субота, 18.01.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:27

Који су докази да је протеривање било организовано

Аутор: Т. Д.четвртак, 26.02.2009. у 22:00
Различите пресуде за два члана бившег српског и југословенског политичког врха: Милан Милутиновић и Никола Шаиновић Фото Фонет

Најчвршћи докази у прилог оптужби да је постојао заједнички циљ да се промени етничка равнотежа на Косову, како би власти СРЈ и Србије обезбедиле даљу контролу над покрајином, јесу докази којима се утврђује постојање широко распрострањене кампање насиља уперене против албанског становништва Косова од марта до јуна 1999. године, као и масовно расељавање тог становништва које је из ње проистекло, рекао је Бономи.

Он је рекао да је та кампања вођена на организовани начин, уз употребу знатних државних ресурса и додао да је Претресно веће чуло исказе бројних сведока о томе да су упућени да оду с Косова у Албанију или Македонију, а да су били присиљени да се одрекну својих личних исправа било у поласку, на путу или на самој граници, које им нису никада враћене.

„Остали фактори које је Претресно веће узело у обзир при извођењу закључка да јесте постојао заједнички циљ да се насиљем и терором значајан број косовских Албанаца истера из својих домова и преко границе, како би државне власти одржале контролу над Косовом, јесу следећи: догађаји који су довели до сукоба; наоружавање неалбанских цивила на Косову и упоредно разоружавање косовских Албанаца; неуспех преговора за окончање косовске кризе и истовремено кршење октобарских споразума од стране власти СРЈ и Србије; сакривање тела косовских Албанаца које су убиле снаге ВЈ и МУП”, рекао је Бономи.

Он је, читајући сажетак пресуде, рекао да Претресно веће није убеђено да су убиство, сексуално насиље и уништавање или наношење штете верским објектима били део заједничког циља, те је због тога за сваког од оптужених разматрало само питање да ли је при остварењу заједничког циља било разумно предвидиво да ће до тих злочина доћи.

Пре него што је прочитао сажетак закључака Судског већа, Бономи је нагласио да се једини меродаван приказ тих закључака налази у писаној верзији пресуде.

-----------------------------------------------------------

Кавран: Тужилаштво још није одлучило о жалби

Портпарол Хашког тужилаштва Олга Кавран изјавила је јуче да се још увек не зна да ли ће Тужилаштво уложити жалбу на ослобађајућу пресуду Милану Милутиновићу. „Будући да је пресуда тек изречена, не могу да вам кажем ништа везано за жалбу док правни тим Тужилаштва не буде имао прилике да проучи пресуду”, додала је Кавранова. Танјуг

-----------------------------------------------------------

Лазаревићев адвокат: Казне превелике

Милан Петровић, правни заступник Владимира Лазаревића, рекао је да је Хашки трибунал „још једанпут доказао да се ради о потпуно политичком суду” и да ће се одбрана жалити. „Сматрам да су казне превелике с обзиром на све оно што је одбрана пружила”, рекао је Петровић.

Он је рекао да је Лазаревић ослобођен за три тачке оптужнице а осуђен за прве две и да сматра да је ту „стварно изречена превелика казна”. Бета

-----------------------------------------------------------

Дачић: Потврда да је вођен политички процес

„Изрицање пресуда Хашког трибунала јесте, на неки начин, потврда да је од почетка читав овај процес био политички вођен, односно да је служио легитимизацији мишљења које је и тада владало, и због чега је и бомбардована наша земља”, рекао је заменик премијера Ивица Дачић.

Он је објаснио да је реч о мишљењу да је Србија изазвала све проблеме на Косову и Метохији, да су почињени злочини над Албанцима, и да се тиме, на неки начин, оправда и НАТО бомбардовање наше земље.

