Давно је још речено – једна јабука дневно држи лекара далеко од куће. Знају то и наши суграђани па у току целе зиме воде рачуна да не остану без залиха ове краљице воћа. То потврђује и извештај „Велетржнице” који каже да је ових дана највећа потражња баш за јабукама, али и за цитрусима, непресушним изворима најразличитијих врста витамина који током зиме чувају наш имунитет.
– Најпродаваније сорте јабука су тренутно ајдаред, јонатан и мерлоз, док се од цитруса највише траже поморанџе и мандарине. Забележен је благи пораст промета ових производа – поручују из „Велетржнице” и додају да ових дана шире понуду воћем из увоза.
Стижу, најављују они, и кајсије из Турске које су богате калијум-карбонатом, магнезијумом и фосфором, а садрже висок ниво бета-каротена и витамин А. Чувају срце, поправљају крвну слику, ублажавају стрес и одлична су замена за слаткише.
– Осим сувих кајсија, из Италије стижу јагоде и кумкват, а полако се појављује и грожђе. Кумкват је врста цитрусног воћа, веома слатког укуса. Разликује се од осталих цитруса јер се једе са кором која даје одређену горчину. Постоји неколико врста кумквата, а најраспрострањеније су нагами, маруми, меива и Хонгконг дивљи кумкват. Овај производ садржи велике количине А, Ц и Е витамина. Јача имунитет, кожу чини здравијом и лепшом, а добар је и приликом губитка килограма – поручују из „Велетржнице”.