субота, 06.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 02.02.2021. у 14:55
КУХИЊСКИ ЗАПИС

Пасуљ за краља Александра, гриз за Пашића

Дуг је списак омиљених јела јавних личности из наше прошлости с краја 19. и прве половине 20. века, али међу њима, баш као и данас, предњаче она која почињу словом п: печење, паприка, подварак, погача, проја, пилав, паприкаш
Јавне личности у Србији одувек су волеле да једу пасуљ (Фотографије С. Ступарушић)

У више наврата медији су објављивали шта председник Вучић воли да једе или шта је јео, а пре неки дан и да је помагао у кухињи председништва где су се спремале којекакве ђаконије. Знамо и то да актуелни председник српског парламената воли и да поједе и да запева, а министар спољних послова ужива у пробраним јелима.

Као историчара занимало ме је шта су волели да поједу политичари и друге јавне личности из историје Краљевине Србије или заједничке државе коју смо направили 1918. с „браћом” Словенцима и Хрватима.

Мало је познато и да је Пашић, као и Дачић, волео да пева. Али само у својој соби поред камина. Имао је свеску „Лиру” у којој су му биле записане омиљене песме, међу којима је била и „Извор вода извирала”.

Ево шта су највише волели да једу јавне личности из наше прошлости с краја 19. и прве половине 20. века.

Јело и за војску и за краљеве

Неко је одавно приметио да главна и најбоља јела у Србији почињу на слово п. Испод тог слова можете ређати до миле воље јела која су омиљена и у народу и међу елитом, ма како разумели тај појам. Ту предњачи пасуљ, кога су волели и политичари у краљевини, а колико читам воли га и данашњи председник Србије. Пасуљ воли војска и народ. Спрема се на више начина и у више варијанти. Иза пасуља или испред њега, свеједно, долази печење – прасеће, јагњеће, пилеће, па пите, пихтије, подварак, пилав, паприкаш, палачинке и многа друга јела.

Кнез Павле Сретеновић из Лисовића угостио је кнеза Милоша, после мезелука уз ракију, „чорбом од младих голубића, за које је знао да их књаз радо једе”, ђувечом, прасећим печењем, а фрау Катика из Земуна помогла је да се спреме „пастете” и крофне.

Један предратни новинар, претеча данашњег истраживачког новинарства, успео је да преко познаника прикупи податке о омиљеним јелима јавних личности. Наравно да су то приче, али у свакој кафанској причи има колико измишљотина толико и истина.

Тако је, на пример, Милан Обреновић, први краљ нововековне Србије, велики пробирач и сладокусац, волео нарочито сарму, слатко од цвета багрема и слаткише од чоколаде.

Његова супруга, краљица Наталија, коју су Срби насилно протерали из земље, није подносила масна јела, а свињетину уопште није јела. Највише је волела „пилећину и воће” и – бомбоне. Волела је чај, који је сама спремала за интимне госте.

Краљ Петар Карађорђевић Први Ослободилац био је присталица српске кухиње и највише је волео сарму од киселог купуса. Кад је био у избеглиштву у Волосу, госпођа Грујић кувала му је сарме и из Солуна сваке недеље слала по једно казанче по војнику. Као и сваки велики Србин, и краљ Петар је знао да је сарма боља подгрејана него ли свежа. Волео је воће, особито јабуке рузмаринке, које су му слали из Воћарске школе у Букову код Неготина.

Никола Пашић није јео тешку храну, а најомиљенија храна били су му пилићи, пловке, сутлијаш, гриз и млечни производи. Волео је киселу чорбу и погачу са сиром. У Кривељу је имао човека који му је набављао и слао добар домаћи сир. Био је љубитељ француске кухиње.

Веља Вукићевић, председник владе, био је наводно добар ловац и пецарош па сходно томе највише је волео дивљач и рибу. Јаша Продановић, за кога су говорили да је краљу веран, а Титу одан, вођа Републиканске странке, највише је волео папазјанију. Илија Гарашанин обожавао је бурек, који му је наводно био и последњи залогај.

Стојан Новаковић волео је пуњене паприке, али хладне па преливене зејтином и гибаницу, али од два-три дана, па подгрејану. Љуба Ковачевић обожавао је питу с орасима, а нарочито уштипке.

Од познатих српских писаца, Јанко Веселиновић је волео да уз ракију мезети исецкану сланину пржену на роштиљу и стари „кашкаваљ”, исецкан на реске и исто тако пржен на роштиљу.

Стеван Сремац волео је јагњећу главу с пања. „Пошто није особито дружеван, кад би добио јагњећу главу, завукао би се у Јеврејску касину на Дорћолу и јео у миру, уз ракију, посматрајући око себе типове дорћолских Јевреја.”

Радоје Домановић није био јешан. Волео је туршију. Бора Станковић волео је ђувеч и мусаку, а најмилије мезе била су му цревца и шкембићи. Милован Глишић волео је жути пасуљ с белим луком. Милан Ракић није смео много да једе због стомака, али најчешће је јео бело пилеће месо и питу зељаницу. Али су зато вина из његовог подрума била чувена у земљи и ван ње.

Ђувеч у Минхену

Најјешнији човек у историји наше гастрономије био је сликар Ђока Крстић. Сам је себи справљао масна и љута јела. Кад је био у Минхену, послали су му од куће црвене, љуте лесковачке паприке. Он је лично справио ђувеч и позвао своје пријатеље Немце на ручак. Али несрећни људи нису могли ни да окусе тај „љути отров” и он је сам појео цео ђувеч, „заслађујући” га с још једном црвеном паприком.

Глумци Чича Илија, Добрица Милутиновић и други, од свих јела највише су волели вино.

Све у свему, пасуљ и печење, паприка на сто начина, подварак, погача, проја, пилав, паприкаш и остала јела, српска или туђа, на слово п, била су и остала омиљена јела и у ове празничне „корона дане”. „За кулинарско уживање потребно је времена и мира, безбрижна глава, ведро расположење и добар желудац.”

Али „не најести се то је почетак здравља”, рекао је један Италијан, претеча дијететске исхране. Па уживајте у јелима „по српском начину кувана” у јелима „чисто српским са свињском машћу спремљена” и у пићима „српским природним”, како су некад гласиле рекламе добрих кафана у дневним новинама.

 Момчило Павловић, историчар

Јешан Нушић

Бранислав Нушић је био доста јешан и није био велики пробирач. Јео је на велику брзину и од свачег помало. Кафу је формално таманио и један од најцрњих дана у његовом животу, који није ушао у „Аутобиографију”, био је тај, кад му је лекар забранио кафу због чира у стомаку.

Жито и мусака за краљицу Драгу

Александар Обреновић, несрећни последњи краљ те династије, највише је волео пасуљ и то војнички који су му често доносили у двор. Његови официри су га и дивљачки убили 1903. године.

И његова супруга, несрећна краљица Драга, није јела много, али је имала укуса. Свиђала јој се француска кухиња, а од домаћих јела сестра јој је често слала сарму и мусаку. Волела је жито и сама га је спремала за славу. Причало се да мандарине никако није могла да једе.

Момчило Павловић,
историчар

Коментари6
c8bd0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Pasulj
Pasulj je arapska rec, dosla sa Turcima. Srpska (slovenska) rec je grah.
Јавне личности у Србији одувек су волеле да једу пасуљ
I sta onda? Vole pasulj i licnosti koje nisu "javne".
aleksandar mihailovic
Jel ima negde da se sluzi vojnicki pasulj?
Koga je briga?
Ali stvarno.
Upravo tebe je briga!
Tebe! Zato si čitao i napisao komentar.
Mile
Odličan tekst, vrlo ukusan ;)

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља