петак, 16.04.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 31.01.2021. у 22:00 Маријана Авакумовић

На које министре је Вучић љут

Председник Србије је рекао да поједини министри не раде довољно за раст БДП-а, додавши да ће замолити премијерку Ану Брнабић да им укаже на његово незадовољство
Чланови Владе Србије пред посланицима у Народној скупштини (Фото Танјуг/Слободан Миљевић)

Председник Србије Александар Вучић је незадовољан радом појединих министара кад је реч о ангажованости на расту бруто домаћег производа (БДП).  Рекао је да ће замолити премијерку Ану Брнабић да им укаже на његово незадовољство.

– Нису умели да потроше своје паре у јануару, а тражили су их у буџету пре само месец и по дана - рекао је Вучић за РTС.

Није желео да каже који су то министри, додајући да је то посао премијерке.

– Ја ћу њој да кажем шта мислим. Не можете да држите састанке за раст БДП-а, а да дођу само два или три министра, што говори да остали не разумеју колико нам је раст важан – истакао је Вучић.

Нагласио је да морамо остварити раст, јер „не можемо да уложимо две милијарде ако немамо четири или пет одсто раста БДП-а ове године”, као и да не можемо да дозволимо да нам нарасте јавни дуг.

– По том питању сам мало љут и верујем да ће разумети ову поруку. То не радим зато што желим неког да критикујем већ зато што знам колико је то важно за нашу земљу. Да бисмо могли да набавимо све лекове и вакцине, да градимо болнице, повећамо плате и пензије –закључио је Вучић.

„Политика” из кабинета премијерке Ане Брнабић и из Министарства финансија није добила одговоре на питања како је у јануару повлачен новац из буџета и која министарства су потрошила мање пара него што је предвиђено.

 Ако се зна да фискална стратегија предвиђа да достизање раста од шест одсто у 2021. почива првенствено на високом расту инвестиција, може се наслутити у кога су све очи упрте. За јавне, приватне и стране инвестиције које у овој години треба да буду увећане укупно око 13 одсто надлежни су Томислав Момировић, министар грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре и Анђелка Атанасковић, министарка привреде.

Синиша Мали, министар финансија, је после састанка Комисије за капиталне инвестиције јасно рекао да је приоритет економски раст Србије, због чега је фокус на јавним улагањима која највише доприносе расту бруто домаћег производа. Подсетио је да је за капиталне инвестиције предвиђено улагање 330 милијарди динара из буџета за 2021, односно 5,5 одсто БДП-а, и закључио да је неприкосновени циљ раст животног стандарда и раст српске економије од шест одсто до краја године.

Министар је рекао да је најважније да се поштују динамика радова и уговорени рокови и упозорио да је неопходно да се више води рачуна о управљању пројектима.

Садашњим буџетом је за капиталне пројекте издвојено 72,3 милијарде динара више у односу на буџет из 2020. године, што је увећање за 36 одсто. Највећи део пројеката се односи на саобраћајну инфраструктуру. Капитални расходи Министарства грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре, одакле се финансира највећи део радова изградње путне, железничке и друге транспортне инфраструктуре, бележе снажан раст, за око 80 одсто у односу на 2020 (са 71 на 128 милијарди динара). Та издвајања подржана су троструко вишим расходима за експропријацију земљишта (17,5 милијарди наспрам око шест милијарди динара у 2020. години).

Експропријација представља уско грло јавних инвестиција јер се претходних година из буџета обично повлачила тек половина новца предвиђеног за ову намену.

Председник Србије Александар Вучић је прошлог месеца, после састанка са министрима и директорима јавних предузећа, рекао да постоје озбиљни проблем са експропријацијом земљишта на прузи Стара Пазова–Нови Сад, земљишта код Чачка , као и да није задовољан како се планира.

Највише новца се издваја за изградњу пруге Београд–Будимпешта, а ту су и наставак изградње Моравског коридора, ауто-пута Прељина–Пожега, брзе саобраћајнице Иверак–Лајковац, ауто-пут Рума–Шабац–Лозница, ауто-пута Сремска Рача–Кумин. Савет Владе Србије за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа је оценио да је неопходно да у првом кварталу ове године буду започети изградња Фрушкогорског коридора, деонице пута Ниш–Мердаре, Нови Београд–Сурчин, као и гасне интерконекције Србија–Бугарска.

Приоритет је и изградња железничке инфраструктуре, а ту су и пројекти у области заштите животне средине, пре свега изградњи фабрика за пречишћавање отпадних вода.

У Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре „Политици” је речено да се, упркос условима рада током пандемије ковида 19, сви инфраструктурни пројекти за које су надлежни реализују по утврђеној динамици и, сходно томе, та динамика прати и финансијску реализацију.

Почетком новембра, када је започео мандат министру Момировићу, било је реализовано мање од 70 одсто грађевинских радова, а до краја децембра 99 одсто, кажу у овом министарству. Нису нам одговорили колико су новца повукли из буџета у јануару, али су нам рекли да министар није присуствовао састанку који се односио на раст БДП-а, већ је делегирао и послао државног секретара.

Разлог су били неодложни састанци у вези пројекта постројења за пречишћавање отпадних вода и састанак о изградњи ауто-пута од Пожеге до Бољара.

Управо због  капиталних улагања увећан је буџет Министарства заштите животне средине. Одобрено је око 8,3 милијарде динара, што је увећање од око 2,5 милијарде динара у односу на новембарски ребаланс.За око једну милијарду динара порасле су инвестиције у изградњу постројења за третман отпадних вода и канализационих мрежа.

Фискални савет наводи да су јавне инвестиције под непосредном контролом владе, да је њихов висок раст економски оправдан, а за то постоји довољно започетих и планираних пројеката, тако да ту ништа није спорно.

Према оцени овог независног тела у јавним и државним предузећима висок раст инвестиција тренутно није могућ, јер су та предузећа оптерећена бројним проблемима у пословању. Снажан раст страних директних инвестиција у 2021. мало је вероватан у пошто се у кризним временима мало инвестира. Инвестиције домаћег приватног сектора никад нису биле велике, па је такође мало вероватно да ће се нешто преокренути у наредним годинама без промене државних политика.

Повећање ових инвестиција у надлежности је министарства привреде, али од њих нисмо добили одговор колико су новца повукли у јануару, шта раде на повећању удела у БДП-у и да ли је министарка присуствовала састанку Савета владе за координацију активности и мера за раст БДП-а.

Пољопривреда је прошле године имала висок удео од око 7,5 одсто у БДП-у. Директни подстицаји ове године пољопривредницима су нижи за готово шест милијарди динара, након ванредно високих исплата у 2020. години због неочекивано добре пољопривредне сезоне.

Капитална улагања Министарства пољопривреде, попут изградње бране „Ариље” на Рзаву и система за пречишћавање отпадних вода у Брусу и Блацу, порасла су за 700 милиона динара, па би хипотетички критика могла да буде усмерена и на њих.

Министарство рударства и енергетике покренуло је процедуру за измену Закона о рударству и геолошким истраживањима како би се привукло више инвеститора, повећала рудна рента, обезбедила већа заштита здравља људи и животне средине, али и повећало учешће рударства у БДП-у земље у наредних неколико година са 1,9 на 3,5 одсто.

Михајловићева: Примедбе се не односе на мене

Зорана Михајловић, потпредседница владе и министарка рударства и енергетике, не мисли да се та примедба председника Србије односила на министарство које води.

– Верујем и сигурна сам да сви министри дају свој максимум, јер је Србија по резултатима свакако међу најбољима у Европи. Буџет Министарства рударства троши се у складу са планираном динамиком. У децембру је реализација буџета министарства износила 96 одсто, а за јануар ћемо знати тачан проценат кад месец буде завршен. Министарство ће, поред пројеката за које је инвеститор, инсистирати да и јавна предузећа у ресору ефикасније реализују пројекте чији су носиоци, јер управо ти пројекти производе највећи финансијски ефекат. Верујем да многима сметају промене које министарство спроводи и зато ме напади у појединим медијима не изненађују и верујем да ће их бити још. Али, било је тога и раније, па смо без обзира на то завршили и Коридор 10 и ауто-пут ’Милош Велики’ и реконструисали више од 550 километара пруга у Србији – каже она.

На исти начин радиће, каже министарка, и у секторима рударства и енергетике, који су дуго „спавали”, а могу да много више да доприносе и Бруто домаћем производу, и буџету, и развоју Србије у целини. Кроз нове законе које припремају желе да повећају учешће рударства и енергетике у БДП-у које тренутно износи око шест одсто, рачунајући и прераду нафтних деривата. Верује да може да повећа учешће рударства у БДП-у које је сада око 1,9 одсто на 3,5 до четири одсто у наредне три године.

Коментари21
7fb3f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Muradin Rebronja
Formalno na aktuelnu ministarku trgovine...a stvarno na njenog šefa i prethodnika koji nije završio pregovore sa Ujedinjenim Kraljevstvom na vreme iako je znao za bregzit i njegove posledice. Istina, (ko je kriv), i samo istina, pa makar se i nebo srušilo.
usput, samo
Ako i mi poreski kreditori imamo pravo na nezadovoljstvo moje bi bilo namijenjeno Dmitroviću i Udovičiću, mada se ne tiče BDP. Prvi je radeći u Večernjim novostima propustio da sa spomenika na Tašmajdanu podignutom po nalogu lista djeci poginuloj u raketiranju Srbije 1999.ukloni nepravilno ispisane riječi na engleskom, kako su spomenik podigle VN "with ther reders".Drugi ignoriše, već dugo, oštećene table sa imenima živih sportskih velikana Srbije u Parku velikana podignutom 2011. na Košutnjaku.
Muradin Rebronja
Lako je potrošiti pare ali je teško investirati i onda zaraditi. Nisam kršten ali mi dođe da se prekrstim i levom i desnom rukom kada vidim kako naš turizam, hoteli, ne znaju da sa minimalnim ulaganjem u nove tehnologije, proizvode, menadžment i zaposlene mogu da rade odlično. Da stanovništvo, domaci gosti i strani turisti dobiju najbolje, "Mercedes", po ceni "Fice", i da zarade. Zato, dajte deo tih nepotrošenih para da pripremimo sezonu na zadovoljstvo svih, kako gostiju tako i zaposlenih.
komentar
A sto niko ne rece tih nekoliko imena ? Od imena bezite svi u svim oblastima ako nesto nije dobro ! Tekst predug, silna nabrajanja, bez imena neodgovornih mi je besmislen i kao takav ne znaci nista obicnom coveku !
Seljak, recimo glup
Da li je iko osim mene procitao Ustav Republike Srbije? To sto Ustavni Sud cuti na ovakve izjave mogu shvatiti. Plase se za svoje udobne fotelje i velike plate. Ali zasto novinari ovo podrzavaju, to mi nije jasno.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља