четвртак, 20.09.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 17:49

Челична јаја мокринских кокошака

недеља, 19.04.2009. у 22:00
Победник Стеван Проданов (Фото С. Милетин)

Мокрин – Живица Блажић и Стеван Проданов излазе на велику бину Варошког трга. Дланови им се зноје, срца убрзано куцају. Обојица су бивши шампиони. То уноси додатну напетост у финални окршај. Посежу за „оружјем” – фарбаним ускршњим јајима.

– ...И титула остаје у породици Проданов – узвикује судија, док Стеван победоносно шири руке.

Да би пронашао оно с најјачом љуском, Проданов је обишао на десетине кокошињаца и о зубе куцнуо више од 15.000 јаја. Шампионско је, на крају, нашао у сопственом дворишту.

– Најтеже ми је било у осмини финала, када сам се састао са својим рођеним братом Душаном. Обојица смо одабрали јака кокошија јаја, па сам се плашио да ће пући и једно и друго – вели Стеван Проданов.

У одабиру му је помогао отац Јефта Проданов, вишеструки победник Туцанијаде.

– Ако се цео најежим када јаје куцнем о секутиће, одмах га носим кући. До Туцанијаде сакупим и до 300 комада челичних. Све их чувам до Великог петка у стражњој соби, испод кревета моје мајке. Ту су најбезбеднија. Потом их фарбамо, тестирамо и бирамо оно најјаче – каже за „Политику” Јефта Проданов.

Он, као и досад најуспешнији учесник манифестације Миодраг Продановић Пека, ове године су одустали од такмичења јер је, како кажу, крајње време да на победнички трон седну млађи.

И тако је и било. Проданова је наследио син, а Продановића ћерка Мила, која је победила у категорији јуниора.

– Ово је други пут да учествујем на такмичењу. Прошле године сам била трећа, а сад прва. Сјајно се осећам, а тата је веома поносан – прокоментарисала је кроз сузе ова десетогодишњакиња.

– Оба мокринска светска првенства, надметање гускова и туцање фарбаним јајима, „патентирао” је сеоски лекар Богдан Сеђаков. Цењени доктор није имао своју породицу, па је волео да другој деци пружа радости. У традиционално куцкање јајима унео је новине, па и мале преваре. Њему у част, Радован Попов и ја смо 1991. озваничили такмичење. Тада су уведена и оштра правила по којима је забрањено коришћење такозваних „крштених” јаја – прича за наш лист један од организатора такмичења, Драгољуб Бадрљица.

– Припреме за Ускрс у Мокрину су врло озбиљне. Домаћице сваке године офарбају око 150.000 јаја. Обележавање празника почело је још у петак, када су се на мокринском сокацима мештани такмичили у прескакању ватре, зване лазарица. Приређене су песничке и књижевне вечери, литургије, турнир у фудбалу... Тежимо томе да из године у годину такмичење подигнемо на виши ниво. Овај пут имали смо око 200 такмичара који су стигли из свих крајева Србије, али и из Љубљане, Торонта, Москве, па и Кувајта – каже председник МЗ Мокрин Горан Думитров.

Силвија Милетин


Коментари3
0f931
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Aleksandar Mihailovic
Verujem da ce sada mnogi shvatiti sta su nam ta celicna jaja, doduse, ne samo mokrinskih kokosaka, znacila 1999.g. Mozda ce zatraziti i licencu.
Matilda
Najlepsa jaja, ali sigurno ne i najjaca, farbaju Srbi - Luzicani. To su umetnicka dela koja nisu za Tucijadu. Nadenuto im je ime "Sorben" ali za sebe i kazu i pisu da su Serben.
Јован Јовановић
"По селу перје лети, диже се страшна граја. У нашој кући увек било је добрих јаја."

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља