Европски систем за пријављивање небезбедне хране (РАСФФ) објавио је до сада више од 500 упозорења на храну у којој је пронађен индијски сусам контаминиран етилен оксидом. Међу повученим производима све више је органске хране, попут здравих намаза, крекера, пасти...
На списку опозваних су хиљаде конвенционалних и органских производа са дугим роком трајања, попут житарица, чоколада, кекса, хлеба, крекера, уља. Овај податак не изненађује, с обзиром на то да више од половине годишњег увоза сусама у ЕУ долази из Индије. Уз то, овај зачин је популаран и користи се у многим индустријама.
Међутим, медији последњих дана преносе и нове детаље. Тако се наводи да је Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) крајем 2020. одржала састанак овим поводом и упозорила да су поједине земље тражиле посебну опрезност кад је реч о производима попут бибера и других зачина, где је такође утврђено присуство етилен оксида, објавио је европски портал за безбедну храну „Фуд сејфти њуз”.
Једна држава је саопштила да је овај састојак у прекомерној количини пронађен и у производима који нису из Индије. С друге стране, постоје земље које тврде да ни минимални остаци ове супстанце нису безбедни за поједине групе потрошача.
Референтна лабораторија ЕУ за остатке пестицида објавила је да је непознато колико дуго се етилен оксид користио за третирање семена сусама из Индије, али се сумња да ова пракса постоји већ годинама. Процена из Белгије упозорила је да је могуће да су људи били дуготрајно изложени овом ризику. Међутим, појавила су се и опречна мишљења. Рецимо, европска Агенција за стандарде хране сматра да није потребан потпуни опозив ових намирница, већ само повлачење одређених серија, јер је, како кажу, ризик по здравље минималан. Осим тога, додају и да су велике количине тих производа већ потрошене.
Подсетимо, прво упозорење на овај проблем стигло је из Белгије још у септембру 2020. Три месеца касније, погођена је већина европских земаља. Готово да нема трговца који до сада није испразнио полице које садрже индијски сусам.
У Србији је до сада то урадио само „Делез”, који је прошле недеље повукао из радњи овај производ приватне робне марке „премија” и потврдио да је приликом њихових интерних анализа пронађен етилен оксид.
Гранична фитосанитарна инспекција, како је саопштило Министарство пољопривреде, спречила је крајем јануара улазак 35 тона сусама, а сада се из промета повлачи око 20 тона, рекао је директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић.
„Верујем и сигуран сам да грађани немају бојазан да је храна која се нађе на рафовима у продавницама и пијацама безбедна”, истакао је Милосављевић.
Како се догодило да овај пестицид контаминира хиљаде тона сусама, који је касније завршио у великом броју производа? Етилен оксид је коришћен како би се зауставио раст салмонеле у складиштима семена сусама у Индији. Иначе у ЕУ, као и код нас, та супстанца није дозвољена за дезинфекцију намирница, јер је класификована као канцерогени мутаген. Максимална дозвољена граница остатака код семена сусама у ЕУ је 0,05 милиграма по килограму, док је у Америци дозвољена употреба седам милиграма по килограму. У тестираним производима које је пријавила Белгија пронађено је 186 милиграма по килограму етилен оксида. Неке контролисане серије премашиле су дозвољену границу за више од хиљаду пута.