петак, 15.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:48

Раст евра им одговара

Аутор: А. Исаковуторак, 02.12.2008. у 22:00
Слаткише извозе и у Швајцарску (Фото Н. Тумбас)

Суботица – У фабрици кондиторских производа „Пионир” ове године су у нову опрему и технологију уложили око 15 милиона евра. Купљена је нова линија за производњу чоколада, реч је заправо о чоколадним тортицама које су новина на нашем тржишту, а обновљена је и линија производње бомбона. Истовремено, у „Пиониру” процењују да су због нереалног курса динара од почетка године изгубили око 150 милиона динара, па их због тога раст евра не брине. Напротив.

Како пронаћи баланс између та два податка, потребе непрестаног улагања како би се опстало на домаћем, али пре свега на страном тржишту и издржати домаће услове пословања, свакодневно траже одговор Марија Суботић, директор фабрике, као и Стеван Санто, дугогодишњи директор, а сада саветник.

У разговору за „Политику” они наводе да је годишња производња „Пионира” око 16.000 тона, што у укупној производњи слаткиша у Србији од 135.000 тона чини знатан удео. Ипак, мање од половине производње суботичког кондитора се продаје на домаћем тржишту. Садашња директорка каже да 55 одсто производње одлази у извоз и наводи да су присутни већим делом у републикама бивше Југославије, у околним државама попут Мађарске и Албаније, али и у земљама Европске уније – Немачкој и Швајцарској. И мада маркетиншки добро звучи податак да „Пионир” продаје чоколаду Швајцарцима, Санто каже да је реч углавном о „етнобизнису”, односно препознатљивом бренду који траже углавном грађани бивше Југославије.

– Кондиторска индустрија је највиталнији извозник. На страна тржишта пласира се око 30 одсто укупне производње. Извозна оријентација била је неминовна и због јаке конкуренције на домаћем тржишту, али и зато што је на малом тржишту немогуће остварити економију обима и исплативост уведених савремених технологија – каже Санто.

У овој „слаткој фабрици”, без лажне скромности, тврде да су њихове чоколаде у рангу чувених „милка” чоколада, јер прате светске трендове у производњи слаткиша. Зато не треба да чуди да се за „Пионир” већ годинама интересује неколико великих светских кондиторских компанија, а да ли ће прихватити неки облик сарадње, зависиће од опредељења власника.

„Пионир” је прво предузеће у стечају које је 1998. године приватизовано тако што је групација „Алко” откупила његове дугове. Структура власништва од тада се није мењала. Фирма која је некад таворила са 900 радника, данас запошљава 780 људи у Суботици, у погону у Земуну и фабрици чипса у Темерину. „Пионир” је изградио и фабрику у Параћину, а пре две године купио је и „Хисар”, из Прокупља.

Просек зараде у „Пиониру” је 32.000 динара и увек је бар за 10 одсто виши од просека у истој бранши.

--------------------------------------------------------

Имају своје докторе

„Пионир” је једно од ретких предузећа које има свог лекара. Тако у кругу фирме свакодневно, у међусмени, ради амбуланта са лекарем опште праксе и зубарем, а периодично долазе гинеколог и онколог.


Коментари4
b4483
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Zikica Zivanic
.. malo povoljnijih termina za marketing na nacionalnoj televiziji bi dobrodoslo i moglo bi pametno da se iskoristi za povecanje traznje i prepoznatljivost domacih proizvoda a i da pare ostanu u kuci.
nasa posla
Dragi moji, Samo zavidimo jedni drugima, sram nas bilo, sta nam je pa to, u genima? "Ako meni c... da i mom komsiji c... krava" a komsije jedva sastavljaju kraj s krajem "Saberimo se" u nesreci i brigama.
Страно је домаће
Чоколаде Милка су чувене само код нас, и у околним земљама, а на Западу и не знају за њих. Али, зашто су домаће чоколаде скупље од иностраних, то мене занима? Како то?
Nikola
Nije lose. Pad dinara odgovara kako misle da se usklade sa padom traznje do kojeg se ocekuje da ce doci tokom sledece godine i moze da potraje. Ko stoji iza firme "Alko"?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља