четвртак, 19.10.2017. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:09

Ко је победио на Косову

понедељак, 23.03.2009. у 22:00
Југословенска војска при повлачењу, код Урошевца Фотодокументација Политике

Иако је то био први антисептички рат, који су пилоти НАТО-а водили на висинама од преко 6.000 метара, агресија из ваздуха против југословенске војске на Косову била је углавном неефикасна. Бомбе НАТО-а на Косову разнеле су на стотине цивилних аутомобила, цивилних камиона и макета и једва да су начеле југословенску артиљерију и оклопне снаге. Од 744 „потврђених” погодака пилота НАТО-а током рата, истраживачи из америчког ратног ваздухопловства, који су касније провели недеље и недеље претражујући Косово и пешице и хеликоптерима, нашли су доказе за само 58 погодака. Наиме, Војска Југославије и МУП Србије распоредили су на Косову око 200 старих румунских оклопних возила и транспортера типа ТАБ, добијених од Румуније још у време Чаушескуа, а који су заправо били неупотребљиви јер ни моторе нису имали. Тако полумаскирани „Табови” су остављени по ивицама косовских шумарака да их НАТО пилоти бесомучно гађају и бележе сигурне „поготке”.

(/slika2)Наравно, по завршетку рата амерички су се официри на терену врло брзо упознали са размерама својих промашаја, али је извештај о уништеним циљевима дуго времена био сакривен. Током борбених дејстава начелник Здруженог генералштаба оружаних снага САД, генерал Хенри Шелтон, неколико је пута изјавио „да су ваздухопловне снаге НАТО уништиле око 120 тенкова, 220 оклопних транспортера и до 450 артиљеријских оруђа у рату против Југославије”.

Врховни командант НАТО-а, генерал Весли Кларк био је много опрезнији, па је на питање колико је тенкова и других возила уништено на Косову увек одговарао само са: „Довољно”. Истини за вољу, Кларк је сумњао у тврдње ваздухопловства и покушавао је, бар у прво време, да прикаже тачну слику бомбардовања на Косову. Када је на крају рата командант југословенске Треће армије, генерал Небојша Павковић изјавио да је на Косову изгубио само 13 тенкова, врховни командант НАТО-а је то назвао „српском дезинформацијом”. Али, како су његови помоћници сугерисали да је Павковић можда и у праву, то је Кларк упутио на Косово специјални тим за оцену ефикасности гађања, МЕАТ. Тридесетак стручњака из америчких и НАТО ваздушних снага потврдили су да је бомбардовање било прецизно када су биле у питању фиксне мете као што су бункери и мостови. МЕАТ тим је констатовао „како су Срби заштитили један мост тако што су 300 метара узводно изградили лажни мост од полиетиленске фолије коју су растегли преко реке. НАТО је „уништио” лажни мост седам пута. Макете артиљеријских оруђа биле су направљене од дугих црних стабала постављених на камионске шасије. Лансер ПВО система СА-9 био је израђен од метализованог картона од којег се прави амбалажа за млеко.

Када је Кларк чуо те „непријатне” вести наредио је нову истрагу на терену. Почетком августа 1999. године екипа МЕАТ вратила се у седиште ваздухопловних снага, у базу Рајмштајн у Немачкој, са око 2.600 фотографија. Поднели су извештај генералу Валгеру Бегерту, заменику команданта ваздушних снага НАТО у Европи.

„Како то мислите, нисмо погодили тенкове”, упитао је Бегерт. Кларк је реаговао на исти начин : „То није могуће, Срби су сакрили оштећена возила, одвукли су погођене тенкове”. Чланови МЕАТ тима су му одговорили да је немогуће одвући тенк од 50 тона, а да не буде трагова на терену. Ипак, тиму МЕАТ је наређено да направи нови извештај о погоцима. У року од 30 дана бригадни генерал Џон Корли је генералу Кларку предао нови извештај у којем се говори о „успешно погођена 93 тенка и 153 оклопна транспортера”, што није било далеко од података које је на крају рата изнео Шелтон. Корлијева екипа није вршила никаква накнадна истраживања, већ се ослонила искључиво на изјаве пилота. Но, за више од половину погодака за које је генерал Корли тврдио да су били „сигурни погоци” постојао је само по један доказ, обично мутни видео-снимак из кокпита авиона или бљесак експлозије снимљене уз помоћ сателита. Сателит региструје експлозију, али не и да ли је и било шта у тој експлозији и погођено.

Изван ваздухопловних снага Корлијев извештај је дочекан са тихим неповерењем. Кларков заменик, британски генерал Руперт Смит и његов начелник штаба немачки генерал Дитер Штокман саветовали су врховног команданта НАТО-а да не прихвати Корлијев извештај. И ЦИА је имала доста примедби на бројке у том извештају. Но, Пентагон је опет покушао да око тога нешто преправи и допуни. У јануару 2000. године секретар за одбрану Коен и генерал Шелтон ставили су своја имена на званичан извештај Конгресу о рату на Косову. Овај извештај на 194 странице био је тако лишен података да су и функционери Пентагона збијали шале у вези с тим. У извештај није била укључена Корлијева мапа на којој се види „да је НАТО уништио на Косову 93 тенка”. Међутим, у тексту се налази напомена: „Ова процена не садржи податке о количини погођених мобилних мета, или нивоу нанете штете”. У преводу, по речима једног високог функционера Пентагона, то значи: „Ово је мапа ваздухопловних снага о погоцима на Косову. Сматрамо да она не значи баш ништа”.

Како је време пролазило, америчка авијација и НАТО све су мање користили податке из Корлијевог извештаја. У бројним интервјуима генерал Кларк је одбијао да говори о бројкама, а Пентагон је оптужио медије да су они опседнути бројкама и пребројавањем, а не војска. Време је показало да амерички начин ратовања није никакав мит и да је бомбардовање цивила ефикасно, иако то покреће бројне моралне сумње и дилеме, а када је реч о гађању војних циљева са великих висина – оно је у случају рата против Југославије 1999. године било прецењено. Моћ из ваздуха у рату против Југославије била је ефикасна само против цивилних мета, против војних циљева не. Цивили су били терорисани уз употребу еуфемизма „стратегијско гађање” и то је и довело до тога да Београд пристане на Кумановски споразум.

-------------------------------------------------------------------------------

Сирене се оглашавају у подне

Ко­ме­мо­ра­тив­ним ску­по­ви­ма, по­ла­га­њем ве­на­ца и огла­ша­ва­њем си­ре­на, да­нас у под­не ши­ром Ср­би­је би­ће обе­ле­же­на 10. го­ди­шњи­ца по­чет­ка агре­си­је НА­ТО-а на СР Ју­го­сла­ви­ју, ја­вио је ју­че Тан­југ.

У под­не ће се огла­си­ти си­ре­не на те­ри­то­ри­ји чи­та­ве Ср­би­је у знак се­ћа­ња на све не­ви­но по­стра­да­ле. У тра­ја­њу од 60 се­кун­ди би­ће еми­то­ван знак за пре­ста­нак ва­зду­шне опа­сно­сти.

Вла­да Ср­би­је по­зва­ла је гра­ђа­не да то­ком огла­ша­ва­ња си­ре­на ми­ну­том ћу­та­ња на рад­ним ме­сти­ма, у шко­ла­ма и на јав­ним ме­сти­ма ода­ју по­част свим не­ви­но стра­да­ли­ма то­ком НА­ТО бом­бар­до­ва­ња.

Вла­да Ср­би­је одр­жа­ће по­себ­ну сед­ни­цу, отво­ре­ну за јав­ност, по­све­ће­ну Да­ну се­ћа­ња на стра­да­ле у НА­ТО бом­бар­до­ва­њу 1999. го­ди­не. У свим основ­ним и сред­њим шко­ла­ма у Ср­би­ји би­ће одр­жа­ни по­себ­ни про­гра­ми ко­ме­мо­ра­тив­ног ка­рак­те­ра.

Мирослав Лазански


Коментари56
859c8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Мића Цар
Наслов и питање: Ко је победио на Косову? Мој одговор гласи: Ако сте Ви већ Питали ко је бобедио на Косову? Изволте Одговор! Победили су онај са оним Шалом Албанац и Албанци са Косова, наравно уз помоћ Нато и целог Исламистичког света па и Бин Ладена који је сарађивао са НАТОм. Албанци су то лукаво радили. Они су правили Демонстрације са малом децом иза мале деце су биле младе жене иза младих шена јако старе жене иза старих жена су стари мушкарци иза старих Мушкараца Интелигенција и Представници Косовских Албанаца па на крају у том времено такозвани Терористи после тога УЧЕК. Е из тога је произашло да је Регулана Армија и Легална Војска Независног КОсова. Тада су Приштинским улицама позивали НАТО и викали НАТО дођите у помоћ и ослободитенас од српског терора.НАТО је ударио тешке батине и ослободио је Косово од СРба.Тако је Било и тако сте сами Преказивали на Српској Телевизији. Ето питалисте и ја сам одговорио. Имам још много горких речи да пишем али шта и коме. Ми немамо никога и не можемо се обратити никоме.И немамо Још давно давно Функционере.
terramare
Za autora, jos uvek cekamo na odgovor; kako je bilo moguce da nisu leteli ispod 5.000 metara? Da li je bilo razloga za to? Nadan se odgovoru, neki citaoci misle da Vi sve znate, ja sam u to uvek sumnjao, i nisam verovao.
milos
Svi izvestaji su pod sumnjom. Broj bacenih uranijumskih metaka, UNEP-ov izvestaj o zagadjenosti zivotne sredine, sve to izaziva nepoverenje prezivelog stanovnistva Srbije. Sigurno je samo da su istovremeno gadjane Petrohemija, Azotora i Rafinerija u Pancevu, vrlo precizno i u minut (18. april, 1 cas i 10 minuta). Koje su to namere bile? Posledice su bile kao da se indirektno upotrebilo hemijsko oruzje. Da ne govorimo o kasetnim bombama kao o milosrdnom poklonu.
terramare
Gospodine Lazanski, zasto se neckate da odgovorite na postavljeno pitanje ?
Darko
Zbilja ko je pobijedio?Mozda se odgovor krije i u cinjenici da danas Srbija i srpska vojska nemaju pristup Kosovu,a NATO ima.Danas svi slave obaranje jednog"nevidljivog"aviona.Mozda bi i NATO trebao da slavi hiljade porusenih mostova,fabrika,puteva,kasarni, komanda i ostale infrastruktura.Mozda se tu ipak krije odgovor ko je pobijedio.Boj ne bije srca u junaka.Boj bije tehnika,barem u 21 vijeku.Boj bije jaka ekonomija. Rezultat proteklog boja je da Srbija nema jurisdikciju nad 15 posto svoga teritorija.Eto odgovora ko je pobijedio.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља