Ужице – Органска производња је светски тренд, природни продукти лакше налазе пут до купаца у свету. Воће из незагађених подручја Србије (малина посебно) одавно је на цени, с тим што се однедавно светском тржишту нуде и наши воћни производи вишег нивоа прераде, не само плодови. Тако заживљава оно што код нас одавно предлажу као начин да се боље приходује, да уносна делатност лакше поднесе повремене поремећаје цене воћа у извозу.
Ово је показао и управо завршени светски сајам органске хране „Биофах”, који се традиционално одржава у немачког граду Нирнбергу. Трајао је од 17. до 20. овог месеца, а први пут је (због пандемије) организован у дигиталном формату. Преко интернета, са дигиталним штандовима пуним разноврсних продуката од око 3.000 излагача органске хране из 130 држава. Све као у правој хали, а виртуелно. Уз мноштво посетилаца тог дигиталног сајма (кажу више од 100.000), који су и за овакво праћење морали да купе улазнице.
Уприличен је наступ српских произвођача органске хране на овом престижном скупу, који је не само изложба органског сектора него и место трговине и пословања. Представљени су извозни адути девет наших фирми на заједничком штанду у организацији Привредне коморе Србије, уз подршку швајцарског програма СИППО. Било је готових органских производа занимљивих страним тржиштима. Такав је имала ужичка фирма за откуп и прераду воћа „Мастер фуд”, чије овде представљене органске џемове од малине и још четири врсте воћа већ пробају у Шпанији, Уједињеним Арапским Емиратима и другим земљама. Први пут су их видели прошле године у Нирнбергу и потом редовно наручивали.
– Приказали смо и на овом сајму извозне производе наше фирме: органске џемове и замрзнуто воће. Било је интересовања, остварили смо двадесетак пословних контаката са заинтересованим из разних држава. Очекујемо да ће од тога нешто уродити плодом. Свакако да се с квалитетним воћним прерађевинама, уз државну подршку произвођачима, отвара прилика за пословни искорак и другим нашим фирмама из ове делатности. Предност су нам поднебље и незагађено брдско земљиште – каже за наш лист дипломирани економиста Светислав Млађеновић, власник фирме. Он је прошле године, месец дана пре короне, био на сајму у Нирнбергу.
То ужичко предузеће се већ 14 година бави откупом и прерадом јагодичастог воћа из ове регије, где се гаји најквалитетнија малина на свету (откупљује и купину, боровницу, јагоду, рибизлу). Има савремене хладњаче за замрзавање и складиштење, двадесетак запослених. У последње три године ради на захтевном послу, органској производњи и преради воћа. Једна је од првих фирми из овог дела Србије која се с овим изазовом подухватила.
– Та идеја се јавила у сезони 2018. када је цена малине била врло ниска, испод рентабилног рада и хладњачара и малинара. Решио сам да ту нешто променим и почнем са органском производњом. Укључио сам као кооперанте један број воћара из овог краја, који су у оквиру нашег пројекта на својим незагађеним засадима, каквих има прилично у овим брдским крајевима, почели да производе органску малину и друго воће. Они су подржани субвенцијама Министарства пољопривреде и локалних самоуправа. Све се на парцелама ради уз поштовање захтевних стандарда и прописа. Тако смо и стекли сертификате признате у свету, од сертификационе куће из Француске. Онда смо започели ову производњу органског џема од малине и од још четири воћне врсте, стручњаци су нам осмислили рецептуру (без додатог шећера), па сада извозимо џем. Тражен је у свету, продајемо га по цени која нам омогућава да ширимо засаде органског воћа и развијамо ову производњу – наглашава власник „Мастер фуда”.
Тако је најбоља светска малина из Златиборског округа, као и други плодови, прерађена ушла у невелике модерно дизајниране теглице органског џема, на којима пише „100 одсто воће”. Прве наруџбе ишле су за Шпанију и Емирате, затим су се јављали купци из САД, Русије и Ирске. Ови џемови већ се могу купити у трговинама у Дубаију. Управо су спремне нове испоруке за Шпанију, која највише купује. За сада је ова производња само за извоз.