уторак, 26.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 03.09.2008. у 22:00 Б. Пејовић

Уцвељена „чачанска лепотица”

Крупан плод може да буде мана: шљива сорте „чачанска лепотица” (Фото С. Јовичић)

Ужице – Нисам веровао да су крупни плодови мана, да је чувена шљива „чачанска лепотица” постала тужна и ружна – јадао нам се ових дана Ужичанин Лазо Мандић, који, заједно са оцем Арсенијем, гаји шљиве у воћњаку на периферији Ужица. И то какве – свака крупна и лепа, сочна и једра. Али слаба вајда од тога. А ево и зашто.

Отишао Лазо у Здравчиће код Пожеге, у фирму са хладњачом „Хосана”, јер је чуо да они откупљују шљиву и извозе Русима. Намеравао је да понуди неколико стотина килограма своје крупне „чачанске лепотице”. Да ју је на ужичкој пијаци продавао, каже, могао је можда узети и до 40 динара за килограм, али није то нека количина за пијачну продају. Ваљда ће му, надао се, откупљивач из Здравчића платити 20–25 динара.

– Кад, тамо ми рекоше да оставим шљиве, а да ће цена бити накнадно одређена, а сума исплаћена за 30 дана. Три пута сам довозио из Ужица у Здравчиће мање количине, укупно предао око 460 килограма. Кад је дошло време за наплату, у „Хосани” ми рекоше да ће платити девет динара по килограму, односно десет, са ПДВ-ом. Скоро се насмејах, питам: зар само толико? Али директор фирме упоран: шљива је прекрупна, ван стандарда, па је цена зато тако ниска. За извоз у Русију хоће плод величине од 20 до 30 мм, а ова је двоструко већа – препричава нам Лазо.

Затим је размислио и у глави извагао. Жао му онаквих шљива и труда, али, пошто су трошкови већи од зараде, а директор понудио да му врати шљиву ако плати лежарину и замрзавање – овако је одлучио: ако су девет динара по килограму, онда их узмите џабе, казао је откупљивачу. Сео у кола, па се, без иједног наплаћеног динара, вратио у Ужице.

Трагом ове приче телефоном смо позвали директора „Хосане” Бојана Стојановића. Упитасмо о откупу шљиве, и он нам рече да је ова фирма извози сечену и замрзнуту, а да килограм плаћа – десет динара. Тржиште одређује цену, велики је динар на шљиви, додаје Стојановић, па помиње да је прошле године у извозу била најпре 60 центи (тад је откупљивана за 12 до 15 динара), да би при крају те сезоне пала на 45 центи. Сада је око 55 центи и није њом нарочито исплативо трговати.

А кад смо га питали о Мандићевом случају и „чачанској лепотици”, директор рече да крупноћа шљиве не значи ништа, сечена шљива углавном иде у кнедле, а ту велика не може да прође.

– Ако „чачанска лепотица” не оде у конзум, не прода се у свежем стању, онда она не вреди. То је стона сорта и не купујемо је за сечење, не знам уопште како се тај из Ужица провукао. Ја му око цене ништа нисам првобитно ни обећавао, не знам с ким је причао, можда са женом која ради на ваги. Ми, иначе, имамо око 500 добављача, сви они знају да је цена десет динара по килограму и прихватају је – објаснио нам је, из свог угла, овај догађај Бојан Стојановић.

Коментари3
65e17
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Nenad Miladinovic
Rusi traze cacansku lepoticu preko 35 mm. Mnogi iz hladnjaca izrabljuju i zaradjuju mnogo, pljacka! Zelenasenje. Ja imam oko 30 000 kg i cena je mizerna, obzirom da se bere samo sa peteljkama i prahom i branje kosta 7 din po kg+ nove drvene gabice, 8 cm... Troskovi preveliki a kazu da je trziste prezasiceno! Moskva je veca od Srbije
Јоле
Срамота шта раде србској пољопривреди ови београдски џабалебарошки "експерти".А ја сам летос плаћао кило шљива у Херцег Новом 2 евра, или 180 динара!!!!!!!
Ljubinka
Ma trebo je uzeti pare i dati ih ustanovama koje se brinu o deci bez roditelja.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља