исте грешке онда то значи да нисте способни да будете ту где јесте
(Фото EPA/Alba Vigaray)

Главни протагонисти такозваног тоталног фудбала, одувек су говорили да фудбал припада свима, а понајвише онима за које је овај спорт – страст, љубав, вера. Ретки су српски играчи који су оставили снажан печат и у највећим светским клубовима, посебно у колевци овог спорта. Легендарни Шкот сер Алекс Фергусон, поставио је темеље модерног Јунајтеда, а често је говорио о врлинама својих ученика. Међу њима је био и Србин Немања Видић, један од највећих фудбалских ауторитета на Острву, најбољи дефанзивац Премијер лиге свих времена. За Ужичанина, сер Алекс је често умео да каже: ,,Немања је главом ишао тамо где многи други не би ни помислили.” Просто такав је одувек био, храбар и изнад свега честит. Зато овај млади човек, који се први јавно успротивио садашњем фудбалском систему у Србији, који је све, само не успешан, често уме да каже: „Квалитет без резултата је бесмислен. Резултат без квалитета је досадан.” Пуних дванаест година Немања Видић није дао интервју ни за један српски медиј. Ипак, на крају ове за нас потпуно промашене фудбалске године, бар што се репрезентације Србије тиче, одлучио је да прекине дугогодишњу тишину, у жељи да српском фудбалу сутра буде боље него што је данас.
 

Како оцењујете данашње стање у нашем фудбалу?

Када говоримо о нашем фудбалу никако не можемо да одвојимо клупски од репрезентативног. Зато је задатак свих нас да најпре вратимо поверење у српски фудбал, у Судијску организацију, у Фудбалски савез. Сви ови лоши резултати, који из темеља дрмају наш најпопуларнији спорт, уопште нису случајни. Годинама нам се дешава да лоше третирамо тренере и играче, а фудбал зависи од тих људи. Нашем фудбалу данас су потребни људи, учитељи, који ће да едукују наше фудбалере. То је суштина свих наших проблема.


Дуго сте играли у иностранству, стицали сте искуство од највећих фудбалских зналаца. Шта је потребно нашем фудбалу да коначно подигне главу?

Потребно је да истини погледамо у очи. Било је у нашем фудбалу и пре, а и сада, функционера који су успевали да направе добар резултат, па да им се после тога изгуби сваки траг и да после њих други дође, па на крају сви заједно платимо цех. Нама су данас у фудбалу пре свега потребни поштени људи. Способни и одговорни, а не људи као што их имамо у овом систему вредности. Неки људи који данас воде клубове су само испостава менаџера и криминалаца. Потребни су нам стручни и поштени људи који ће радити у интересу српског фудбала.

(Фото ЕПА-ЕФЕ/ANDY RAIN)


Многи кажу да је база најважнија у спорту, посебно у фудбалу?

Чињеница је да имамо талентоване играче, али и даље пуно заостајемо за озбиљним светом. Често се питам ко ће развијати наше будуће репрезентативце. Брину ме и високе плате појединих играча у нашем фудбалу. Да ли играчи то враћају или не, увек остаје сумња. Србија није тако велика земља да може да плаћа толико високе плате играчима.


Многи се после вашег јавног обраћања спортској јавности питају који је ваш интерес да тако одлучно отварате један фронт, у фудбалу, што се неће свидети многима?

Мој једини интерес је да се овај систем функционисања промени. Да људи који тренутно воде српски фудбал оду, јер су оличење свега што не ваља. Мене генерално Славиша Кокеза не интересује, али он је одговорна личност у српском фудбалу. Искрено, сматрам да је залутао у наш фудбал. Није у реду да он представља српски фудбал у свету, јер нема поштовање ни у нашем, а камоли у светском фудбалу. У Савез, као нашу кровну организацију, довео је људе који не мисле својом главом, који урушавају тренерску струку. Дељењем лиценци и давањем уступака на свим нивоима урушио је српски фудбал. Код нас се одређени фудбалски функционери увек уједињују из интереса очувања фотеља, а не за добробит фудбала. То смо видели и у овом случају, после мог писма јавности.

Људи који су се јавили да подрже Кокезу, по њима ,,најбољег председника”, од тога имају корист. А шта има наш фудбал од тога? Шта би по вама био спас за српски фудбал?

Да дођу честити и стручни људи, неокаљани, без репова. Наравно, имамо такве људе. Ја желим да будем спона а не раздор између квалитетних људи. Доста нам је раздора и подела.


Били сте капитен многим светским фудбалерима, попут Фердинанда, Гигса, Роналда, Ван дер Сара, Рунија, Сколса, Невила, Евре, Ван Персија... Шта причају ти људи о нашем фудбалу када се сретнете?

У европским и светским фудбалским круговима у којима се крећем, обично када причамо о српском фудбалу, њима је увек прва асоцијација криминал и корупција. Ако хоћемо да и даље у нашем фудбалу владају такве вредности, онда такав фудбал нема никакву будућност. Једино што има то је лични интерес појединаца. Ако је тако, онда боље да децу више не шаљемо на фудбал.

(Фото ЕПА-ЕФЕ/MATTEO BAZZI)


Шта поручујете родитељима чија деца тренирају фудбал?

Као родитељ, желео бих да се деца едукују и развијају у неком бољем систему вредности него што је данас. Од све деце која прођу кроз омладинску школу, чак њих 95 одсто не постану фудбалери. Сутра ће та деца постати адвокати, лекари, политичари и биће део нашег друштва, а вредности које им се усаде кроз спорт, остају заувек. Зато ако им сада усадимо погрешне вредности, онда се за нашу будућност лоше пише. Не само у фудбалу већ и у свим сферама. Данас кад погледам наш фудбал, не видим само проблем у и око репрезентације. Он је много шири и много дубљи него што можемо да претпоставимо.


Зашто сте се успротивили овом фудбалском систему?

Пре свега јер имам одговорност према људима, навијачима, према тренерима, мојим колегама. Има поштених и радних људи у српском фудбалу. Ово је моја обавеза и према новинарима који се искрено боре за интерес српског фудбала. Ако и даље ћутимо, проблеми ће бити још већи.


На који начин по вашем мишљењу треба поправити стање у млађим категоријама?

Менаџери имају огроман утицај у фудбалу, посебно у млађим категоријама. То треба да се мења, јер то треба да буде најздравији део нашег фудбала. Та деца ће сутра бити део нашег система, а фудбал као најпопуларнији спорт у Србији има одговорност да поставља неке стандарде. Ми не смемо да дозволимо тим људима да имају огроман утицај на развој наше деце. Јер сутра, та деца стварају неповерење према фудбалском систему, неповерење према репрезентацији. Зато имамо ситуацију да играчи данас више немају осећај за репрезентацију. Ако погледамо у последњих пет година, колико је пута подмлађивана наша најбоља репрезентација, колико је кроз А тим продефиловало фудбалера, видећемо да је то огроман број. Волео бих да знам тај број. Не смемо да се кријемо иза играча, иза тренера. Морамо да чувамо тренере да би сутра стварали играче. Волео бих да играчи желе да играју за репрезентацију, а не да је напуштају у најбољим годинама разочарани. То је изузетно битна ствар. Ми морамо да стварамо осећај тим играчима да ће на терену увек играти само најбољи. А не да долазимо до тога да свако сумња у нашу репрезентацију. Култ се ствара од млађих категорија, а не у А репрезентацији, ту треба много више времена.

(Фото ЕПА-ЕФЕ/ROBIN PARKER) 


Последњи интервју сте дали пре дванаест година. Шта вас је навело да се после толико година поново огласите?

Ово што радим и говорим су чињенице. Свима је јасно да у оваквом систему вредности много мора да се мења, а многи су и петнаест и двадесет година у овом фудбалском систему вредности. Дуго сам у иностранству, можда имам другачија размишљања, можда гледам из неког угла идеализма, али добро знам да ови људи који су сада ту не могу све ово да спроведу у дело. Зато су нам потребне нове фудбалске снаге, које могу да нас поново врате на највећу сцену. Са овим постојећим фудбалским кадром нема нам бољитка.


После отвореног писма јавности многи су се препознали?

Да то је тачно. Ти људи који су се јавили, брзо су се препознали. Ја ниједног од њих нисам навео у том писму, нити сам их напао. Једноставно сами су се препознали. Искрено, можда на неке нисам ни мислио, а јавили су се. Свима нама треба да буде у интересу да буде боље али свесни смо да од ових људи који данас воде српски фудбал не може да буде боље. И ово је моја главна порука.


Имали сте прилику да током дуге и богате каријере учите од најбољих тренера, међу њима и од Алекса Фергусона.

Са Алексом сам сарађивао пуних осам и по година. У то време имао сам срећу да сам био у неком спортском систему вредности из којег сам много научио. Систем у коме постоји поверење, али и одговорност. Где се зна систем вредности. Тада су у Јунајтеду углавном долазили играчи од 18 до 24 године. То вам говори о Манчестеру. Научио сам много животних ствари. Да увек морате да дате максимум. Да ће бити и грешака, али ако понављате исте грешке онда то значи да нисте способни да будете ту где јесте.


Да ли сте спремни да прихватите неку важну улогу у српском фудбалу?

Мислим да сам кроз овај разговор послао јасну поруку. Мој циљ је да они људи који данас воде српски фудбал, а дуго су и без успеха, што пре оду. Моји циљеви су увек били већи. Треба се надати, треба се борити. Фудбал стално напредује. Морамо да знамо где нам је место у фудбалу, да ли смо ми нација која је још у развоју, или знамо где сутра хоћемо да будемо. И то није одлука моја, имамо људе из света спорта који су стручни, школовани и поштени. И размена мишљења би сигурно помогла. Ово не каже Немања Видић, ово сви виде.

(Фото EPA/M. Bazzi)

Тренерску диплому добио у колевци фудбала

Након завршене Б и А лиценце у Србији одлучили сте се да дипломски полажете у Енглеској? Да ли имате амбицију да једног дана будете тренер?

Желео сам да дипломирам у Енглеској где су фудбалски критеријуми много другачији него код нас. Имам профи-лиценцу, оставио сам себи и ту могућност, јер још док сам био фудбалер размишљао сам да једног дана будем тренер. Али нисам био сигуран да ћу се тиме бавити. Данас не можете да будете спортски директор ако немате профи-лиценцу. Генерално у овом тренутку што се тиче нашег фудбала нисам уопште размишљао о томе. Онима који су ме звали да радим са њима, ставио сам до знања да не верујем у њих и тај систем. Не желим да будем искоришћен као што су биле искоришћене многе фудбалске легенде.

Коментари27
3d823
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ognjen
Pa ti si se naljutio kao malo dijete i napustio reprezentaciju i ti sad pričaš kako treba. Ali Mančester nisi napustio dok ti oni nisu nogu dali. Idi negdje drugo pa talasaj
Gmi
Ovakvoj legendi koja govori istinu neprimerno je davati negativne postove. Sve je istina sto je rekao
Богдан Југовић
Ни ја не верујем у људе који данас воде српски фудбал, али не верујем ни у Вас који сте на онакав начин окренули леђа репрезентацији Србије. Јер нису у питању само навијачи који критикују из ових или оних разлога, већ и они, а којих је много више, који су искрено и душом и срцем уз репрезентацију, па чак и кад је понекад критикују јер су жељни и гладни успеха репрезентације.
Патас
Свака част Немањи за храброст да изнесе у јавност оно што многи знају али нико нема храбрости да то превали преко уста. Може сутра читав савез да дадне оставку, али ништа се неће промијенити док се не промијени систем рада и организације у ФСС. Све док се у ФСС примају људи по «штели» и систему «дођеш ми дођем ти» ,српски фудбал ће да се ваља у блату.
dragiša petrović
Uz svo uvažavanje igračke karijere g.Vidića(isključivo vezane za M.Junajtetd), milislim da treba da olabavi i pusti nas na miru. U intervju kaže da nikoga nije pominjao,da su se sami prepoznali,a on navodi imena i pljuje.G.Vidić bi hteo očito u fotelju predsednika FSS,a da "vlada" iz svog stana u Rimu! Pistimo ljude da rade.Ne znam koji je kriterijum za novogodišnji intervju na celoj strani,on ovde ne živi, zar nije mogao razgovor o nekom sportisti koji ovde živi?
katarina
@dragiša petrović a koga to "nas" treba da ostavi na miru Nemanja Vidic, jedan od NASIH najuspesnijih fudbalera ikada?! Ko smo to MI i ko su ONI? Biće da takve recenice prepisujete od najboljeg studenta Pravnog fakulteta...
gile
Sugestivna pitanja novinara,poput jednog sa konstatacijom:"Ljudi koji su se javili da podrže Kokezu ,po njima "najboljeg predsednika" od toga imaju koristi"?!Nedopustivo i profesionalno nemoralno!Kakve koristi,kako tvrdi novinar, mogu imati Katai,Gudelj,Radonjić,i mnogi drugi koji koji nemaju veze sa FSS?Kada postoji ovakva konstatacija, nešto opasno ,izvinite ,"smrdi".Pismo Vidićevo nije napisala njegova ruka, obrazovanje mu nedostaje. Cilja se na jednu drugu ličnost.Pisite komentar.
Горан
Ни једна репрезентација било које земље више не личи, пре свега пореклом играча, на себе. Као што ни једна држава, демографски, не личи на себе из седамдесетих година. Никога ту не води родољубље већ новац па онда и елитизам. Једино је хрватска репрезентација била засијала крајем деведесетих и сијала још деценију. Огроман новац у фудбалу, стварно претеран по свим основама, разлог је што си и ти Немања “продат”! То је био модус и за остале твоје колеге. Србија је семениште играча за продају.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља