уторак, 19.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 31.01.2009. у 22:00

О Косову не можемо да се сложимо, у свему другом успешно сарађујемо

Камерон Мантер (Фото Жељко Јовановић)

Америчко-српски односи су „мултидимензионални и успешни” истиче амерички амбасадор у Србији Камерон Мантер у интервјуу „Политици”, али одмах после тога каже да је забринут што нова влада фокусира српско-америчке односе само на проблем Косова.

– Косово је само један елеменат наших мултидимензионалних односа који су веома добри. Они укључују наш програм помоћи, развијен војни дијалог и веома јасну сарадњу ради постизања дугорочне безбедности целог региона Балкана. Ту су и културни програм и програм размене у току којег доста младих Срба одлази у САД, али бих волео да видим и да више младих Американаца долази у Србију. Имамо много ствари које функционишу, па се надамо да ће се ваша влада окренути више ка позитивним темама, а не пренаглашавању тема из прошлости.

Да ли је могуће у будућности помирити српско и америчко виђење проблема Косова?

Проблем Косова је завршен, јер је решен проблем статуса. Према мом мишљењу, поновно отварање питања статуса Косова није реално. Руководства Републике Србије и Републике Косово би требало да разговарају као пријатељски суседи и да решавају проблеме најбоље што могу и ми ћемо то поздравити. Али, питање статуса је закључено и мислим да око тога не можемо да се сложимо. Радујем се дану када ћемо с пријатељима у Влади Србије моћи да се посветимо конкретним проблемима у региону, било да је реч о економији, безбедности или култури. У том погледу сам оптимиста.

Да ли мислите да су Срби на Косову безбедни и да могу да се надају пристојној будућности?

Са оптимизмом гледам на будућност Срба који живе на Косову, али сам оптимиста и кад је реч о будућности Албанаца на Косову. С водећим европским државама посветили смо се томе да ситуација на Косову и Срби на Косову буду безбедни, али и да кроз различите институције створимо економске услове да Косово као ентитет економски ојача како би било боље како Србима који су тамо остали, тако и онима који планирају да се врате.

Радимо и на културном идентитету Републике Косово као мултиетничке државе. Знам да у том погледу има много критика, али то је нешто што ми у САД схватамо веома озбиљно и инсистираћемо на стварању толерантне атмосфере и мултиетничког друштва.

Међутим, стварање Косовских безбедносних снага је узнемирило Србе?

Мислимо да мултиетничке Косовске безбедносне снаге неће бити проблем јер ће обезбедити сигурност људима који живе у Републици Косово, било да су Срби или Албанци. Оне су лако наоружане и неће бити проблем и претња било коме у региону. Чврсто верујемо да је то позитиван корак на Косову и да то није нешто због чега Србија мора да се брине.

Да ли ће представници САД на Косову истрајати у инсистирању да косовске власти примене План УН од шест тачака?

Фокусирамо се на већи број проблема као што су царина, границе, културна баштина, тако да наш рад није само лимитиран на шест проблема. Тај процес води Еулекс, а подржава га УН и уз нашу сарадњу. Надамо се да кроз институције Еулекса можемо да помогнемо у решавању дневних проблема, при чему видимо да Влада Србије у томе може да има позитивну улогу и то поздрављамо. На дуге стазе желимо да напредују и Србија и Косово. Полазим од тога да ће бити веома тешко за Србију да прође кроз реформе и уђе у ЕУ, уколико и остале балканске државе не учине исто. То значи да смо сви зависни од напретка Босне, напретка Македонија и напретка Косова. Допринос Србије напретку Косова је допринос напретку целог региона.

Осим Косова, да ли постоје друга суштинска неслагања између наше две државе?

Нема их, али постоје услови за побољшања у економској и културној сарадњи, а затим и областима које ће овде бити веома важне, а то су енергетска и еколошка политика које су веома важне за приступање ЕУ. Амерички бизнис у Србији много ради на томе да заштити радна места и верујем да, упркос тешкоћама које предстоје, ни „Филип Морис” ни „Ју-Ес стил”, нити неке друге америчке компаније које су у Србији, не желе да се одавде повуку. Оне су овде успешне и део су наше посвећености Србији и њеној будућности.

Колико је случај Миладина Ковачевића препрека у нашим билатералним односима?

То је озбиљан проблем, којем ми озбиљно приступамо. Уверени смо да ће на крају правда бити задовољена. Мислим да имамо веома коректне и отворене односе с вашим Министарством правде и захвални смо што с њима радимо да на задовољство обе стране нађемо решење.

Недавно сте поменули могућу америчку помоћ безбедносним агенцијама Србије. На какву помоћ сте мислили?

Поносни смо на нашу помоћ безбедносним институцијама овде јер верујемо да ефикасне безбедносне снаге дају могућност овој земљи да се, као будућа чланици Европске уније, развија онако како треба. На пример, радимо с пограничном полицијом, дајући им опрему и обуку јер желимо да ваши професионалци још успешније сузбијају кријумчарење наркотика, људи и осталих ствари. Осим тога, сарађујемо и са осталим деловима ваше полиције како бисмо осигурали да они буду професионалнији и обучени и да поштују устав, потом сарађујемо с вашим судством, а на крају сарађујемо и с Војском Србије.

Сигурност ваше земље зависи од професионалности ваших војника, који су иначе сјајни. Некима од њих омогућавамо краткорочно и дугорочно школовање у САД, јер ми то видимо као инвестицију у вашу будућност као земље која не брине само за безбедност својих грађана, већ и за безбедност грађана суседних држава у региону. Србија има водећу улогу, али и водећу одговорност на Балкану да осигура да се људи овде, али и њихови суседи, осећају безбедно. Уверени смо да руководство ваше војске има визију о томе која је улога српске војске не само у региону већ и на глобалном нивоу.

Како коментаришете то што је Србија, с једне стране, прогласила војну неутралност, а да је западне земље, с друге стране, виде као будућу чланицу НАТО?

Да, ми видимо Србију као потенцијалну чланицу НАТО. Мислимо да је Србија земља с веома богатом војном традицијом и професионализмом, као и великим војним талентом. Тај таленат би требало искористити за безбедност региона. Знамо да је Србија прогласила војну неутралност, али се надамо да ће политичко и војно руководство изабрати да сарађује с чланицама НАТО и европским државама које деле заједничке вредности, како бисмо осигурали безбедност у будућности. Признајем да то није нешто чему актуелна влада стреми, али надамо се да ћемо у будућности радити на томе.

Да ли америчке безбедносне и обавештајне службе учествују у напорима Србије да лоцира и ухвати генерала Ратка Младића и остале хашке оптуженике?

Веома је важно да Младић буде ухваћен и то из много разлога. Уколико добијемо било какву информацију о Младићу ми је поделимо с вама.

Да ли у томе овде учествују и неки амерички агенти?

Не знам, али ћу вам рећи да уколико амерички обавештајци било где на свету дођу до неке информације о Младићу, ми ћемо је поделити с вама.

Да ли мислите да се однос људи у Србији према САД и Американцима променио од прошле године у ово време?

Прошле године у ово доба налазили смо се у веома напетом периоду. Очигледно је да је ситуација данас боља. Чак и у најгорим данима, када је проглашена независност Републике Косово и у току напада на амбасаду, људи у Србији су генерално били пријатни и пријатељски настројени према људима у амбасади и Американцима који су у посети. Та суштинска веза није била угрожена ни у време да када смо на политичком нивоу имали озбиљна размимоилажења. Људи које срећем широм Србије су пријатељски расположени и веома сам им захвалан на томе.

Ненад Радичевић

-----------------------------------------------------------

Криза – шанса за болне реформе

Има ли изгледа за јачање економских веза између Србије и САД, с обзиром на глобалну економску кризу?

Представници америчких компанија у Србији су ми више пута рекли да су срећни и задовољни што раде овде. Али, будимо искрени, ово је веома тешко време, при чему не мислим да смо дотакли дно – хоћу рећи да ће бити још теже. Моја порука је да све ово морамо да схватимо озбиљно, тако да ће бити веома тешко остварење многих мојих нада за директне инвестиције и ојачавање економских веза, јер компаније широм света успоравају своје активности.

Кључ је да ли ће српска влада наставити да предузима болне реформске кораке како би привреду учинила што атрактивнијом за инвеститоре када се прилике нормализују. Неопходно је да они буду сигурни да уговорно право функционише, да странци који купе земљу могу да рачунају да ће бити стварни поседници те имовине, да њихови партнери у Србији послују по истим правилима као и остали партнери у Европи и свету. Укратко, предстоји тежак период, али је то прилика за владу да настави институционалне реформе и усвоји законе који ће ову земљу учинити конкурентнијом.

Гасним споразумом Србија је успоставила чврсте економске везе с Русијом. Да ли је то проблем за САД?

Енергетска зависност је проблема за свакога у Европи. Недавна криза између Русије и Украјине показала нам је да су различити извори енергије кључни елеменат за сваку земљу у Европи, а то укључује и Србију. Рекао бих да је мудра политике било које европске владе да не буде у ситуацији да затвори фабрике и да се људи смрзавају због једног снабдевача који не може да вас из било каквог разлога снабдева. Из тог разлога, желимо да радимо с нашим европским пријатељима на енергетској независности од било ког извора и због тога је на нама и вама да радимо да нађемо и алтернативне изворе енергије.

-----------------------------------------------------------

Паметна моћ

Нова државна секретарка Хилари Клинтон најавила је да ће САД убудуће користити „паметну моћ”. Шта то значи?

Јасно је да постоји нова атмосфера у Вашингтону, атмосфера у којој желимо да чујемо наше пријатеље, да радимо с њима на заједничким проблемима, да радимо кроз мултилатералне институције више него што смо то чинили у прошлости. За нас ће кључно бити да мислимо и радимо регионално, тако тако да ни политика према Србији или према Косову није комплетна све док не постоји политика према целом Балкану. Да заједно радимо да ограничимо тензије у региону јер је то у заједничком интересу. Надам се да ће паметна моћ радити у том правцу, али дајте нам мало времена.

-----------------------------------------------------------

Од нове амбасаде Србији сто милиона долара

Изградњом нова зграде амбасаде САД у Београду која ће ускоро почети, према речима амбасадора Мантера, у српску економију биће убачено сто милиона долара. На изградњи новог седишта амбасаде, код Белог двора на Дедињу, додаје он, биће упослено неколико хиљада људи, а усељење се планира за 2011. годину.

Коментари223
7d3f9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

zoran
Ja im nista nevjerujem,her je samo njihova istina najvaznija, ag svo drugi lazu. Izvinite amerikanci crvena morska obala nije nastanjena sa pongvinima pa nisu mogli da strdaju i uginu od iracke nafte. Vasa istina moze gospodo biti samo za vas i za vase znanje , ali ne za mene.
iz podgorice
da li bi oni pristali da im Rusi i Kinezi odcepe neku od drzava i daju vlast trgovcima drogom, ljudima, organima i terorostima, kako su i oni sami svrtsali OVK 90tih
mp
Timotije, nemojte da ste na kraj srca, da su nasi preci bili tako malodusni kao sto smo mi danas, ne bi nas bilo da pisemo ove komentare i grdimo Ameriku i njenog ambasadora. Preguracemo mi i ove i druge, ne brinite; a Vojvodinu nema ko da odvoji u njoj je najvise Srba koji se nece ovoga puta prevariti. Dignite glavu i nasmesite se. Puno pozdrava iz NY
Тимотије
mp , 04/02/2009, 19:45 На жалост истина је горка. Неће се тамо вратити нико. Многи су продали шта су имали на Косову,ја им не замерам али то је истина, велика већина се већ снашла у Србији, тако да је то само празна прича. Уследиће још признања од стране света, примање у УН и тако редом. А Себија ће остати и без Војводине.
mp
@timotije; slazem se sa Vama da nas je Milosevic zavio u crno; to smo govorili u Bgd od 1987 ali nije vredelo bilo je tada u Srbiji mnogo poltrona, a Milosevic je bio "garant mira na Balkanu" dok vise nije trebao; velike sile za nas male ljude kao i uvek nije bilo briga. Sto se tice dana koji pocinje sa POlitikom, nemojte verovati sve sto pise list Politika jer i tu ima mnogo politickog filtriranja; vest koju procitate danas vise i nije neka vest; a prave vesti treba znati pronaci; o tome gde i kako naci vesti i citati medju redovima moramo da pitamo prekaljene novinske vukove. Oluja nas u USA veoma boli; znam mnoge ljude koji nisu nikog imali "u Oluji" a da su kao bez duse lutali i tugovali sta se dogodilo nasim ljudima u Krajini, Bosni i na Kordunu. Mi smo bili samo nemi posmatraci svoje nesrece. Da bi ozbiljno mogli da preselimo nase ljude koji zele da zive na Kosovu moramo da imamo vrlo ozbiljan plan i program i da isfinansiramo nova radna mesta, skole bolnice, citave gradove, a nasi zemljaci tamo nemaju sada ni struju sto je najosnovnije; Samo od zvanicnog Beograda zavisi sta ce biti sto se tice organizovanog povratka nasih ljudi na Kosovo; Za to je potreban ozbiljan program koji sadasnji Bgd bojim se nije zainteresovan da sprovodi; mi iz rasejanja smo listom spremni da pomognemo sa znanjem i umecem pod uslovom da je namera Bgd da se organizuje povratak na Kosovo ozbiljna i casna; danas to nemamo jer Kosovo je medjunarodni protektorat kao i Bosna i mi zivimo i dalje u NJegosevoj pesmi: "pleme moje snom mrtvijem spava" ...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља