понедељак, 19.04.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 07.04.2021. у 09:53 Д. С.
КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Добра у пити, још боља у пасти

Коприва не мора да се припрема само као чај, зелени листови освежиће многа јела на трпези
Фотографије Pixabay

Када би људи знали колико је коприва корисна, у својим баштама би садили само њу. Иако жаре и пецкају, ако се прокувају њени тамнозелени листови постају меки и веома лековити. Пуна је витамина, минерала, хранљивих материја. Обично расте као коров на запуштеним местима, поред пута и на ливадама, а требало би много више да буде заступљена на нашој трпези. Од ње се може кувати чорба и правити паста или пита. Листове и врх коприве, који се за припремање јела користе, најбоље је сакупљати у рано пролеће док су још млади.

ЧАЈ ОД КОПРИВЕ

Пуна супена кашика добро опраних и ситно сечених листова коприве прелије се кључалом водом, поклопи и остави да одстоји неколико минута. Чај не треба да ври, јер ће то уништити драгоцене састојке и не заслађује се. Процедити и пити једну шољу дневно, док је за лечење неке болести потребно пити две до три шоље чаја на дан најмање месец дана. Чај се пије млак и у малим гутљајима.

ПАСТА

Потребно је:

  • 200 г листа од коприве
  • 3 чена белог лука
  • мало маслиновог уља
  • бибер, со

Листове добро опрати, кратко прокувати и ситно исецкати. Додати маслиново уље и ситно сечене ченове белог лука, посолити и побиберити, па миксером направити кашу. Тим сосом прелити кувану тестенину.

ПИТА

Потребно је:

  • 500 г танких кора
  • 300 гр белог сира
  • 3 јајета
  • 500 г коприве
  • 1 прашак за пециво
  • 1 чаша киселог млека
  • мало киселе воде

Опране, бланширане и ситно сечене листове коприве сјединити са сиром, јајима, киселим млеком, прашком за пециво и киселом водом. Филовати сваку кору и пећи у загрејаној рерни на 180 степени Целзијусових. Служити док је још топла.

Коментари0
f719e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља