субота, 07.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 20:39

Србијом неће управљати криминалци

Аутор: О. Милановић, Р. Станићсреда, 29.04.2009. у 22:00
Ивица Дачић Фото Л. Вулетић

Сигурно је да се неће вратити године у којима ће постојати анархија, да ће полиција зауставити размах криминалних група којима неће дозволити да управљају државним и друштвеним процесима. Али држава треба да покаже своју вољу да заједнички ради на томе и наравно да прекине своју некад прећутну подршку и повезаност са криминалом. Јер све док се неко нада да ће неко некога заштитити он ће се до краја бавити криминалним радњама. Још једном понављам – нити ћу било кога да хапсим по наредби нити ћу било кога да ослобађам од кривице – рекао је потпредседник владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић у интервјуу за „Политику”. Он је додао да се још приликом ступања на дужност договорио са председником Борисом Тадићем да неће бити привилегованих ни монтираних политичких процеса.

Дачић је дан раније боравио у Прагу на министарској конференцији посвећеној миграцијама, на којој је имао низ билатералних разговора са колегама по функцији из других земаља, а тема су били европски пут и либерализација визног режима.

– Основно у свим тим разговорима јесте да Европска комисија сматра да је Србија направила велики напредак и сада треба решавати низ неких оперативних проблема како би се што пре реализовала визна либерализација – рекао је Дачић. Он је казао да ће 11. маја највероватније у Србију доћи представници Европске комисије ради оцене постојећег стања и уколико извештај буде повољан, а министар каже да је оптимиста, он би после избора за европски парламент требало да буде достављен и том парламенту и државама чланицама шенгенског споразума.

   У извештајима са конференције се наводи да ће Немачка подржати визну либерализацију и европски пут Србије. Ангела Меркел је рекла да место у ЕУ у ближој будућности има само Хрватска. Да ли сте из разговора са немачким министром Волфгангом Шојблом дошли до закључка да је тај став сада другачији?

Питање односа појединих држава према проширењу ЕУ некада је повезано са унутрашњим политичким односима. Никада није било речи да треба зауставити ширење ЕУ. О процесу истицања наше кандидатуре, свакако треба разговарати после избора за европски парламент и после немачких избора у септембру. Оно што је сигурно, Немачка подржава визну либерализацију према нашим грађанима, и то је битно јер је Немачка наш кључни полицијски партнер међу земљама ЕУ.

Постоји прича у дипломатским круговима да је Брисел увидео да је претерао у својим захтевима према Београду и да на неки начин мора да му помогне?

Видећемо да ли ће то тако бити. Ја нисам у предизборној кампањи, па да дајем неке рокове како би народ гласао за мене. Ја сам Олија Рена директно питао: причајмо реално, да не бисмо једни друге лагали, какав је даљи ток и процедура. Зато што ми овде имамо читав низ оперативних дневних проблема који су везани за рокове које, на крају крајева, нисам ја поставио. Рокови су били нереални – још 31. децембра прошле године требало је да престану да важе стари пасоши. Чак су ме људи из Европске комисије питали зашто смо сами себи поставили такве рокове када то нико није тражио.

Мале странке имају своје захтеве, избијају афере, однос странака у власти је хладан. Да ли вас то подсећа на годину када је Зоран Живковић распустио владу и расписао ванредне изборе?

Код нас су се правиле невољне коалиције, односно коалиције у којима неко мисли да треба да водимо политичку борбу једни против других. Па су се онда обрачунавали једни с другима путем медија. Та ружна навика из прошлости треба да се остави по страни. Не да би се правила вештачка монолитност, већа зато што је и немогуће радити у таквој атмосфери. У овом тренутку постоји неколико питања око којих су се појавиле разлике, али не видим могућност распада коалиције, не видим потребу за одржавањем ванредних парламентарних избора.

Зар не би омогућили, рецимо, стварање нове коалиције?

Промене су могуће утолико што бирачко тело СРС-а више неће бити монолитно, па је могуће правити договоре са странкама које су настале. СПС нема разлога да се плаши избора. На прошлим изборима, у време када уопште нисмо били присутни у јавности, освојили смо 7,5 одсто гласова.

Зар се вама не чини да је владајућа коалиција можда могла да учини оно што је урадио Мило Ђукановић, да пре него што стигне главни талас светске економске кризе потврди своју већину?

Не знам чиме би ми то допринели да та криза буде мања. Тиме што би одржали ванредне парламентарне изборе? То је отприлике као што мислимо да ће тиме што се не пију кафе и вода на седници владе доћи до економске стабилизације. Ову кризу није изазвала Влада Србије. Ако има неке поуке неке поуке из кризе, то је да престану више да држе предавања они који су 2000. године говорили да је либерални капитализам најбоље што може да постоји на свету. Ово је крах неолибералног концепта капитализма. Одговор на светску економску кризу јесте већа улога државе.

Али један заговорник неолиберализма је Г17 плус?

Многи су извукли поуке из онога што се десило. И СПС је извукао поуке из онога што се десило деведесетих година. Ја сам на састанку с највишим државним функционерима, рекао: људи, у каквој је атмосфери СПС владао – рат, бомбардовање, санкције. Ова криза је хиљадити део те кризе. Вероватно људи из Демократске странке размишљају о томе да с једне стране имамо интерес државе да не буде политичке нестабилности као додатног фактора економске кризе, с друге стране свакодневне уцене малих странака. Па можда размишљају када би било најбоље одржати изборе. Нисам против избора, али мислим да је у овом тренутку најважније како да се држава избори да криза има што мање негативних ефеката.

Нисте једном изјавили да мале странке имају своје захтеве. Какве захтеве и које су странке у питању?

Свака странка има неки свој захтев који сматра ултимативним. Наравно, у питању су кадровски захтеви. А пошто је парламентарна већина мала, то отвара могућност да многе странке мисле да су оне биле те које су донеле парламентарну већину. Мислим да је боље имати редовнију комуникацију и стварати позитивну атмосферу него само формализован однос, чиме би се избегли проблеми који се понекад јављају приликом изгласавања неких закона.

Какав је однос СПС и Г17 плус? Како бисте га дефинисали?

Он је коректан, јер немамо никаквих додирних тачака у влади.

Једино Милутин Мркоњић и Верица Калановић имају додирне тачке – Министарство за инфраструктуру и Министарство за национални инвестициони план. Све остале ствари нису међусобно повезане тако да ми немамо никаквих проблема у односима са Г17 плус. Ми имамо само генерални проблем – да би требало да будемо међусобно много солидарнији него што јесмо, да се више договарамо и да се о спорним тачкама разговара, а не да се саопштавају путем медија.

Више пута сте рекли да сте за смањивање министарстава, али пре свега броја запослених у њима. Зар у контактима са Борисом Тадићем никада није покренуто питање смањивања броја министарстава?

Оно је било покренуто на крају једног састанка и разговараће се опет када се заврше нека питања, као што је питање ребаланса буџета. Конкретно ми нисмо о томе разговарали.

Министар Милан Марковић прекјуче је изјавио да је идеја да буде 15 министарстава.

То сам ја још пре рекао. Али шта подразумева 15 министарстава? Ево, направите ви предлог 15 министарстава. Знате ли колико министарстава неће бити? У развијеним земљама министарство унутрашњих послова обухваћено је заједно са министарством правде.

Зар смањивање броја министара не би био добар потез за саму владу? То би био сигнал грађанима да власт штеди.

Слажем се да би то био добар потез... Али добар потез и све наше жеље понекад нису реалне... Уосталом, нека дају предлог па ћемо видети.

Да ли је тачно да полицији недостаје око 15.000 полицајаца?

Да биМинистарство унутрашњих послова обављало све своје функције по систематизацији посла требало би да има између једне петине и једне четвртине више полицајаца него што сада има. Ми сада не можемо да примамо нове људе него прераспоређујемо ове које имамо.

Колико је усаглашен државни механизам у борби против организованог криминала?

У последњем периоду дошло је до знатно боље сарадње између полиције и тужилаштва. Од када сам ја министар, полиција није спровела ниједну акцију а да пре тога са тужилаштвом није разговарала о томе. Веома је побољшана сарадња са безбедносним службама, са БИА и ВБА, што такође раније није био случај због неких међусобних неповерења. Можда је најважније што сада постоји Савет за националну безбедност који координира активности. Јоцићево хапшење на неки начин била је координирана акција уз потпуно учешће Савета за националну безбедност.

За доста људи који се налазе на потерницама говори се да су у околним земљама: Звездан Терзић, Станко Суботић, Никола Лазић. Каква је сарадња са земљама у региону?

Ми инсистирамо на чистим рачунима. Ми имамо договор са свим министарствима унутрашњих послова из земаља бивше Југославије да сарађујемо, да ниједна држава не сме да буде склониште за оне који беже из једне земље у другу. Да ли је то заиста тако биће потребно време да се утврди. Српска полиција је показала да јесте фактор стабилности у целом овом региону и да веома озбиљно схватамо сва ова питања о којима говоримо. Нисам сигуран да то постоји код свих држава бивше Југославије, и ми ћемо на томе посебно инсистирати.

Да ли стоји податак да организација једне важне утакмице кошта више од 100.000 евра?

Па ево, када сам прочитао да ће се одржати манифестација хомосексуалаца, одмах сам почео да размишљам како ће то изгледати са безбедносног аспекта. Чак сам престао да гледам фудбалске утакмице с аспекта резултата него само да ли је све мирно и колико трошкова ми имамо због свега тога. Када су се одржавали антифашистички и фашистички скуп у Београду ми смо извели између 2.000 и 3.000 полицајаца. Али нас је то коштало око 150.000 евра. Нема ничег спорног када држава за трошкове министарства одваја одређена средства. Године 2003. однос плата и тих трошкова био је 2:1, сада је 3:1. Значи да је 2003. свега трећина буџета ишла за активности МУП-а – улагања, инвестиције, програме. Сада иде само једна четвртина, а од те четвртине 26 одсто је смањено ребалансом буџета. Једино што је добро јесте договор да полицијским службеницима неће бити смањене плате за разлику од других државних службеника

Колика је просечна плата у полицији?

У полицији је нешто мало виша, била је на нивоу 35.000 динара. Полицајац Владимир Грандић који је убијен у Новом Саду имао је плату 34.000-35.000 динара. И зато је у Београду попуњеност полиције 70 одсто, од чега 30 одсто долази из других градова. За разлику од неких других делатности, ми немамо притисак да неко дође да ради у Београд него сви траже да иду из Београда, да раде тамо одакле су, јер сваки дан путују за Београд. Један чак сваки дан долази из Новог Пазара. А ми не можемо да то учинимо, јер у Београду имамо мањак полиције.

Рекли сте да је пуцањ у полицајца, пуцањ у државу, а с друге стране да ниједан полицајац не сме да буде изнад закона.

Мој отац је био полицајац и ја најбоље знам какав је хлеб који се једе у тој кући. Свакога дана испраћате човека на посао и не знате да ли ће се жив вратити. И тако цео живот. Та професија је под оком јавности и ја никада нећу дозволити да полиција ради нешто што ни ја као грађанин нисам волео да видим – да буде бахата, да прекорачује своја овлашћења.

У Новом Саду, током нереда навијача, видели смо како пет полицајаца бију човека који лежи. Да ли су предузете неке мере против њих?

Свуда тамо где постоји прекорачење овлашћења, ми водимо поступке, било по пријавама, било нашом иницијативом. Велики број људи је под неким дисциплинским мерама, негде су поднете и кривичне пријаве. Неће бити толерисано било какво прекорачење, али, с друге стране, цела држава треба да да подршку полицији за борбу против криминала. Јер ви ако немате добру технику, џабе сте одличан криминалистичар.

 

Ухапшен је Сретен Јоцић који у јавности слови за нарко-боса, за шефа неких криминалних група, на врху је лествице, ухапшен је. Шта се ту дешава?

