субота, 04.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 21.12.2008. у 22:00 Бране Карталовић

Чабрице са кајмаком путују у свет

Линија за паковање у погонима „Куч компани” (Фото М. Игњатовић)

Крагујевац – Сертификат стручне Комисије ЕУ, који ће фирми „Куч компани” бити уручен по новој години, омогућиће овом крагујевачком предузећу за прераду млека и производњу млечних производа да се на светском тржишту појави под својим именом. Компанија „Куч” је и досад извозила, али уз помоћ посредника и у амбалажи са туђим знаком. Тако је, на пример, кајмак ове млекаре у Чикагу продаван са логом партнерске фирме из Босне и Херцеговине.

У овом приватном предузећу спремно су дочекали вест о додели сертификата, па ће иностраним купцима већ почетком 2009. бити понуђени потпуно нови производи.

– Реч је о млечним намазима са ситним комадима поврћа и воћа. Паприка у павлаци, по којој смо препознатљиви и у Србији и у региону, иде добро, па ценимо да ће и ови нови производи наћи своје место, и поред тога што је светско тржиште изузетно захтевно а клијентела пробирљива – каже оснивач и директор предузећа Јездимир Куч, који за „Политику” открива да је једна од могућих дестинација и далека Аустралија.

Будући да тамошњи купци, али и они из САД и Европе, имају специфичне захтеве, Куч наводи да ће сви производи бити упаковани у етноамбалажу – дрвене чабрице и керамичке посуде.

– Већ неколико година имамо добру сарадњу са домаћим агенцијама и фирмама из Европе које на светско тржиште пласирају робу са Балкана. Реч је о производима са етномотивима, што нам даје сигурност да ће и наше дрвене чабрице, које иначе сами производимо, имати добру прођу. Највећа очекивања везана су за пласман наших производа у Немачкој, с обзиром на то да Турци тамо имају велики број трговачких ланаца.  

Имајући у виду велику конкуренцију, Куч сматра да би извоз био успешан ако би фирма успела да на европско тржиште, током једног месеца, пласира двадесетак тона својих производа. Са реализацијом тих извозних аранжмана, „Куч компани” би, како каже власник и директор предузећа, достигла ниво који би омогућио пласман и на огромно тржиште Русије.

Ови развојни планови захтевали су велика улагања у модернизацију погона и добијање ИСО и ХЦЦП стандарда, па је у те сврхе, за последњих неколико година, инвестирано више милиона евра. Последња улагања су уједно и највећа, а реч је о увозу 600 крава сименталске расе из Немачке и Аустрије и изградњи штала у Лапову, где ће, према речима Куча, бити формиран центар за одгој приплодних јуница.

– Инвестиција је вредна 4,2 милиона евра, али та улагања су била неопходна пошто једна савремена млекара не може да функционише уколико не производи квалитетно млеко. Истовремено, желимо да помогнемо и фармерима из региона који су заинтересовани да гаје краве са најбољим генетским потенцијалом. Имамо добру сарадњу са банкама и сваком заинтересованом можемо да понудимо повољне кредитне линије – каже Куч за наш лист.  

„Куч компани” дневно откупи и преради 36 тона млека, а циљ је да се достигне ниво од 60 тона, колики су укупни капацитети овог средњег предузећа са 120 запослених.

Коментари8
0fe86
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Luna
Kada pozelim nas kajmak i sir ja napravim sama. Od 4-5 litra mleka dobijem 200 grama kajmaka i dovoljno sira za jednu dobru pitu sa sirom.
Predrag Klisaric
Posaljite malo tog Srpskog kajmaka i u Novi Zeland.
terramare
@ posmatrac posmatra, ja sam veliki ljubitelj kajmaka, mislim na pravi kajmak, onaj sto se jede. Svake dve-tri nedelje odem na pijacu u Stutgartu u kupim kajmak, neki put cvarke, suva rebarca, dimljenu slaninu.Sve se to moze kupiti, uvoz je legalan, to garantuje stoga inspekcija grada. Jedina boljka je sto je uvoznik te nase robe Madjar iz Madjarske, koji uz to ima jos veliku ponudu prehrambrenih proizvoda iz Madjarske i u najnovije vreme i iz Rusije. Ako se hoce, moze se.
NIKOLA ZEC
Za ohrabrenje jeste sto se tice plasmana u inostranstvo ne treba se brinuti ovo sto se proizvede u ovoj fabrici sve se moze u Beograd prodati,jedini problem je 6o tona 120 zaposenih dali preduzece moze rentabilno poslovati ako moze sa srecom.
Mljac, mljac
Hrabro napred! Cak bi i nas pasulj prebranac u konzervama putovao uspesno kao(ili bolje) Heinzov, po celom svetu. Nasu kuhinju uvek Hvale, problem je sto se malo o njoj zna, a tek specijalitete... Kvalitet plus kvantitet. Vece kolicine, veca dostupnost i naravno interesantna REKLAMA! Srecni putevi!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља