понедељак, 12.04.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 07.02.2021. у 09:00 Александра Куртеш

Мед од цвета поморанџе и уље са Свете Горе

На „Укусфесту” гурмани су могли да пробају и димљену кобасицу спремљену по рецепту римских легионара из 2. века, моцарелу обогаћену лимуном и ролницама од сувог воћа, које по посебној рецептури праве руске снајке
За овим медом била је највећа потражња посетилаца (Фотографије „Укус фест”)

Од цвета поморанџе прави се мед на Светој Гори. У низу природних и лековитих производа који су представљени на „Укусфесту” у Тржном центру „Стадион”, баш за овим медом била је највећа потражња посетилаца. Из манастирских пчелињака стигла је и матична млеч, а из њихових маслињака и хладноцеђено уље.

За оне који воле јачу храну, домаћини су припремили печеницу, сланину и чварке, објашњавајући да у зимском периоду ови залогаји добро иду са ченом белог лука јер јачају имунитет.

Организаторка манифестације Кристина Трумановић предлагала је гурманима да пробају димљену кобасицу спремљену по рецепту римских легионара из 2. века, али и кобасицу са крупно сецканим бадемима и медитеранским зачинима. Она је истакла да се први пут на овој гастрономској смотри излаже моцарела обогаћена лимуном и белим бибером, али и медовача са додатком нане.

Мајстори слатких ђаконија тврдили су да кување не би требало да уплаши оне који желе да се лате варјаче

Шумадинци су се похвалили винима, а Сремице штрудлама и ситним колачима.

У одбрани од вируса, и за опште здравље организма, пожељно је, кажу стручњаци за исхрану, у јеловник уврстити сокове од воћа и поврћа, компоте, џемове и слатко без шећера или уз минималну количину заслађивача. Рајка Михаиловић, мајка четворо деце из Косјерића, за сокове којима, тврди, нема мане, користи цвеклу, јабуку, боровницу, дуњу, аронију...

Сладокусци нису одолели ролницама од сувог воћа, које по посебној рецептури праве Рускиње Жења Кајзер и Тања Орлова. Ове српске снаје из Велике Моштанице, кажу да је посао спор и тражи стрпљење. Користе технологију топлог ваздуха, уз помоћ које се задржава до 90 одсто својстава свежег воћа, што значи да оно не губи укус, боју и влакна. У њиховој сушари су вишња, малина, купина, бундева, крушка, кајсија... Највећи изазов је, откривају Рускиње, сушити грожђе јер у њему има доста воде.

Рускиња Жења Кајзер и ролнице од сувог воћа

На штандовима је као у шпајзу вредних домаћица било и ајвара, паприка пуњених сиром, кифлица, ликера, али и крема и мелема. Неки су долазили по кулинарски савет, а многи су напунили цегер и изабрали нешто за себе или поклон којим ће обрадовати друге.

Мајстори слатких и сланих ђаконија тврдили су да кување не би требало да уплаши оне који желе да се лате варјаче. Према њиховим речима, главна мирођија у сваком јелу је – добра воља и жеља да тај посао успе. Суграђани ће имати прилику и данас од девет до 20 часова да се сретну са домаћим произвођачима.

Коментари8
b935e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Божа
Раније није било познато да поморанџе расту у Србији.
Milica
Ovde je reč o pomorandžama iz Grčke, ako sam dobro tazumela. Sveta Gora (Atos), Hilandar, u Grčkoj je.
Minja
Ne rastu u Srbiji, nego na Svetoj Gori...
SLOBODAN MIKAVICA
Veoma je prijatno cuti o svim tim proizodima koje nam nudi trgovina, mene intereuje dali u R.Srbiji postoji komisija koja kontrolise kvalitet i autenticnost tiketa na tim proizvodima da bi zastitila potrosace od ne savjesnih proizvoddjaca, znamo da ima takodje proizvodjaca koji se ne libe da nam ponude sve i svasta u cilju lakse zarade.
Filip Cosopt
Najsigurnije i najzdravije je kad čovjek sam posadi povrće i ima mali voćnjak pa sam sprema zimnicu. Ili kad ima prijatelje na selu pa kupiti direktno od njih. Ja kupujem kod prijatelja sa sela.
Mira
”Na standu je, kao u spajzu vrednih domacica...” odlican primer stereotipa o mestu zene u srpskom drustvu!
Dubravka
Mira, treba li sada zbog nekog feminizma izbaciti sve izreke koje su odomaćene? Ovde se ne govori o ženi kao robu kuhinje nego o izgledu jednog špajza koji danas rijetko gdje ima da bi se čitaovima dočarao izgled štandova. Mene nerviraju komentari dedova koji žene vide samo sa krpom, ali članak nema nikakve veze sa tim. Danas se nema vremena za takav špajz, ali čar je ostala. Radi se o simbolici.
EvGenije
Man'te se gluposti i ispraznog feminizma. Niko nije rekao da sve žene trebaju biti domaćice. Isto tako, ne žele baš sve žene biti "kalif umesto kalifa" i ganjati karijeru. Koja voli nek izvoli. Pustite žene da se bave čime žele i mogu. Neke vole da budu baš domaćice. I naravno, nisu sve domaćice vredne, tj. marljive (da ne bude vrednosni sud), ali nisu ni sve šefice, novinarke, doktorice, psihološkinje, borkinje... Ima ih i lenjih, baš kao i domaćina. Ne solite more, već je dovoljno slano.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља