петак, 05.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 20.02.2021. у 17:38 Јасмина Па­вло­вић Ста­ме­нић

„Нај­ки” од­ла­зи из Грч­ке

Тр­гов­ци на­ки­том, парт­не­ри спорт­ске ком­па­ни­је, „са­ми се­бе по­кра­ли”
Грчка компанија „Фоли фоли” се показала као непоуздан партнер реномираној фирми - (Фото ЈСП)

Од на­шег до­пи­сни­ка - Ати­на – „Нај­ки” на­пу­шта Грч­ку и 27. ок­то­бра за­тва­ра 300 про­дав­ни­ца ши­ром зе­мље. Вест је иза­зва­ла за­пре­па­шће­ње мно­го­број­них ку­па­ца, јер ће Гр­ци по­сле ок­то­бра до спорт­ске опре­ме ове по­зна­те фир­ме мо­ћи да до­ђу са­мо он­лајн ку­по­ви­ном у дру­гим зе­мља­ма. 

Пре­ма пи­са­њу ов­да­шњих ме­ди­ја, „Нај­ки” се на овај ко­рак од­лу­чио по­сле скан­да­ла око грч­ке фир­ме за на­кит „Фо­ли фо­ли”, ко­ја је у Грч­кој би­ла њен парт­нер. Реч је о ком­па­ни­ји ко­ја је од осва­ја­ча на­гра­де „От­кри­ће го­ди­не”, ко­јом ју је 2014. у Сток­хол­му на­гра­дио ин­ве­сти­ци­о­ни фонд „Ист ка­пи­тал”, до­гу­ра­ла до гу­бит­ни­ка, фир­ме ко­ја је, ка­ко ка­жу ов­да­шњи ме­ди­ји, „са­ма се­бе по­кра­ла”.

Реч је о из­ми­шље­ним и пре­у­ве­ли­ча­ним фи­нан­сиј­ским из­ве­шта­ји­ма о успе­шном по­сло­ва­њу пре­ко, ка­ко се ис­по­ста­ви­ло, 27 не­по­сто­је­ћих фир­ми и де­се­ти­на вир­ту­ел­них про­дав­ни­ца ши­ром све­та, нај­ви­ше у Ки­ни и Ја­па­ну. Вла­сни­ци „Фо­ли фо­ли­ја” су од 2001. пред­ста­вља­ли фик­тив­ни обрт ми­ли­он­ских раз­ме­ра при­вла­че­ћи та­ко ин­ве­сти­то­ре из це­лог све­та. Та­ко су вла­сни­ци, по­ро­ди­ца Ку­цо­ли­у­цу – ко­ји­ма се су­ди за пре­ва­ру ве­ли­ких раз­ме­ра, ште­ту на­не­ту ин­ве­сти­то­ри­ма, пра­ње нов­ца, ма­ни­пу­ли­са­ње тр­жи­штем – укра­ли соп­стве­ну фир­му и „за­ви­ли у цр­но” сво­је парт­не­ре. 

„По­слов­на стра­те­ги­ја ’Фо­ли фо­ли­ја’ ви­ше не од­го­ва­ра стра­те­шким пла­но­ви­ма и по­тре­ба­ма на­ше ком­па­ни­је”, ка­же се у пи­сму фир­ме „Нај­ки Ју­ро­пи­јан опе­реј­шенс Не­дер­ландс”, из ко­је су, ка­ко се ка­же, грч­кој ком­па­ни­ји оста­ви­ли рок да до 15. ја­ну­а­ра при­пре­ми га­рант­но пи­смо. Су­шти­на је би­ла да се још јед­ном, пре ко­нач­не од­лу­ке о на­пу­шта­њу грч­ког тр­жи­шта, про­ве­ре ма­те­ри­јал­на спо­соб­ност и спрем­ност ком­па­ни­је ко­ја ни­је ис­пу­ни­ла сво­је оба­ве­зе. „Нај­ки” ни­је до­био кон­кре­тан од­го­вор од грч­ке фир­ме, чи­ји су вла­сни­ци у за­тво­ру, те је та­ко ком­па­ни­ја за спорт­ску опре­му од­лу­чи­ла да за­тво­ри про­дај­не објек­те у Грч­кој. 

Про­бле­ми „Нај­ки­ја” у Грч­кој по­че­ли су 2018, од­мах по­сле из­би­ја­ња скан­да­ла. Кон­так­ти са дру­гим фир­ма­ма ко­је су би­ле за­ин­те­ре­со­ва­не за уго­вор са „Нај­ки­јем” ни­су уро­ди­ли пло­дом. „Нај­ки” је ода­брао да уго­во­ри ко­је је скло­пио са сум­њи­вом грч­ком фир­мом за на­кит, а ко­ји су се од­но­си­ли и на по­сло­ва­ње у Бу­гар­ској и Ру­му­ни­ји, оста­ну ва­же­ћи до ис­те­ка уго­во­ре­ног ро­ка. Исто­вре­ме­но, по­ку­ша­ји да се пре­бро­де про­бле­ми и у кон­так­ти­ма с парт­не­ри­ма у Ита­ли­ји и Тур­ској до­го­во­ри пре­у­зи­ма­ње це­лог ре­ги­о­на са се­ди­штем у Грч­кој, ко­ји је ве­ли­ко и при­влач­но тр­жи­ште, за­па­ли су у ћор­со­как. 

„Нај­ки” је са „Фо­ли фо­ли­јем” још 2007. до­го­во­рио ду­го­роч­ну са­рад­њу и ши­ре­ње сво­је мре­же про­дав­ни­ца, ка­ко у Грч­кој, та­ко и још де­се­ти­на рад­њи у Бу­гар­ској, Ру­му­ни­ји и на Ки­пру. Да је на вре­ме ис­ко­ри­шће­на шан­са, да се парт­нер ни­је на­шао у сре­ди­шту скан­да­ла, Грч­ка је мо­гла да по­ста­не ре­ги­о­нал­ни цен­тар за „Нај­ки”. Ова­ко, пре­ма из­во­ри­ма на ко­је се по­зи­ва­ју грч­ки ме­ди­ји, ре­ги­о­нал­ни цен­тар ће би­ти у Ита­ли­ји. На­вод­но ће цео по­сао во­ди­ти ита­ли­јан­ски би­зни­смен ко­ји је сво­је­вре­ме­но у Ита­ли­ју до­вео шпан­ски „За­ру” и пр­ви „Стар­бакс ка­фе” у Ми­ла­но 2018. 

У сва­ком слу­ча­ју, од­ла­зак „Нај­ки­ја” би­ће ве­ли­ки гу­би­так за Грч­ку, јер ће без по­сла оста­ти 1.400 љу­ди. Гр­ци ко­ји во­ле да но­се фир­ми­ра­ну оде­ћу вест о од­ла­ску „Нај­ки­ја” при­ма­ју с не­ве­ри­цом, иако тре­нут­на скром­на по­ну­да у про­дав­ни­ца­ма по­твр­ђу­је да је од­лу­ка ко­нач­на. Но­ве ко­лек­ци­је не­ће би­ти, ком­па­ни­ја је већ пре­ста­ла да снаб­де­ва грч­ке рад­ње, а Гр­ци ће од 27. ок­то­бра мо­ћи да на­ба­вља­ју ову опре­му са­мо пу­тем ин­тер­не­та. 

 

Коментари17
0ef74
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Викинг
Брукс, Хока, Мицуно, Асикс, Саломон, Нортерн стар, ла Спортива, Адидас и Нике све долазе из фабрика у Кини и Вијетнаму. Ту и тамо Нортерн стар прави неколико типова патика у САД. Разлике су минималне осим за оне који воле да се зна који је њихов статусни симбол. Ја лично носим само оне које имају боа шнирање јер сам ленштина!
Mrgud
Kakva tuzna prica. Rasplakah se..
B. D.
Prodavnice sportske obuće nabavljace direktno od Nike. Ne znam zašto nas obične ljude zanima na koji način stižu patike u grčke radnje i kakve dogovore prave korporacije da bi zarađivale još više.
Nikad Robom
Napustaju brod koji tone. Uvodjenje kovid pasosa ce im kompletno unistiti turizam od koga zive. Pa u jos vece duznicko ropstvo. Ne kaze se dzabe duzan ko Grcka.
DejanBg
Auh kakav gubitak... Danasnje patike su nista drugo nego carapa sa djonom. Stotinak grama najjeftinijih materijala - poliester, pena, tanka guma na sta nalepe brend i naplacuju kao kvalitetnu koznu italijansku obucu. Nekad su se brendirane patike isticale po kvalitetu a danas samo po amblemu. Ljudi placaju bukvalno da bi imali marku a ne kvalitet sto je samo po sebi prejadno.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља