петак, 19.01.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:31

Бермет освојио и Кинезе

Аутор: Драгица Бајићсреда, 02.07.2008. у 22:00
Ненад Ратковић: представљање на Сајму туризма у Београду (Фото Раде Крстинић)

Када се неко бави гајењем грожђа и производњом вина, резултате свог мукотрпног рада може очекивати тек за десетак година. Највише среће имају они који настављају породичну традицију, наравно ако су у томе вични и веома упорни. Ненад Ратковић, члан карловачког удружења виноградара и винара, имао је срећу да наследи породичне засаде винограда на Банстолу из тридесетих година прошлог века. Грожђа, вина и ракије било је довољно за многобројну фамилију, а продавало се и по комшилуку.

– Оснивањем винарије „Алекс” (1990. године), производњу смо подигли на виши ниво, правимо квалитетније производе, али смо изашли из наших засада, па смо принуђени да грожђе и воће докупљујемо. Планирамо да на наших пет јутара проширимо засаде винове лозе и воћа – каже Ненад Ратковић, власник винарије, кога сви знају по надимку Алекс-бермет.

Од италијанског ризлинга и гамеа прави се, како каже Алекс, додавањем „шпеција” са одлежавањем у прохромским цистернама и по карловачкој рецептури, бели и црвени бермет. То је све што смо успели да сазнамо о производњи бермета чија тајна се чува вековима. Знамо да се у белом бермету налази арома 16, а у црвеном 22 лековите траве. Које су биљке у питању, то никад нећете сазнати ни од једног произвођача, а има их мало.

Бермет је десертно ароматизовано вино које је прославило Сремске Карловце као аутохтона сорта са ових простора. У време Марије Терезије је било у винској карти на бечком двору.

– Бермет је „преварантско” пиће са букеом високо квалитетног вина. Бићете убеђени да пијете невероватан воћни сок, јер осећате свежину воћа, мноштво арома, а садржај алкохола од 17 процената је прикривен. Освојиће вас – гарантује Алекс. – Чашицу од пола децилитра, можете пијуцкати читав сат уживајући у слаткасто-горкастом укусу. Бермет се служи расхлађен на 12-14 степени и треба га пити „натенане”. Ово је пиће за даме, али и за господу рафинираног укуса. Зашто кажем за даме? Јер је са толико пажње и стрпљења постигнут овај укус који је неко направио да би фасцинирао неку даму и зато никад није хтео да открије тајну. Мали број произвођача има овај рецепт, и то је строго чувана породична тајна која се преноси са колена на колено – додаје Ратковић.

Када се нађе на месту где се представља или продаје вино, као и сувенири, Алекс је посебна атракција – обучен у банатску народну ношњу, са медаљом „витеза вина” и обавезном чегртаљком. Крајем прошле године боравио је у Кини у десетомилионском Ксиану на сајму хране и пића. Кинези су му указали посебну част и позвали га да гостује на њиховој телевизији.

– Приредили су ми пријатно изненађење када су у једном ресторану поставили моју слику са берметом у руци у природној величини. Текст је био исписан на кинеском, али и на српском језику. Тако сам освојио Кинезе – каже овај витез вина.

Поред бермета, у винарији „Алекс” производе се одабране врсте ракија (лоза, клека, јабука, шљива, дуња, кајсија), виновица, вињак и посебна врста горког ликера „Љиљин листић” (ликер је добио име по супрузи Љиљани која му је десна рука). O квалитету производа говоре и многобројне дипломе на домаћим сајмовима, као и у Мађарској и Словачкој.


Коментари2
f0557
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

BERMET ALEKS RATKOVIC
Setao pa se doseto i do Vas.Bermet se moze kupiti u Beogradjanki u Beogradu (novo otvorena) iz pravca Slavije , levo od stepenica je radnja sa cokopladama rucno radjenim.Ima cokolade i sa nasim Bermetom punjene.Oni prodaju nas Bermet. U Novom Sadu kod nas u vinariji8, a uskoro u podrumu u Sremskim Karlovcima. Na ROYAL WINE CHALLENGE BELGRADE 2009 nas bermet je osvojio ROYAL TROPHY. SRDACAN POZDRAV NENAD BERMET ALEKS RATKOVIC
Cestitam!
A gde moze da se kupi i/ili proba Vase vino?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Специјални додаци /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља