Каранфилић или клинчић име је добио по специфичном облику мале, дугачке петељке, попут клина који на горњем крају има округло задебљање, као пупољак, чији мирис подсећа на каранфил.
Кувано вино, омиљени напитак у зимском периоду, без њега је незамисливо, али користи се и за ароматизовање других напитака (ликера и пунчева), кекса, медењака, воћних колача, компота, ушећереног воћа, па и неких сланих јела.
Добро се слаже с динстаном говедином, свињским печењем и месом дивљачи, а може се додати и неким врстама кобасице и саламе, тамним рагу супама, бујонима, маринатима, оријенталним јелима с пиринчем и кари сосу. У комбинацији с ловором и црним луком даје фину хармонију црвеном киселом купусу.
Каранфилић има оштар мирис и готово љут укус. Та снажна зачинска својства потичу од високог садржаја етеричног уља, које се у великој мери састоји од еугенола (он је разлог што се уље каранфилића употребљава у медицини и стоматологији као антисептик и анестезија, а и у козметичкој индустрији за мирис сапуна).
Овај зачин добија се сушењем пробраних цветних пупољака зимзеленог егзотичног тропског дрвета каранфиловца које расте на Филипинима, Молучким острвима, у Индији и Бразилу. Бере се и суши непосредно пре цветања, а употребљава се цео и у праху. Суши се на асурама на сунцу, све док пупољци не добију тамносмеђу боју.
Благотворна својства каранфилића одавно су позната на свим меридијанима. У време кинеске династије Хан, дворјани су у присуству цара жвакали каранфилић да би им дах угодно мирисао. Европљани су за њега сазнали у четвртом веку и брзо је постао један од главних оријенталних зачина. На ове просторе донет је из Индонезије која је и данас највећи извозник каранфилића.

КУВАНО ВИНО
Потребно је:
• 5 дл црног вина
• 2,5 дл воде
• 3 кашике шећера или меда
• пола кашичице каранфилића
• мало цимета
• неколико кришки поморанџе
• неколико кришки јабуке
• неколико сувих шљива
• анис
• бибер у зрну
У већу шерпу сипати вино и воду, а потом додати и остале састојке. Засладити по укусу. Ставити на ватру да се вино загреје, али пре него што прокључа смањити температуру, поклопити посуду и оставити још десетак минута на тихој ватри да се кува. Ко жели да појача укус може додати мало брендија или коњака.
НАПИТАК ПРОТИВ ХОЛЕСТЕРОЛА
Потребно је:
• 5 г каранфилића
• 2 л воде
Целе каранфилиће убацити у боцу с водом и оставити наредна два дана у фрижидеру. Повремено протрести. Овај напитак пити свако јутро по једну мању шољицу за кафу – највише 1 дл дневно. Након две попијене боце направити паузу од месец дана, па поновити терапију. Искуства с овим рецептом су позитивна, па можда друга тура и неће бити потребна.