Ја не волим да коментаришем појединачне случајеве, нарочито када ти случајеви пређу из полицијских руку у руке суда и тужилаштва. По налогу тужилаштва и Специјалног тужилаштва Јоцић је приведен зато што је постојала основана сумња да је умешан у убиство Иве Пуканића. Сада се води поступак, и у суштини то ће сада ићи у руке суда и тужилаштва, испитиваће се, то је био разлог зашто га је полиција привела, као што знате, на основу, пре свега информација које су стигле од хрватског тужилаштва, на основу договора и споразума који постоји између два тужилаштва и који је био примењиван и у другим случајевима.

Ухапшен је на Дедињу у Толстојевој 33. Шта пише у његовој личној карти као место боравка?

То бих морао да проверим. А пошто се сада спекулише зашто он живи у кући Милошевића желим да кажем да су то приватне ствари породице Милошевић. У то ја не улазим нити СПС има било какве везе с тим.

Докле се стигло у случајевима Панић и Зарић?.

Када је реч о Панићу, ту је теже утврдити шта се тачно догодило зато што не постоје сведоци који би могли да наведу ко је нанео повреде од којих је после 15-20 дана дошло до смртних последица. Истрага се по налогу тужилаштва води у министарству. Када је реч о Зарићу, ми немамо разлога да штитимо било ког полицајца зато што је прекорачио овлашћења. Истрага се води и показаће се да ли је било неког физичког контакта између њих двојице или је било прекорачења овлашћења са смртним последицама.


Коментари60
81069
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ceda Bradic
Policiji R Srbije niko ne moze da optuzi za poziciju, u koju je sami,nesvesno postavljamo.Uporedo,sticajem niza objektivnih razloga, nismo to uocili. Medjutim, nema opravdanja, ako ne pomognemo-dubina odakle sve to "izvire" ja ogromna, a Policija sa time, sama, ne moze da se izbori. Pretnja:" ..zbog toga u politickoj praksi, oni ucestvuju u svim nasilnim merama protiv radnicke klase,a u obicnom zivotu zadovoljavaju se time da uprkos svima naduvenim frazama pokupe zlatne jabuke i da vernost, ljubav i cast zamene trgovinom vune, repe i rakije (# u originalnom tekstu, Engelsova napomena: ovo se odnosi poglavito na Nemacku, gde se agrarno plemstvo i junkeri..itd) Manifest KP, K Marksa, odeljak III Socijalisticka i komnusticka literatura, 1. Reakcionarni komunizam. pod a) feudalisticki socijalizam.Marks je pisuci isitnu (protivrecnsoti), prikrio UZROKE za nastanak tih protivrecnsoti (fenomen, kreditni novac). To je odlicno razumeo, ali NIJE NAPISAO (pa se i dan danas "zagonetno smeska":). Mi sada cinimo fatalnu gresku: a) ako konstatujemo pojavu neokomunizma, "radnicka borba", proslava 1 maja, strajkovi,"dileme" oko lika i dela istaknutih licnsoti, i sl, PROPUSTAMO da uocimo fenomene, koji izivru iz nenapisanih delova "marksizma" b) opet, ako predhodno ignorisemo, ponavljamo istu gresku (kao pod "a"). Neophodno je koordiniranom akcijom POMOCI Policiji: 1-Min Vera (po elementu "ideolopoklonstva bogu-novcu", a time, i za dobrobit Crkvi, verskih org. i sl u nadleznsoti Ministarstva) 2-Ekonomija (direktno, fenomen, "kreditni novac" i njegov uticaj na trziste, i ostalo...) 3-Politika (bas o tome je raspravljano "o saniranju ekonomske krize"..). Ali, saniranje je jedno, ali,uzrok)? Za mesec dana, timskog rada, recimo, moze se postici ogroman napredak (i sanirati potencijalne opasnsoti). Iste sekunde, kada se objavi pocetak TIMSKOG RADA,na primer,moze se prekinuti strajk, koji je ovog trenutka u toku, i preti zabrinjavajucim ishodom. A u daljem, moguc je
Ceda Bradic
@Ruza , 02/05/2009, 21:35Pa kako cemo onda ? Da se vratimo u komunizam Radi kompletnosti: Pitanje je, da li je Crkva (verske zajednice, Min Vera), u obavezi da uoce moguci fenomen ideolopoklonstvo, ideolopoklonstvo "bogu novcu" (umesto dosadasnjih verzija ideolopoklonstva: ideolopoklonstvo lideru partije, monarhu, "demokratskom sistemu" i sl). Zadnjih 100 godina! Jer, ako je ovo tacno - autenticno potpuno priklanjanje (ideolopoklonsvo) "bogu novcu" proizvodi anuliranje, nestanak ideolopoklonstva u politici- lideru partije, ili ideolopoklonstva u ekonomiji- monarhu, predsedniku drzave i sl.). Ali, formalizuje i verovanja vernika? A to onda ukazuje na nastanak kompltne "nove religije" - "religije" novca ! Ova deformacija u duhovnoj sferi (sferi "apstrakcije") je pitanje za analizu od strane Min vera, jer se to, zatim, prenosi i u sferu realnsoti (politika, ekonomija), pa su mozda tu kljucevi saniranja teskoca - a ne kod Policije. Policija to NIKADA nece sanirati. Dobijamo kompletanu neokomunisticku revoluciju (anarhiju),i u politici i u ekonomiji, jednovremeno, pri cemu, ideolopoklonstvo "bogu novcu", deformise i Crkvu (verske zajednie i organizacije). Min Vera to nije identifikovalo (njihove obaveze su "usko" definisane). Te deformacije (u duhovnoj sferi) se efektivno izrazavaju u politici i ekonomiji. Policija, ni kriva ni duzna, dolazi u poziciju, da a) ako reaguje, rizikuje sireneja delimicne diktature i delimicne anarhije u politici i ekonomiji (protivrecnosti ne mogu da izbegnu ni Crkva - verske organizacije i zajednice). B) ne reaguje? Ko da sanira konflikte u politici i ekonomiji? Cak je poznat primer i fizickog nasilja u SPC. A taj enomen, ideolopoklonstvo novcu, nije samo u Srbiji - SAD, EU, npr, ne mogu da izbegnu predhodno, niti da saniraju identicne efekte i opasnosti. Naprotiv! "Otisle su", jos dalje, dublje..CB
Ceda Bradic
@ Ruza , 02/05/2009, 21:35Pa kako cemo onda ? Da se vratimo u komunizam i lepo vlast -u ruke radnickoj klasi ! NE, to je iluzija. Ne postoje "kapitalizam" ili "komunizam" (to su ekonomske ili politicke diktatura). ALternativa je - "kvazi-demokratija", anarhija, prelazni proces (promena FORME diktature politicka u ekonomsku ili obrnuto). Sada imamo uspsotavljanje FINANSIJSKE diktature (finansijska anarhija, koja izaziva anarhiju u politici i ekonomiji, jednovremeno). Kolapsira u "banakrsku drzavu" (diktaturu u politici i ekonomiji).Problem:"kriminalci" u politici su "elita" u ekonomiji. Kriminalci u ekonomiji, su elita u politic. Znaci:postoji "nepresusni izvor", "generator" (izvor konflikata), "vrzino kolo", koje Policija NIKADA nece moci da sanira. Izvrsioci (realizatori, a ne nalogodavci) su elite - sada u ulozi "elitnih izvrsioca naloga novca". Policija moze da hapsi bilo koga, ali, strast za gomilanjem novca ("nalogodavac"), policija NE MOZE da uhapsi. Razume se, uvek ce biti novih realizatora. Cak i da pohapse sve grajane R Srbije - opet ce neko biti izvrsioci naloga novca (racunajuci i Policiju). Problem je malo komplikovaniji, nego sto nam to, izgleda. C Bradic.
Ruza
Pa kako cemo onda ? Da se vratimo u komunizam i lepo vlast -u ruke radnickoj klasi ! Toliko dugo ovom napacenom zemljom vlada organizovani kriminal u sprezi sa krupnim kapitalom { uz pomoc politicara -ne svih} da to i ona maskota za Univerzijadu - vrabac zna !
anoniman
Bravo Dacicu, Naravno kriminalcima i ubicama je mesto iza resetaka ali nikad da upravljaju nad cestitom Srbijom. Sad pokazite da nemate nista zajednicko sa prosloscu.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља