недеља, 27.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 17.08.2008. у 22:00 С. Милетин

Рибља чорба и паприкаш за „Златни котлић”

Поред котлића су углавном стајали мушкарци: пети „Златни котлић” Фото С. Милетин

Ново Милошево – Минулог викенда у сеоском парку, у организацији месне заједнице Ново Милошево, одржано је пето такмичење у кувању рибље чорбе и паприкаша под називом „Златни котлић”. Своје кулинарске способности демонстрирали су на платоу испред локалног ресторана, где је недавно справљена штрудла од 14 метара.

Почиње распакивање, припремање зачина, једна група већ љушти лук, други у балонима доносе воду, пале се прве ватре. Под крошњама огромних стабала избројали смо 54 котлића око којих се махом тискају мушкарци. Припаднице лепшег пола су нешто затајиле: појавиле су се свега четири. На питање зашто је то тако, једна од такмичарки објашњава нам да су мушкарци вичнији кувању под ведрим небом, док жене јело радије припремају у кухињи. Распитујемо се шта је потребно за укусан рибљи специјалитет.

 – Неке посебне тајне нема. Најбитније је да је риба квалитетна, да је добра паприка, а пресудна је љубав према кувању и дружењу, то је најбољи рецепт – тврди Валерија Ембер из Новог Сада, која је протекле године на овом такмичењу понела титулу најуспешнијег кувара рибљег паприкаша.

Тридесетак метара даље мештанин Добрица Ђорђевић упослио је и децу. Док он разговара са нама, омладинци мешају лук да не загори.

– Већ десет година учествујем на оваквим такмичењима и могу се похвалити победама у Бочару и Кикинди, док сам у Торди био трећепласирани. Не придржавам се оног „важно је учествовати”, већ тога да је важно и победити, пошто сам родом из Славоније и рибљу чорбу припремам на славонски начин. Она се од ове банатске разликује по томе што је гушћа и љућа и служи се са домаћим резанцима. С обзиром на то да Лале баш не воле здраво љуту храну, надам се да ми жири неће замерити – каже Ђорђевић.

Поред искусних кулинара фешта је привукла и новајлије. Они који су први пут на „Златном котлићу” скромнијих су очекивања. Веле да им нису важне титуле, већ опуштена и весела атмосфера.

– Морам признати да грађани, па и такмичари, често мисле да су рибља чорба и рибља супа једно те исто. Никако да избаце из рибље чорбе зелен и шаргарепу. За чорбу је, поред рибе, потребан само лук – напомиње организатор и вишеструки шампион Србије на разним кулинарским такмичењима Томислав Суботички. Он наглашава да месна заједница, захваљујући спонзорима, такмичарима није наплаћивала никакву котизацију, па су тако учесници бесплатно добили рибу и зачине, а за сваког је припремљен и поклон пакет.

На крају дана гасе се ватре. Из котлића се чорба пуши. Мириси привлаче радознале пролазнике. Док жири дегустира чорбе и паприкаше узбуђење међу куварима расте. После дугог упоређивања одлучено је да је Златко Куриш из Бегеча скувао најукуснији рибљи паприкаш, док је прво место у категорији рибље чорбе припало Предрагу Анђелковићу из Шупљака код Суботице.

Коментари2
052e9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

sinisa radovanovic
Zbog cega ne dajete recept za tako divnu corbu? ..To je tako normalno u novinama na zapadu
Momčilo Grković
Trebali ste da objavite i recept pobedničkog kotlića.Potrudite se sledeći put.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља