Од цвета поморанџе прави се мед на Светој Гори. У низу природних и лековитих производа који су представљени на „Укусфесту” у Тржном центру „Стадион”, баш за овим медом била је највећа потражња посетилаца. Из манастирских пчелињака стигла је и матична млеч, а из њихових маслињака и хладноцеђено уље.
За оне који воле јачу храну, домаћини су припремили печеницу, сланину и чварке, објашњавајући да у зимском периоду ови залогаји добро иду са ченом белог лука јер јачају имунитет.
Организаторка манифестације Кристина Трумановић предлагала је гурманима да пробају димљену кобасицу спремљену по рецепту римских легионара из 2. века, али и кобасицу са крупно сецканим бадемима и медитеранским зачинима. Она је истакла да се први пут на овој гастрономској смотри излаже моцарела обогаћена лимуном и белим бибером, али и медовача са додатком нане.

Шумадинци су се похвалили винима, а Сремице штрудлама и ситним колачима.
У одбрани од вируса, и за опште здравље организма, пожељно је, кажу стручњаци за исхрану, у јеловник уврстити сокове од воћа и поврћа, компоте, џемове и слатко без шећера или уз минималну количину заслађивача. Рајка Михаиловић, мајка четворо деце из Косјерића, за сокове којима, тврди, нема мане, користи цвеклу, јабуку, боровницу, дуњу, аронију...
Сладокусци нису одолели ролницама од сувог воћа, које по посебној рецептури праве Рускиње Жења Кајзер и Тања Орлова. Ове српске снаје из Велике Моштанице, кажу да је посао спор и тражи стрпљење. Користе технологију топлог ваздуха, уз помоћ које се задржава до 90 одсто својстава свежег воћа, што значи да оно не губи укус, боју и влакна. У њиховој сушари су вишња, малина, купина, бундева, крушка, кајсија... Највећи изазов је, откривају Рускиње, сушити грожђе јер у њему има доста воде.

На штандовима је као у шпајзу вредних домаћица било и ајвара, паприка пуњених сиром, кифлица, ликера, али и крема и мелема. Неки су долазили по кулинарски савет, а многи су напунили цегер и изабрали нешто за себе или поклон којим ће обрадовати друге.
Мајстори слатких и сланих ђаконија тврдили су да кување не би требало да уплаши оне који желе да се лате варјаче. Према њиховим речима, главна мирођија у сваком јелу је – добра воља и жеља да тај посао успе. Суграђани ће имати прилику и данас од девет до 20 часова да се сретну са домаћим произвођачима.