Сигурно је, сматра Дачић, да је оваква пресуда покушај да Србија буде оптужена да је организовано чинила злочине над Албанцима у име државе, као и да је то у име државе чинила и војска и полиција. „Наше је становиште, као државе, да треба казнити све оне који су починили ратне злочине, али апсолутно је сигурно да држава Србија није систематски вршила ни геноцид, ни злочине над другим народима, нити бивше Југославије, нити унутар Србије на територији Косова и Метохије”, казао је Дачић.

Он сматра да се не може рећи да је изрицање ових пресуда резултат правног процеса који је вођен пред Хашким трибуналом, него је, на неки начин, било изрицање пресуда након једног политички мотивисаног процеса. Танјуг

-----------------------------------------------------------

Љајић: Пресуда утиче на пораст антихашког расположења

Пресуда Хашког трибунала утицаће на пораст антихашког расположења у Србији, оценио је јуче председник Националног савета за сарадњу с тим судом Расим Љајић. „Неминовно је да ће у нашој јавности ова пресуда изазвати поређење са ослобађајућом пресудом Рамушу Харадинају. То ће додатно појачати утисак о двоструким аршинима Хашког трибунала”, казао је Љајић коментаришући могући утицај пресуде на јавност у Србији.

Он је оценио да је за државу отежавајућа околност та што је констатовано постојање „заједничког злочиначког подухвата”, док је олакшавајућа околност то што је бивши председник Србије Милан Милутиновић ослобођен оптужби. Бета

-----------------------------------------------------------

Марковић: Двоструки аршини

Председник Јединствене Србије (ЈС) Драган Марковић изјавио је јуче да није изненађен пресудом Хашког трибунала, јер, како је навео, она показује да је тај суд тенденциозан и да има двоструке аршине.

Марковић је новинарима у парламенту рекао да су осуђени људи за које је сигуран да нису ратни злочинци, „а да су два ратна злочинца, Рамуш Харадинај и Насер Орић, ослобођени, а сведоци против њих лишени живота”.

Бивши званичници Србије који су јуче осуђени пред Хашким трибуналом, „само су радили оно што им је у опису посла – бранили су Србију и српски народ”, истакао је Марковић.

Он је додао да не верује да ће после жалбе правног тима осуђенима бити промењена пресуда. „Нема ништа од жалбе, остаје да жалимо за људима који неће изаћи живи (из затвора) с обзиром на њихове године”, рекао је Марковић. Бета

-----------------------------------------------------------

Тодоровић: Трагичан дан за Србију

Шеф посланичке групе Српске радикалне странке (СРС) Драган Тодоровић изјавио је јуче да су пресуде петорици бивших српских званичника „срамне” и оценио да је данашњи дан „трагичан за Србију”.

Тодоровић је новинарима у парламенту рекао да су, према рачуници СРС, Срби пред Хашким трибуналом до сада укупно осуђени на око 920 година. „Још мало, када се све заврши, вероватно ће се та цифра попети на 1.000 година и то је потпун злочин који су починиле пре свега САД и ЕУ против Србије и српског народа”, казао је Тодоровић. Бета

-----------------------------------------------------------

ДСС: Оправдавање агресије НАТО

Портпарол Демократске странке Србије Андреја Младеновић оценио је да пресуда Хашког суда има за циљ да се оправда агресија НАТО-а на Србију и оправдају злочини које су Алијанса и албански терористи починили. „Осуђени су људи који су бранили земљу од агресије да би се прикрило да је прави циљ напада НАТО-а на Србију било отимање Косова”, изјавио је Младеновић Танјугу.

Он је рекао да је Хашки трибунал овом пресудом показао да је антисрпски суд, „а ослобађање ратних злочинаца, попут Харадинаја и Орића, само потврђује ову оцену о Хашком суду”.

-------------------------------------------------------------------

Цветковић: Непримерено високе казне

Председник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је да су пресуде које су јуче пред Хашким трибуналом изречене петорици бивших државних и војно-полицијских функционера Србије и СРЈ– непримерено високе, посебно ако се има у виду чињеница да је пред истим судом ослобођен Рамуш Харадинај, након што су неки од сведока који су могли да га инкриминишу убијени, јавља Танјуг.

Премијер је додао да очекује жалбе на јуче изречене пресуде и да ће држава у складу са законом подржати те жалбе и помоћи осуђенима. „Без обзира на то неслагање, ми принципијелно подржавамо Хашки трибунал и сматрамо да сваки појединац и злочинац има своје име и презиме”, рекао је Цветковић.

-----------------------------------------------------------

Сејдију: Пресуда показала одговорност режима

Приштина – Пресуда Хашког трибунала којом су петорица бивших званичника Србије проглашени кривим – потврдила је одговорност српског режима за злочине који су почињени на Косову, оценио је јуче председник Косова Фатмир Сејдију, јавља Бета.

 -----------------------------------------------------------

Николић (СНС): Пресуда за већину доживотна

Председник Српске напредне странке (СНС) Томислав Николић оценио је јуче да је пресуда Хашког трибунала за већину осуђених доживотна казна, имајући у виду њихово здравствено стање. „Знам да је здравствено стање генерала Небојше Павковића и Владимира Лазаревића лоше и мислим да су им изречене доживотне казне”, казао је Николић новинарима у Скупштини Србије.

Он је оценио да Хашки трибунал има различите аршине и мере „чак и за Србе”. Додао је да у Трибуналу више нису заступљене само поделе на Србе и друге, већ да су дошле до изражаја и поделе између Срба. „Неко може да буде осуђен на 15, 20 или 25 година, а неко да буде ослобођен, иако је оптужница јединствена за све. Пошто нису могли да нађу индивидуалне злочине, оптужили су велику групу људу за заједнички злочиначки подухват па у њој бирали на колико ће кога да осуде”, казао је Николић. Бета


Коментари15
df457
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

goran
Pitanje za Bonimija: a otkud albancima oruzje i zasta im je sluzilo? Jel su to u Skotskoj svi naoruzani?
zalosni
Srbija treba proglasit dan zalosti.Zastave na pola koplja,narod da obuce crnu odecu.Proglasit drzavni praznik nepravde,prema Srpskom Narodu.
TE UK
Slučaj napada na vojnike JNA preuzet od Vojnog tužilaštva 27. februar 2009. | 08:38 BEOGRAD - Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kazao je da slučaj napada na vojnike JNA u Sarajevu 1992. godine preuzet iz Vojnog tužilaštva i da je istražni sudija tog suda doneo rešenje o spovođenju istrage još 1993. godine. "Mi smo krajem prošle godine podneli zahtev za proširenje istrage u nameri da rasvetlimo ovaj zločin koji je od 2006. godine u fazi predkrivičnog postupka", rekao je Vukčević za današnji beogradski Blic. On je naveo da očekuje saradnju Tužilaštva iz BiH, kao što je bio slučaj u predmetu "Tuzlanska kolona". Zbog napada na vojnike JNA, koji su se povlačili iz Sarajeva na početku rata u BiH 2. i 3. maja 1992. godine pokrenuta je istraga i raspisana poternica protiv 19 nekadašnih vojnih i političkih čelnika sarajevskog rukovodstva, među kojima su i bivši članovi ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljujić.
глупи Срби
Наши политичари су били глупи и нису, као паметни Американци и НАТО, планирали "колатералне жртве и штету" у акцијама на увођењу онога што је требало да назову "милосрдно увођење демократије и људских права на Космету" - тако "демократски" Запад назива убијање цивила, уништавање цивилне инфраструктуре, тровање земљишта, трговину органима кад има затреба нови плац за највећу војну базу у свету ван САД. Е, наивни Срби.
slobodan 45
i još nešto: čipovani roboti nemaju kapacitet da vole zemlju gde su rođeni, jer im stranci, normalno, nisu ugradili čip i taj osećaj.zato i ne mogu nikad da shvate o čemu se ovde radi i šta je loše, a šta dobro za srbiju...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља