недеља, 24.06.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 18:43
Породични лекар

Гљиве за бољи имунитет

Кад одбрана организма попусти, изложени смо ризику да оболимо од свих болести – малигних, вирусних, бактеријских и аутоимуних. Да се то не би догодило и да бисмо поново успоставили равнотежу нарушеног имунолошког система могу да нам помогну лековите печурке
Аутор: В. Бошковићсубота, 04.04.2009. у 22:00
Др Владимир Лаудановић

На нашој планети расте чак 140.000 врста гљива, а само неколико десетина је темељно медицински проучено. У тој групи има и оних с изразитим лековитим својствима. Показало се наиме, да поједине гљиве у својој близини не подносе вирусе и бактерије и зато производе супстанце које спречавају њихов раст или развој. Међу њих спадају и антибиотици који су спасили милионе живота.

У познате медицинске гљиве лековитих особина убраја се кордицепс (Cordiceps sinensis), печуркица не већа од малог прста на женској руци. Веома је ретка, расте у Непалу на висини изнад 5.000 метара, готово без кисеоника, а прикупља се само током две недеље крајем јуна. Изван природног станишта тешко успева. Ипак, др Џону Холидеју, директору Истраживачког центра Алохе Медициналис и његовим сарадницима успело је да ову гљиву произведу у лабораторијским условима и добију кордицепс јачих активних састојака од оног који расте у природи.

Блокира деобу вируса

Зашто је ова гљива толико цењена? Првенствено због високог садржаја полисахарида, тачније бета-глукана, који се сматрају модификаторима биолошког одговора нашег организма, будући да стимулишу имунолошки, нервни и хормонални систем и помажу организму да се адаптира на унутрашњи (ендогени) и спољашњи стрес. Бета-глукани јачају одбрану организма повећавајући број и активност Бе и Те лимфоцита, макрофага, НК- ћелија („убица“ вируса и малигних ћелија) и подстичу производњу интерферона и интерлеукина. Због тих особина Амерички државни институт за истраживање рака уврстио је кордицепс у медицинске гљиве с антитуморским дејством.

Како нам објашњава др Владимир Лаудановић, злоћудни тумор није локализована болест, већ само видљива манифестација посусталог имунолошког система. Операцијом и зрачном терапијом тумор се уклања, али се не може утврдити да ли у организму постоје његове метастазе. Да би се сачувао ефекат ових терапија и уништиле расуте ћелије рака, користи се и хемотерапија. Међутим, за коначни исход лечења је неопходно снажно ојачати одбрамбене снаге и тиме оспособити организам да се сопственим снагама супротстави болести. Бета глукани из кордицепса су добар подстицај имунолошком систему оболелима од малигних болести.

– Кордицепс може да помогне и оболелима од тешких вирусних инфекција као што су ХИВ, хепатитис Бе и Це и херпес, будући да садржи кордицепин (три-деоксиаденозин) супстанцу која блокира деобу вируса и малигних ћелија.

Помаже реуматичарима

Научници су открили да полисахариди из кордицепса и одабраних лековитих гљива не само што могу да појачају имунолошку реакцију, већ су кадри да је смање када је организму потребно, као што је то код аутоимуних болести. Повољне ефекте показали су у лечењу лупуса и других реуматских обољења. Да ли ће стимулисати имуни систем или ће га кочити, зависи од многих чинилаца, пре свега од дозе, учесталости и начина узимања.

Зашто све више особа болује од поремећаја имунитета и болести које настају као њихова последица? У науци преовлађује став да многи чиниоци из спољашње средине утичу на слабљење система природне одбране организма, међу којима је и неправилна исхрана. Произвођачи хране, рецимо, уклањају из намирница бета-глукане, природне покретаче имунолошког система, зато што они мењају њихов изглед или отежавају варење.

Кордицепс се узима у облику препаратa, самостално и у комбинацији са другим врстама лековитих гљива. Удружене су добар биорегулатор, јер активирају све обрамбене ћелије и њихове хемијске преноснике, интерфероне и интерлеукине. Добро их је узимати и као припрему за операцију, и током опоравака. Препоручују се и здравима, посебно спортистима и старијим особама, као и онима који су под сталним стресом, затим особама у чијој породици је више чланова имало неку малигну болест, и онима који раде у условима индустријског загађења.

Када свој имуни систем доведемо у стање ефикасног функционисања, пружамо себи шансу да будемо савршено здрави и животу дишемо пуним плућима.

-----------------------------------------------------------

Реакције су ретке

Ознака „органик“ на кутијама препарата значи да су намирнице произведене под посебним условима, и да не садрже шкодљиве материје. Алергије на медицинске гљиве су изузетно ретке, а јављају се у облику дијареје. Због тога произвођачи саветују да се пре њихове куповине у апотеци консултује фармацеут.


Коментари5
db199
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Зоран
Лепо сте ово превели и препричали. Међутим, заборавили сте да кажете нешто о томе гаји ли се и продаје ли се и где кордицепс у Србији. Каква је корист читаоцу Политике од превода вести о нечему што се једино гаји у америчким лабораторијама? Осим тога, у српски је из енглеског већ ушла реч "органска" (храна), па не треба да додајете још једну, "органик". Organic је енглеска, а "органски" српска реч.
darko majkic
doktor radi u vinci ulica beli bagrem 2 tamo ga mozete naci ili na tel 0611882038
Kosovka Devojka
Istinito i strucno receno doktore,hvala na ovakvim tekstovima.Posto sam od onih koji retko jedu meso,gljive su redovan sastav mojih obroka i doista ih obozavam.Mozda bi bilo dobro da napisete nesto i o zdravim sastojcima gljiva sa nasih prostora koje su nam pristupacnije.Ja trenutno zivim u skandinaviji gde su sampinjoni najzastupljeniji uz bukovke,lisicarke i susene kineske gljive u specijalnim prodavnicama.Mozda sam zato jos uvek veoma zdrava i vitalna iako sam presla pedesetu,sto jedem gljive,ribu,povrce i pijem svakodnevno cajeve od djumbira,cimeta,timijana,origana,bosiljka i ostalih bilja koji se ovdje nadju.Pozdrav svima Vama!
Slobodan Nikolic
Odlican clanak. Kinezi se time bave vec 4000 godina, ali mi je drago da ljudi na ovim prostorima polako pocinju da upoznaju carobni svet gljiva.
ona
Vrlo lepa ,strucna informacija. Hvala doktoru, samo jedno , nije nam dao bas nikakvu informaciju o mogucnosti kupovine tako zdravih gljiva ili preparata koji ih sadrze, i gde?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља