среда, 27.03.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:56

Птица са брковима

Аутор: Д. Д.четвртак, 04.12.2008. у 22:00

На Новом Зеланду живи једна од најчуднијих птица на свету – киви. Поред тога што не може да лети, од осталих птица разликује се и по томе што јој је тело прекривено дугим танким перјем које подсећа на крзно, испод којег се крију закржљала крилца. Док птице летачице имају шупље кости како би се лакше винуле у ваздух, кости кивија испуњава коштана срж. Постоји неколико врста ове птице. Најкрупнији је велики пегави киви, висок око 45 центиметара и тежак око три килограма, док је најситнији – мали пегави, скоро дупло мањи.

Најраспрострањенији је браон киви који живи на Северном острву, једном од два острва која чине Нови Зеланд, и сматра се да броји око 35.000 примерака. Ова птица величине кокошке, поред живота у шуми, прилагодила се и боравку у близини фарми. Гнезда прави тако што копа јаме испод камења, крије се на обали потока или под пањевима и жбуњем.

Киви проналази храну уз помоћ њуха и чула додира: једина је птица која на врху свог дугог кљуна има ноздрве уз помоћ којих може да „намирише” храну која се крије под земљом, као што су инсекти и црвићи. Уз то, око кљуна има фине длачице, налик мачјим брковима, које задрхте и при најмањем додиру, упозоравајући гладну птицу да је плен у близини. Киви је сваштојед, на чијем се јеловнику налазе воће и семенке, као и глисте, рибице и водоземци. Да би јео, из скровишта најчешће излази тек кад падне ноћ, како би избегао сусрете са грабљивцима и људима. На заштићеним деловима острва, са којих су протерани његови непријатељи, као што су пси, мачке, свиње, опосуми и ласице, киви се може видети и током дана. Очи су му ситне а вид слаб. Захваљујући снажним ногама, може брзо да трчи и тако умакне опасности или улови плен.

Када једном пронађу свој пар, ове птице најчешће остају нераздвојне до краја живота. Међутим, ако наиђе „боља прилика”, женка понекад и промени партнера. У време сезоне парења, од јуна до марта, мужјак и женка се дозивају по целу ноћ, а у гнезду се састају сваког трећег дана. Женка обично снесе само једно или два јајета, која су, када се упореде са величином саме птице, најкрупнија у птичијем царству: пет јаја кивија тешко је колико и сама женка. Јаја која снесе браон киви могу бити тешка и до 450 грама. Чим их женка снесе, бригу о њима преузима мужјак – он предано лежи на њима док се не излегу млади и за то време изгуби чак трећину своје тежине. После једанаест седмица из љуске се испили птиче теже од 300 грама, које већ десетак дана касније напушта гнездо. Међутим, мужјаци су за парење спремни тек кад наврше 18 месеци, а женке са четири године. Пошто су младе птице неискусне и споре, већина их заврши као плен грабљиваца, не успевши да доживи ни првих годину дана.


Коментари0
6c737
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља