петак, 27.11.2015. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 19:38

Ухапшен Радован Караџић

понедељак, 21.07.2008. у 22:00
Лука Караџић брат радована Караџића синоћ испред Специјалног суда

Тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић рекао је да је хашки оптуженик Радован Караџић ухапшен у понедељак у вечерњим часовима, али није изнео детаље акције.
Вукчевић је на конференцији за новинаре у Београду казао да је акција почела јуче послеподне, након дужег периода припреме.
Тужилац је негирао да су српске службе безбедности добиле обавештења о оптуженику од страних обавештајних служби.
Вукчевић је казао да је акција рађена пажљиво да се не би угрозили они који су учествовали у акцији, као и да не би био угрожен Караџић.
Како је рекао Расим Љајић, председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Караџић је користио лажни идентитет и документа на име Драган Дабић.
– Појављивао се на јавним местима и радиоје у једној приватној лекарској ординацији,, додао је Љајић показујући фотографију Караџића, са дугом белом косом и брадом.
Тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић рекао једа је хашки оптуженик Радован Караџић ухапшен у понедељак у вечерњим часовима, али није изнео детаље акције.

------------------------------------------------------------

Адвокат хашког оптуженика Радована Караџића Светозар Вујачић најавио је да ће у законском року уложити жалбу не решење о испуњеностии услова за ижручење његовог брањеника Хашком трибуналу.

Вујачић је новинарима испред зграде Специјалног суда у Београду поновио да је Караџић ухапшен у петак, али је навео да је то било у аутобусу на линији 83 на Новом Београду а не Батајници како је ноћас изјавио.

Брат ухапшеног бившег лидера босанских Срба Лука Караџића изјавио је да је посетио брата и разговарао сат времена с њим.

Лука Караџић је новинарима казао да жена и ћерка Радована карџића имају дозволу да га посете, али да им међународне власти у БиХ не дозвољавају да напусте Босну.

Породица Караџић затражила је да им се укине забрана изласка из Босне и Херцеговине, како би могли да отпутују у Београд и посете Караџића у затвору, пре него што буде пребачен у Хаг.

Ћерка Радована Караџића, Соња , изјавила је да породица жели да проведе бар неколико сати са приведеним Караџићем, пре него што буде пребачен у Хашки трибунал. „Ми смо чак предложили да нам се омогући пут и под полицијском пратњом, само да га видимо на неколико сати”, изјавила је Асошијетед пресу Соња Караџић.

Караџићевој породици је раније речено да ће моћи да види хашког оптуженика Радована Караџића онда када буде пребачен у Хаг, али Соња Караџић каже да постоје три разлога да га породица сада види.

„Ми годинама нисмо видели нашег оца, супруга и деду. Здравље моје мајке није баш најбоље, а немамо ни финансијских средстава за пут у Холандију”, навела је Соња Караџић.

Породици Караџић је од раније забрањен излазак из БиХ због сумње да су помагали Радовану Караџићу у скривању претходних година. Полиција БиХ је у јануару конфисковала пасоше чланова породице Караџић.

----------------------------------------------------------------------

Савет за националну безбедност Републике Србије саопштио је да је синоћ акцијом српских служби безбедности лоциран и лишен слободе хашки оптуженик Радован Караџић.

Интегрални текст  синоћног саопштења из Прес службе предеседника Србије гласи:„Савет за националну безбедност Републике Србије саопштио је да је вечерас акцијом српских служби безбедности лоциран и лишен слободе хашки оптуженик Радован Караџић.

Караџић је приведен истражном судији Већа за ратне злочине Окружног суда у Београду, у складу са Законом о сарадњи са Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију”.

Министарство унутрашњих послова саопштило је касно синоћ да полиција није учествовала у хапшењу Караџића. „Поводом саопштења Савета за националну безбедност о хапшењу Радована Караџића, Министарство унутрашњих послова Србије саопштава да припадници овог министарства нису учествовали у његовом лоцирању и хапшењу”, наводи се у саопштењу.

Лидер босанских Срба и хашки бегунац Караџић ухапшен је, према сазнањима „Политике”, предвече у Београду. Хапшење су, према непотврђеним информацијама, извели оперативци Безбедносно – информативне агенције (БИА), а у целу акцију је непосредно био укључен и један од координатора Акционог тима за хапшење хашких бегунаца и тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић. На који начин је тачно лоциран Караџић – да ли су га наше службе безбедности пронашле и ухапсиле или је информација о томе стигла посредством Хашког трибунала, није познато.

Не зна се ни где је тачно лоциран овај хашки оптуженик, јер званичници из Акционог тима за сарадњу са Трибуналом у Хагу синоћ нису желели да дају никакве изјаве. Тужилац Владимир Вукчевић, потврђујући за наш лист вест о хапшењу Караџића, није желео да износи никакве детаље о акцији проналажења овог хашког бегунца, рекавши да ће сви детаљи бити саопштени на данашњој конференцији за штампу коју ће он и Расим Љајић одржати у Палати Србије.(/slika3)

Олга Кавран, портпарол Хашког тужилаштва, није желела синоћ за „Политику” да износи детаљe о хапшењу Караџића. Саветујући нас да се за детаље хапшења обратимо властима у Београду, Кавранова није одговорила на питање да ли је Хашко тужилаштво учествовало у хапшењу и лоцирању и када очекује Караџићев трансфер у Хаг.

У недостатку званичних информација, синоћ је међу новинарима београдских редакција и међу дописницима страних медија провејавало неколико различитих података о томе где је Караџић лоциран. Тако се појавила информација да је бивши лидер босанских Срба ухапшен на потезу између Кошутњака и Топчидера. Наводно је тамо јуче поподне изведена акција упада у једну кућу коју је извело тридесетак специјалаца. Другу информацију емитовала је Телевизија Фокс која је објавила да је Караџић лоциран у једној од централних београдских општина Врачар. До редакција су долазиле информације и да је Караџић пронађен на Космају.

Како Политика сазнаје Караџић је носио дугу браду, а коса му је  била офарбана у  црно.Незванично, приликом хапшења имао је код себе  путну торбу  а оперативци  сматрају да је јуче требало да напусти Београд.

Једино што се синоћ поуздано знало то је да је Караџић спроведен у канцеларију на четвртом спрату Специјалног суда у Београду. У тој канцеларији га је саслушао истражни судија Специјалног суда за ратне злочине. 

Због тога се испред зграде овог суда синоћ окупиле многобројне новинарске екипе, желећи да сазнају што више детаља о хапшењу. Како је јавио репортер Танјуга, испред зграде Специјалног суда у Устаничкој улици, у којој је смештено и Веће за ратрне злочине, нешто после поноћи је било мирно, а комплекс су обезбеђивали припадници Жандармерије. Припадници полиције, под пуном опремом, нису дозвољавали приступ суду, а новинари су се налазе са друге стране улице.

У зграду суда, нешто пре поноћи ушао је портпарол Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић, који се није обратио новинарима, а десетак минута после њега испред зграде појавио се и Лука Караџић, брат хашког оптуженика Радована Караџића.

-----------------------------------------------------------------------------------

Лука Карџић: Немам никаквих информација о брату

Лука Караџић, брат ухапшеног хашког оптуженика Радована Караџић, изјавио је вечерас да је о том хапшењу сазнао из медија и да нема никаквих информација о свом брату.(/slika2)

Он је рекао новинарима испред Специјалног суда да га је вест о хапшењу брата затекла у кревету и није желео да коментарише акцију српских снага безбедности.

Лука Караџић је додао да ће бити времена за изјаве и замолио представнике медија да га „ништа више не питају”.

-------------------------------------------

Љиљана Караџић: Шокирана сам

Супруга бившег лидера босанских Срба Радована Караџића Лиљана изјавила је да је шокирана вешћу да је њен муж вечерас ухапшен.

„Чим је телефон вечерас зазвонио, знала сам да нешто није у реду. Шокирана сам и збуњена. Сада бар знамо да је жив”, изјавила је кратко за Асошијетед прес .

Он је додала да је о хапшењу супруга обавештена од њихове ћерке Соње.

-----------------------------------------------------

Испред Специјалног суда око поноћи - мирно

Испред зграде Специјалног суда у којој је смештено и Веће за ратрне злочине Окружног суда вечерас нешто после поноћи је мирно, а комплекс обезбеђују припадници Жандармерије, уверио се вечерас репортер Танјуга.

Уз бројне новинарске екипе, које су се после информације о хапшењу хашког оптуженика Радована Караџића окупиле испред Специјалног суда, у Устаничкој улици где се налази те правосудна институција је мирно.

У зграду суда, нешто пре поноћи ушао је портпарол Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић, који се није обратио новинарима, а десетак минута после њега испред зграде појавио се и Лука Караџић, брат хашког оптуженика Радована Караџића.

На четвртом спрату у згради Специјалног суда, у једној од судница Окружног суда Већа за ратне злочине упаљено је светло

Тужилаштво за ратне злочине Србије вечерас је Танјугу потврдило да је ухапшен хашки бегунац Радован Караџзић, али нису желели да саопште детаље те акције.

У Тужилаштву су најавили да ће се тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић и председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић обратити сутра новинарима у Палати „Србија”, у 11 часова у Београду.

-----------------------------------------------------------------------------------

ЕУ: Важна етапа на европском путу Србије

ПАРИЗ – Француско председништво Европске уније саопштило је  да хапшење Радована Карадзића представља важну етапу на путу приближавања Србије Европској унији.

„Европска унија поздравља хапшење Радована Карадзића, оптуженог од Трибунала за ратне злочине у бившој Југославији за геноцид, злочине против човечности и ратне злочине “, стоји у саопштењу председништва Европске уније, после хапшења бившег политичког вође босанских Срба.

„Овакав развој ситуације показује решеност нове владе у Београду да допринесе миру и стабилности на Балкану ”, поручено је из Министарства спољних послова Француске, која се од 1. јула налази на челу ротационог председништва Европске уније.

-----------------------------------------------------------------------------------

Ђукић-Дејановић: Поштовати међународне обавезе

БЕОГРАД – Председник Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић изјавила је вечерас Танјугу, поводом хапшења хашког оптуженика Радована Караџића, да „међународно право и домаћи закони морају да буду поштовани”.

„То је тежак поступак, сада предстоји провера идентитета и све остале радње које су уобичајене”, рекла је Ђукић- Дејановић Танјугу.

-----------------------------------------------------------------------------------

Рен: Прекретница  у сарадњи са Трибуналом

БРИСЕЛ – Комесар за проширење Европске уније Оли Рен оценио је вечерас да је хапшење хашког оптуженика Радована Караџића „прекретница” у сарадњи Србије с Хашким трибуналом и веома значајан догађај за напоре Србије на путу ка ЕУ.

„Ово је сигурно прекретница у сарадњи Србије с Хашким трибуналом. То показује одлучност нове владе да достигне пуну сарадњу с трибуналом”, рекао је Рен Ројтерсу.

Европски комесар је рекао да је хапшење Караџића „веома значајно за европске тежње Србије”.

Рен је рекао да ће о следећим корацима у односима с Београдом разговарати данас са шефовима дипломатија ЕУ, који се данас састају у Бриселу, као и са шефом српске дипломатије Вуком Јеремићем.

-----------------------------------------------------------------------------------

Вучић: Језива вест

БЕОГРАД – Генерални секретар Српске радикалне странке (СРС) Александар Вучић оценио је вечерас да хапшење хашког оптуженика Радована Караџића представља „језиву вест” за Србију.

Вучић је агенцији Бета рекао да је Србија на путу нестанка јер је председник Србије Борис Tадић почео да учвршћује диктатуру и додао да он овим хапшењем враћа услугу онима који су му помогли да формира неприродну владу са социјaлистима.

Како је навео, прва услуга је враћање амбасадора у земље ЕУ из којих су повучени након признања независности Косова, друга је хапшење Караџића а трећа услуга ће, према његовој оцени бити, признавање независности Косова за годину дана.

„Тадић је учионио све да Србија нестане и да људи који су симбол патриотизма нестану”, додао је Вучић.

-----------------------------------------------------------------------------------

Хашки трибунал очекује брзо изручење

ХАГ – Хашки трибунал је поздравио хапшење бившег председника Републике Српске Радована Караџића које су спровеле власти Србије и саопштио да очекује „брзо пребацивање” Караџића у Хаг где ће му бити суђено.

„Трибунал потврђује да је данас обавештен о томе да су власти Србије ухапсиле бившег политичког лидера босанских Срба Радована Караџића. Трибунал поздравља то хапшење и очекује брзо пребацивање Караџића у Хаг где ће му бити суђено”, пише у саопштењу хашког суда.

Трибунал је назначио да Караџић, упркос „озбиљним оптужбама које је против њега подигло тужилаштво”, „ужива претпоставку невиности”.

Суд је нагласио да ће „учинити све у оквиру својих овлашћења да обезбеди правично и јавно суђење у складу са највишим стандардима међународног права”.

-----------------------------------------------------------------------------------

Брамерц одложио посету Београду

ХАГ– Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц одложио је посету Београд у коју је требало да допутује данас, пошто су власти Србије вечерас саопштиле да су ухапсиле Радована Караџића, потврдила је вечерас за Бету његова представница Олга Кавран.

Брамерц ће, уместо посете Србији, помно пратити информације из Београда у очекивању Караџићевог брзог пребацивања у Хаг. Он је сутра требало да допутује у „редовну” посету Београду током које су били предвиђени сусрети са званичницима новоформиране српске владе задуженим за сарадњу с Трибуналом.

Тужилац је вечерас у писаној изјави поздравио хапшење Караџића и честитао властима Србије, оцењујући да је то „кључно постигнуће у сарадњи с Хашким трибуналом”.

Главни тужилац је оценио да је данашњи дан „веома значајан и за жртве које су на хапшење (Караџића) чекале дуже од деценије”.

--------------------------------------------------------------------------------

Прва вест у светским медијима 

Светски медији извештавају вечерас под ознаком „ургент” о хапшењу Радована Караџића, кога називају најтраженијим бегунцем на свету због ратних злочина.

Британска агенција Ројтерс известила је о хапшењу Радована Караџића, председника босанских Срба у ратно време, позивајући се на саопштење „канцеларије српског председника” Бориса Тадића.

Ројтерс је подсетио да је његово хапшење, као и осталих ратних злочинаца и њихово изручење Трибуналу у Хагу, један од главних услова за напредак Србије ка чланству у ЕУ.

Агенција подсећа да је до хапшења дошло уочи састанка министара спољних псолова Уније на коме ће се расправљати, између осталог, и о односу са Србијом након формирања нове проевропске владе и уочи сутрашње посете главног тужиоца Трибунала Сержа Брамерца Београду.

Наводи се и да у саопштењу српског председника нису дати други детаљи осим да је Караџић локализован и ухапшен.

Ројтерс је у првој ургентној вести о Караџићевом хапшењу навела да је он ухапшен у Србији, али то у каснијим вестима није више поновила.

Глас Америке објавио је вест о хапшењу на основу саопштења српских власти. Радио истиче да се у саопштењу не наводи „када и где је” најтраженији хашки бегунац ухапшен.

И немачка новинска агенцфија ДПА известила је да су српске снаге безбедности данас ухапсиле Радована Караџића после 13 година проведених у бекству, и да је одведен пред судију за ратне злочине у Београду, али да није речено где га држе у притвору.

-------------------------------------------------------------------------------

На слободи још два хашка оптуженика

БЕОГРАД – Након што је вечерас ухапшен лидер босанских Срба Радован Караџић на слободи су још два хашка оптуженика - Ратко Младић и Горан Хаџић.

У саопштењу Савета за националну безбедност које је издато вечерас не наводи се где је Караџић ухапшен већ само да је приведен истражном судији Већа за ратне злочине Окружног суда у Београду.

Агенцији Бета потврђено је вечерас да је Караџић ухапшен у Србији.

Претходно је, 11. јула Панчеву ухапшен Стојан Жупљанин који је пребачен у Хаг.


Почетна / Хроника
Коментари363
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Stanislav Kalenic
Odlicna konstatacije Gospodina Todorovica, uz koju se mora dodati da svaki Srbin poslat u Hag vec unapred ima izrecenu kaznu da se sudije ne bi mnogo "mlatili" oko tih "odbrana". Neproporcionalno veliki broj osudjenih Srba je jedino uporedljiv sa neproporcionalno velikim brojem oslobodjenih NeSrba. Shvatanja i sposobnosti nasih politicara su posebno nejasna i neshvatljiva (narocito njima - politicarima). Valja procitati G. Todorovica opet: "Principijelno jesam za izručenje haških optuženika, ali sam veoma zabrinut, jer već dugi niz godina Evropa i Amerika stavljaju znak jednakosti između srpskog naroda i nacizma a sada će još imati priliku i da osudom gospodina Radovana Karadžića za sva zla koja su se desila na Balkanu optuže srpski narod, što jednostavno nije tačno.Potvrda tome su i oslobađajuće presude Naseru Oriću i Ramušu Haradinaju, koji su bili u Hagu samo da bi Evropa i Amerika svetu dokazali da oni nisu krivi već su za sve krivi samo Srbi.Za ovu situaciju i odbranu državnih interesa Srbija nema prave državnike i patriote."
Milovan Rafailovic
U mojoj kuci u Floridi na stolu vec vise godina stoji uvecana slika Radovana Karadzica. Kazu mi Amrikanci: U, pa to je ratni zlocinac. A ja im kazem: Ne, ratni zlocinci su u Vasingtonu.
novi pocetak
Srbija je dotakla dno. Dalje se više nema kud. Revolucija je neophodna. Ona ista koju su DOSMANLIJE prizivale. Sa istim učesnicima. I jedna mora da pobedi. I revolucija mora biti prava. Nadam se da će pobediti srpska strana. Suprotno, to je kraj Srbije u teritorijalnom, pojmovnomi bilokakvom drugom obliku.
Natasa Jevtovic
Svima onima koji su izjavili kako se odriču srpskog državljanstva jer se stide što su Srbi, poručujem da slobodno istraju u toj nameri jer nam ni ne trebaju. Trebalo bi da se takođe stide sopstvenog mračnog, srednjevekovnog mentaliteta. Koncept nacionalne države je prevaziđen još od osamnaestog veka, tako da okorelim nacional-šovinistima koji veruju u nebesku Srbiju nema mesta u jednoj savremenoj, demokratskoj državi. Jedino osuđivanjem ratnih zločinaca može da se spere ljaga i kolektivna krivica sa našeg naroda, koji bi inače ostao zapamćen u istoriji kao genocidan. Uostalom, da smo na vreme prestali da promovišemo jednonacionalnu državu, bili bismo zadržali Kosovo kao i ugled pred svetskim narodima. Nekada smo bili ugledni članovi svetske zajednice i saveznici iz velikih oslobodilačkih ratova – nemojmo da to danas proćerdamo. Možda bi i bilo ko drugi na Karadžićevom ili Miloševićevom mestu isto postupio jer su prilike bile takve da bi malo ko uspeo da postupi pametno. Nakon komunizma, koji je delovao više kao religija nego kao politička ideologija, narod je ostao sa ideološkom prazninom koju je ispunio nacionalizam i raspad države bio je neizbežan. Međutim, moramo da se pomirimo sa time da Srbija ne može da opstane ako bude izolovana od ostatka sveta, posebno u današnjem globalizovanom društvu punom konkurencije. Evropska integracija je najbolja ideja dvadesetog veka jer se njome, između ostalog, sprečavaju ratovi poput onog poslednjeg koji je odneo pedeset miliona života. Od svih onih čitalaca koji žive u Evropi a na nju pljuju niko se nije vratio u domovinu. Nekada siromašne evropske države kao što su Portugal ili Irska danas su veoma razvijene i njihovo stanovništvo ima poslove i krovove nad glavom zahvaljujući evropskim subvencijama. Ako Nemci i Englezi mogu da zakopaju ratne sekire i slobodno međusobno trguju, onda to možemo i mi sa našim nesrpskim komšijama.
Наставник
Питање за министра Дачића: пре сатвремена су ми пришла три младића тврадећи да имају овлашћење да ме ухапсе а нису припадници полиције, пружио сам отпор и нисам им дозволио хапшење. Молим за одговор да ли самбио у праву.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.


Претплата Оглашавање О нама Импресум Контакт Архива Правила коришћења Бизнис Клуб
Развој: Tehnicom Solutions

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља