уторак, 02.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 26.01.2021. у 21:00 Данијела Давидов-Кесар

Светско тржиште вакцина у епизоди „ко да више”

Богате земље наручиле су вишеструко већи број бочица него што им је потребно, сиромашне још нису добиле ниједну дозу
Нема гужве на пунктовима за вакцинацију у Италији, јер нема ни вакцина (Фото EPA-EFE/Ciro Fusco)

Да је неко пре коју годину прорицао да ништа неће бити важније од вакцина и да ће државе једне другима буквално пред носем отимати цепива, већина људи у то не би поверовала. На светском тржишту тренутно је ситуација таква да вакцина против ковида 19 нема довољно како би се „покриле” потребе свих земаља, па се многи на разне начине довијају како што пре да дођу до цепива. И председник Србије Александар Вучић наглашава да је данас теже набавити вакцину против короне него нуклеарно оружје и да би Србија била неодговорна да није обезбедила око 1,1 милион вакцина поред програма ЕУ Ковакс, из којег иначе нисмо добили ниједно цепиво, као уосталом ни земље из региона. Вучић каже да се данас води рат у правом смислу те речи око набавке вакцина, јер је то питање – питање економског опстанка.

Главни проблем је што су богате земље наручиле вишеструко већи број цепива него што им је заиста потребно, а сиромашне земље још нису добиле ниједну дозу, а с друге стране произвођачи вакцина смањују број наручених количина. Неке фармацеутске куће то правдају тиме што имају проблеме у производним погонима, а друге без посебног објашњења обелодањују да раде на појачавању производних капацитета.

Због збрке око набавке цепива, у неким земљама је обустављена вакцинација, у другим се министри здравља хватају за главу јер немају обезбеђене количине доза за ревакцину, а у трећим већ размишљају о увођењу строжих епидемиолошких мера јер уопште немају вакцине.

Можда је све ово најсликовитије објаснио хрватски премијер Андреј Пленковић, који је изјавио да је на тржишту вакцина против вируса корона на делу „киднаповање”, јер постоје земље које плаћају више, како би дошле до њих, и додао да Хрватска неће бити међу њима, већ да очекује да америчка компанија „Фајзер” испоштује уговор о испоруци. Упитан да ли ће Хрватска тужити „Фајзер” због непоштовања тог договора, Пленковић је рекао да сматра да би произвођач, који се не придржава уговора, требало Хрватској да плаћа пенале због неуредне испоруке.

– Ако имате уговор који сте испреговарали и плаћате не малу цену, не видим смисла у новим преговорима или у нуђењу више цене. Ваљда би они нама требало да плаћају пенале за неиспоштовани уговор. Мислим да је нормално да обе стране испоштују шта је договорено и искористићемо сва средства која имамо да се то и догоди – рекао је Пленковић.

На констатацију да је Италија најавила тужбу против „Фајзера”, Пленковић је рекао да ће то бити „заједничка активност” на нивоу Европске комисије, која је набавку потписала у име држава чланица ЕУ.

Влада Италије је иначе кивна, јер мора да ревидира план масовне вакцинације због смањених испорука вакцина од „Фајзера”. Заменик италијанског министра здравства Пјерпаоло Силери је рекао да је фокус владе да се осигура да сви који су примили прву дозу добију и другу. Због кашњења у испоруци договорених количина вакцине, претпоставља се, како преносе италијански медији, да ће имунизација особа старијих од 80 година каснити и до два месеца.

Упитан зашто мисли да су фармацеутске компаније биле приморане да најаве смањења испорука, Луиђи ди Мајо, италијански министар спољних послова је рекао да верује да су једноставно загризле више него што су могле да сажваћу…

И председник Европског савета Шарл Мишел рекао је да ће ЕУ користити легална средства како би обезбедила да фармацеутске компаније поштују уговоре о испоруци вакцина против ковида 19. ЕУ ће, каже он, натерати фармацеутске компаније да испуне уговоре о испоруци вакцина земљама ЕУ, али је признао да ће европски блок тешко испунити свој циљ да вакцинише 70 одсто одрасле популације до краја лета.

А шта тек могу да учине земље изван ЕУ ако овако траљаво иде набавка цепива код њих?

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи на састанку министара спољних послова ЕУ нагласио је потребу да се брзо осигура приступ земаља западног Балкана вакцинама против ковида 19, нагласивши да се разговара о ажурирању стратегије ЕУ за поделу вакцина са трећим земљама и другим напорима да се обезбеди равноправан и поштен приступ безбедним вакцинама на глобалном нивоу.

С друге стране, представници ЕУ састајали су се са руководиоцима компаније „Астра Зенека”, како би затражили даља појашњења јер су неочекивано најавили велико смањење слања вакцине против ковида 19 европском блоку у првом кварталу ове године. Како преноси Танјуг, представници компаније „Астра Зенека”, која је своју вакцину развила са Универзитетом Оксфорд, саопштили су да не могу да испуне договорене циљеве до краја марта, док је неименовани званичник ЕУ рекао за Ројтерс да то значи смањење од 60 одсто вакцина на 31 милион доза.

И Пољска је у проблему, јер им је компанија „Модерна” отказала испоруку вакцина против короне, због чега ће, ако буде потребно, морати да мењају план вакцинације. Варшава иначе планира да вакцинише три милиона људи у првом кварталу 2021. године.

Већ неколико дана на друштвеним мрежама се шири информација да ЕУ „Фајзерову” вакцину плаћа 15, Сједињене Америчке Државе 19, а Израел 40 долара и да је цена разлог што се вакцина продаје онима који више плаћају, а не према уговореним обавезама.

Многи се сад окрећу ка Кини, у нади да ће им она доставити одређене количине цепива, иако претходних месеци нису о томе преговарали.

Си Ђинпинг, председник Кине, казао да је су они своје вакцине ставили на располагање за више од 150 земаља, као и медицинске тимове земљама које су то желеле.

– Кина ће и убудуће своја искуства и резултате делити са другим земљама. Важно је да се вакцинација спроведе и у неразвијеним земљама. Нико не може победити без сарадње, а Кина жели да настави да следи свој курс отварања и да допринесе одржавању глобалних мрежа снабдевања – истакао је Ђинпинг.

Када је реч о Србији, стручњаци хвале напоре наше државе да билатералним уговорима дође до што већег броја вакцина, не чекајући да нам Европа „на кашичицу” удели које цепиво. Према најновијим подацима Оксфордског универзитета, Србија је на трећем месту у Европи, а шестом у свету по стопи вакцинисаних против вируса корона на 100 грађана. Испред Србије по стопи вакцинисаних првом дозом вакцине против короне у Европи су само Велика Британија и Малта.

– Задовољан сам количинама вакцина које држава набавља. Били смо принуђени да се сами сналазимо. Једина повољна околност што нисмо чланови ЕУ јесте та што смо слободно могли да набављамо цепива. Тачно је да Мађарска, која је део европске заједнице то ради, али ће сигурно када ово прође морати да сноси неке последице. Не би требало да буде тајна колико смо платили вакцине. Ипак су то наше паре. Нико нам бесплатно није дао ништа, мораћемо ми за то да чинимо неке услуге, а и да платимо. Мислим да је Александар Вучић поруком да ће бити вакцина за још седам дана повећао интересовање грађана за цепивом. Створиле су се гужве на свим пунктовима за вакцинацију. Многи су чекали да виде како ће да прођу они који су се у почетку вакцинисали – сматра епидемиолог професор др Зоран Радовановић.

Како истиче др Драгослав Поповић, председник Удружења за јавно здравље Србије, малобројне су земље које омогућавају грађанима да бирају вакцину, попут наше државе.

– За било шта, па и за вакцину имате неке које су фаворизоване, а неке људи из ирационалних разлога не желе да добију. У јеку пандемије тако не смемо да се понашамо. Сада постоји 12 вакцина у процесу развоја. Да би се тржишта у свету покрила, потребно је 10 милијарди цепива. Индустрија има ограничења у процесу производње. Компаније су дале пресек динамике којом могу да испоручују цепива, а проблем је и чекање на регистрацију, то је уско грло у процесу. План је био да у првом кварталу године добију вакцине приоритетне групе, а у другом да се имунизација прошири. Надам се да ће се временом доступност на тржишту повећати, јер ће и друге компаније које су у крајњој фази клиничких испитивања понудити цепива. За месец и по дана ће се ситуација стабилизовати, барем у земљама у нашем окружењу. А међународна заједница ће морати да реши проблем у сиромашним државама, највише у Африци – додаје др Поповић.

За сада Србија неће никога тужити због кашњења испоруке цепива, а професор Радовановић додаје да много тога зависи од тога какав је уговор са произвођачима вакцина направљен.

– Када је 2009. године држава са „Новартисом” направила уговор о испоруци вакцина против свињског грипа, постојале су ставке до којих датума треба да се испоруче дозе, а ако то не учине – престаје важност уговора. Не знам какве смо сада уговоре потписали. Ако су неодређени, од тога нема ништа. Вероватно су земље Западне Европе које најављују тужбу имале прецизније уговорне обавезе, и за термине и за број доза за испоруку. О томе одлучује међународни суд или онај где је седиште фармацеутске компаније. Битно је знати да ли је у уговору дефинисано шта се ради у случају више силе, ако се нешто догоди у производњи, уколико дође до експлозије или контаминације – истиче др Радовановић.

Многе грађане брине нови сој вируса, такозвани енглески, јер према последњим истраживањима он је заразнији око 50 одсто у односу на први вирус који се појавио па смртност код њега, како се претпоставља, износи више од 30 одсто, јер лакше улази у ћелије, иако је клиничка слика иста као и код првог вируса. Стручњаци напомињу да вакцине којима се тренутно имунизујемо штите и од тог соја вируса корона.

Коментари6
d86d9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Lekar, Bgd
Vakcine se prodaju u celom svetu po istim cenama.Ne nasedajte na propagandu placenih botova.Kontrolisite cene na zvanicnim sajtovima.Ista vakcina kosta jednako u Americi , Srbiji ili Kongu. Sve ostale nesporazume su prouzrokovali pohlepni politicari.
Ненад
Па ваљда као и као и код паприка: Ko да више, а не ко је више гладан. Тако је кад се одлучи за владавину новца.
Marko Okram
Voleo bih da mi neko objasni zasto bi ijedna farmaceutska kompanija delila besplatno ili po nizoj ceni svoje vakcine onima koji ne mogu da ih plate, i da predlozi primenljiv mehanizam prihvatljiv vecini - kako urediti nabavku vakcina ako ne ovako. Ovakva logika je vrlo simptomaticna za nas region gde je stanovnistvo naviklo da zivi od dobrotvorne drzave.
Milica
Nije smrtnost engleskog soja "viša od 30 posto", nego je za 30 posto viša od drugih sojeva korona virusa. Znači, ako je smrtnost drugih sojeva 1%, smrtnot engleskog soja j 1,3%. Dakle neće umreti 30 od 100 zaraženih, nego prosečno 1,3 posto od 100 zaraženih.
Nikola Krajišnik
То је управо оно и што се и циљало, ко да више? А на крају ће остати неупотребљено, као и оне вакцине из 2009, једино ако власт силом или забраном кретања не натјера народ да се вакцинише. А што се тиче Фајзера, по некима, он је један од играча који је упетљан у кинеску лабораторију у Вухану, па нам је сада направио лек за проблем који је креирао. Тако се ради, направиш проблем, па нађеш рјешење.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља