- 1 кг јабука
- 3 равне кашичице соде бикарбоне
- 2 чаше (од јогурта) кристал шећера
- сок од пола лимуна
- 1 кесица ванилин-шећера
- 1 равна кашичица цимета
- пола чаше (од јогурта) уља
- 2 и по чаше (од јогурта) брашна
- 100 г сувог грожђа
- 100 г мешаног кандираног воћа (поморанџа, трешња)
- по жељи 2 кашике џема од кајсија за премаз или 50 г шећера у праху за посипање
Јабуке опрати, ољуштити, исећи на кришке, очистити од коштица и ставити у посуду с лимуновим соком помешаним с 2 чаше (од јогурта) воде. Изрендати их на крупно ренде у ту исту течност (коју би требало сачувати за касније), а затим оцедити и измешати са содом бикарбоном, циметом, шећером и ванилин-шећером. Оставити да стоји барем пола сата. Након тога додати, лагано мешајући, уље, брашно и на крају суво грожђе и кандирано воће. Добро измешати и усути у поуљен и побрашњављен (или обложен пек-папиром) дубљи плех и пећи у претходно загрејаној рерни 20–30 минута на 180 степени. Колач је готов кад се лако одваја од плеха и не оставља влажан траг на чачкалици пободеној у средину. По жељи премазати одозго џемом од кајсија размућеним с три кашике оног сачуваног сока од јабука или посути шећером у праху.