недеља, 17.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 13.01.2021. у 11:48 Дана Станковић
КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Ароматични каранфилић

Мада се њиме првенствено зачињавају слатка јела, добро се слаже с динстаном говедином и свињским печењем
Каранфилић (Фото Unsplash/K15 Photos), Кувано вино (Фото Pixabay/Sponchia)

Каранфилић или клинчић име је добио по специфичном облику мале, дугачке петељке, попут клина који на горњем крају има округло задебљање, као пупољак, чији мирис подсећа на каранфил.

Кувано вино, омиљени напитак у зимском периоду, без њега је незамисливо, али користи се и за ароматизовање других напитака (ликера и пунчева), кекса, медењака, воћних колача, компота, ушећереног воћа, па и неких сланих јела.

Добро се слаже с динстаном говедином, свињским печењем и месом дивљачи, а може се додати и неким врстама кобасице и саламе, тамним рагу супама, бујонима, маринатима, оријенталним јелима с пиринчем и кари сосу. У комбинацији с ловором и црним луком даје фину хармонију црвеном киселом купусу.

Каранфилић има оштар мирис и готово љут укус. Та снажна зачинска својства потичу од високог садржаја етеричног уља, које се у великој мери састоји од еугенола (он је разлог што се уље каранфилића употребљава у медицини и стоматологији као антисептик и анестезија, а и у козметичкој индустрији за мирис сапуна).

Овај зачин добија се сушењем пробраних цветних пупољака зимзеленог егзотичног тропског дрвета каранфиловца које расте на Филипинима, Молучким острвима, у Индији и Бразилу. Бере се и суши непосредно пре цветања, а употребљава се цео и у праху. Суши се на асурама на сунцу, све док пупољци не добију тамносмеђу боју.

Благотворна својства каранфилића одавно су позната на свим меридијанима. У време кинеске династије Хан, дворјани су у присуству цара жвакали каранфилић да би им дах угодно мирисао. Европљани су за њега сазнали у четвртом веку и брзо је постао један од главних оријенталних зачина. На ове просторе донет је из Индонезије која је и данас највећи извозник каранфилића.

(Фото Pixabay/Ferencvc)

КУВАНО ВИНО

Потребно је:

• 5 дл црног вина
• 2,5 дл воде
• 3 кашике шећера или меда
• пола кашичице каранфилића
• мало цимета
• неколико кришки поморанџе
• неколико кришки јабуке
• неколико сувих шљива
• анис
• бибер у зрну

У већу шерпу сипати вино и воду, а потом додати и остале састојке. Засладити по укусу. Ставити на ватру да се вино загреје, али пре него што прокључа смањити температуру, поклопити посуду и оставити још десетак минута на тихој ватри да се кува. Ко жели да појача укус може додати мало брендија или коњака.

НАПИТАК ПРОТИВ ХОЛЕСТЕРОЛА

Потребно је:

• 5 г каранфилића
• 2 л воде

Целе каранфилиће убацити у боцу с водом и оставити наредна два дана у фрижидеру. Повремено протрести. Овај напитак пити свако јутро по једну мању шољицу за кафу – највише 1 дл дневно. Након две попијене боце направити паузу од месец дана, па поновити терапију. Искуства с овим рецептом су позитивна, па можда друга тура и неће бити потребна.

Коментари1
78cf8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Savet za gurmane
Ako ste jeli aromatično jelo sa bijelim lukom, onda posle jela uzmite 1-2 karanfilića, u ustima držati, ali ne grickati jer je ljut. Moj kolega je došao ujutru na posao, a osjetio se miris bijelog luka. To mu rekoh, a on reče da je jeo sos od bijelog luka, a supruga mu predhodnu noć zabranila pristup u spavaću sobu. Zato uvijek karanfilić upotrebiti!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља