среда, 14.04.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 08.03.2021. у 15:12 Дана Станковић
КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Влашац за мирисно јело

Свежи, ситно сецкани листови додају се супама и чорбама, варивима од поврћа и умацима од јаја, павлаке и јогурта, предјелима, салатама, рижи, пилетини, печењуМеђу петнаестак врста дивљег лука које успевају код нас, влашац је по многима најфинији представник рода. Због листова који су цевасти, веома танки и дугачки, налик власима косе, у народу га зову и „мали брат младог црног лука”.
Pixabay

Од пролећа до јесени самоникло расте уз обале река, на влажним ливадама и већ издалека се препознаје по интензивном мирису на лук. Влашац се може потражити у природи и пресадити у башти на сеновито место или у саксију или лонац и држати у кући, на прозору или у застакљеној тераси, да би нам био при руци – свеж – током целе године. Сноп листова маказама се може „шишати” више пута, два-три сантиметра изнад земље. То биљци нимало не шкоди. С обзиром на то да се ова вишегодишња биљка брзо бокори, из сваке луковице брзо ће избити још бујнији млади, густи и веома укусни цевасти листови.

Зачин попут влашца, иначе богат витаминима Це и А, пожељан је у свакој кухињи због веома финог мириса и благог укуса. Ароматичан је додатак многим јелима, а користи се и као мирисна декорација.

Најчешће се употребљава свеж или замрзнут, јер ако почне да се суши, влашац брзо губи боју и арому. Приликом замрзавања листове треба поквасити и насецкати, ставити у посудицу за лед, напунити водом и оставити у замрзивач. Свежи, ситно сецкани листови додају се супама и чорбама, варивима од поврћа и умацима од јаја, павлаке и јогурта, топлим и хладним предјелима, салатама, рижи, пилетини, печењу, а посебно је пријатан као додатак кромпир-пиреу. Дуго кување уништава његову арому, па га у јела треба убацити пред сам крај припреме, непосредно пре служења.

Саставни је део зачинских мешавина у француској кухињи, у свежем стању чест је састојак и многих јела кинеске кухиње, средњоевропске земље комбинују ситно сецкане листове с разним врстама сирева, а у алпским крајевима користи се посут преко, маслацем премазаног, раженог хлеба. Мада се веома добро слаже и с традиционалним српским јелима, у нашој кухињи је из необјашњивих разлога ипак слабо заступљен.

Коментари0
c1776
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља