субота, 07.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:08

Србија разговара: Где је нестао антифашизам

Аутор: Р. Станићнедеља, 17.05.2009. у 22:00
Стеван Мирковић

Генералу Стевану Мирковићу рехабилитације људи из Другог светског рата „миришу” на фашистичку традицију, док пуковник Новица Стевановић сматра да ћемо садашњост боље сагледавати уколико завиримо у прошлост и сазнамо шта је био главни циљ комуниста у Другом светском рату.

Генерал Стеван Мирковић je учесник Другог светског рата, бивши начелник Генералштаба ЈНА и доследни титоиста. Председник је Центра „Тито” и главни и одговорни уредник интернет-магазина „Комунисти”.

Пуковник Новица Стевановић, сада у пензији, аутор је три књиге из историје војне вештине, међу њима и књиге „Последњи српски ђенерал – вештина ратовања”, посвећене Дражи Михаиловићу.

Разговор двојице бивших официра о антифашизму данас претворио се (не)очекивано у разговор о антифашизму у Другом светском рату. Једино око чега су двојица саговорника „Политике” постигли сагласност јесте да антифашизам представља једну од темељних вредности Србије.

Политика: Дан победе је симболично обележен, 15. мај скоро да није споменут. Да ли је антифашизам једна од вредности овог друштва или је то само сећање на мрачне и светле тренутке давне прошлости?

Стевановић: Фашизам као идеологија код нас нема традицију, Србија има демократску традицију. Неке назнаке упућују да би га могло бити, али је то спорадично и одраз онога што је недоречено у прошлости и на шта нема одговора у садашњости.

Мирковић: Да ли има антифашизма данас у Србији зависи од тога да ли има фашизма. Суштина фашизма, од настанка до данас, јесте антикомунизам. Друга његова димензија је расизам. У Србији је било фашизма. У неку руку смо били авангарда фашизма. Обзнаном из 1920. краљ је забранио Комунистичку партију, 1929. је заведена фашистичка диктатура, после је Милан Стојадиновић оснивао „зелене кошуље”, имали смо Димитрија Љотића и његов Збор. Фашизам у Србији има своју традицију. И данас у Србији имамо и фашизам, а паралелно и антифашизам.

Политика: Постоје мишљења да се антифашизам код нас види само као део комунистичког наслеђа и да због тога код нас постоји известан отклон ка антифашизму, како људи не би били изједначени са комунизмом? Стоји ли та теза?

(/slika2)Стевановић: Наука треба прво да одговори на питања која су у вези са Другим светским ратом. Цела југословенска војска тада није капитулирала и легитимно право те војске је било да настави борбу. Равногорски покрет је био синтеза свих функција које су се слиле у руке генералштабног официра, пуковника Драже Михаиловића. Он је преузео прерогативе и државе и војске. Постављен је за начелника штаба врховне команде, заменика врховног команданта и војног министра. Јавио се партизански покрет. Тако имамо државу са легитимним органима, на једној страни, а на другој, покрет у зачетку и ван система. Легитимно право владе је да људе из тог покрета хапси. Ко има право да позове људе да гину, ако не држава?

Равногорски покрет је био антифашистички, као што је то био и партизански. Али, неколико људи који су руководили комунистима злоупотребили су партизански покрет, а што више време одмиче, биће тамнија мрља на историји, јер су многи Срби страдали непотребно.

Мирковић: Кад дођу датуми као што су 9. мај, 15. мај, 7. јули, изгледа као да Србија није ни ратовала. Садашњи власт, а тако су радили и социјалисти, покрива неким мртвачким покровом тај период, зато што је на челу тог ослободилачког покрета била Комунистичка партија и један Хрват, Тито, кога и данас већина Срба сматра највећим својим државником. Где је на Дан победе био наш председник државе? У Швајцарској на неком симпозијуму. Уместо да користимо наше учешће у борби против фашизма, ми то прећуткујемо. Учешћем у обележавању Дана победе стиче се углед.

Што се тиче Михаиловића, ви сте њега, пуковниче, уздигли на пиједестал на ком он никако не може бити. Његова улога у Другом светском рату је прецењена, сем можда 1941. кад су се заједно партизани и четници борили против Немаца. Касније је судбина тог човека и тог покрета била туга и жалост. Војска у отаџбини, о којој је пуковник говорио, постојала је само на папиру. Цео рат је чекала Дражину мобилизацију, а он је по директиви из Лондона повео борбу против партизана, да не би дошли до власти. Ту опет долазимо до антикомунизма.

Политика: Шта тиме заправо тврдите?

Мирковић: С те тачке гледишта Дражин покрет је фашистички, али су четници већином били поштени патриоти. Вођа им омануо и онда је направио злочин. Дражи нису пресудили Тито и војни суд у Београду, пресудио му је краљ Петар. У наредби о његовој смени осуђени су сви који су вршили злочине над народом. Истина, Дража се не спомиње, али се наређује да се сви ставе под Титову команду. И докле ћемо ми да причамо о та два покрета, који је прави, који није? Све је то речено. Краљ је рекао. Хоћемо ли краљевску да поричемо? Хајде, једном се откачите од тога Драже, као што смо се ми откачили од Стаљина. Могу ли они имати своју 1948? Не верујем.

Стевановић: Жандарми који су погинули 7. јула су рехабилитовани. То говори да је тај датум био погрешно утемељен као почетак народноослободилачког отпора. А Равногорски покрет је био чисто антифашистички.

Прескочићу степеницу која је битна за разумевање усташтва, да бих кренуо од документа из 1935. када су Моша Пијаде и Миле Будак потписали споразум у сремскомитровачкој казнионици. Дакле, то је документ са стратегијским циљем: уништити све што је српско и православно. Видимо да је Тито остваривао ту стратегију. Погледајмо где је данас Косово. Не слажем се са оним што каже генерал Мирковић. Дражина војска је радила смишљено. Било је пропуста у командовању. На пример, зато што ту паравојску није, што би се рекло, скратио за главу, те комунистичке борце који су дошли да му нуде да буде начелник штаба.

Мирковић: Имам другачије мишљење од пуковника о том односу партизана и четника. Само неколико чињеница. Током читавог рата, партизани су свим заробљеним четницима, сем ако међу њима није био неки крвник, нудили: хоћете ли кући или код нас. То је важило и за домобране, хрватске и словеначке, једино није важило за усташе, недићевце и љотићевце. Друго, Москва је Титу сугерисала после ослобођења Београда да се донесе закон о амнестији за припаднике четничких и домобранских јединица и омогући им да приступе Народноослободилачкој војсци. Према томе, помирење о коме нарочито прича Вук Драшковић било је извршено. Ја сам и данас за то. Ако има неких који се нису помирили, хајде да се помиримо.

Шта значи да данас афирмишемо Љотића и Недића, Дражу, све те зликовце. Кажу да није цивилизовано то што се не зна где је Дражин гроб. Пре шездесет година се другачије гледало на то. Онда нико у свету није обележавао гробове зликоваца. Док су убијали и клали они нису говорили о цивилизацијским тековинама. На крају, нека гроб тражи родбина, немам ништа против. Шта ту држава има да се петља?

Стевановић: Он је био држава. Био је министар војни, начелник генералштаба...

Мирковић: Није он био ништа. Читао сам неку књигу о Дражи, у којој се каже како је он терао неке курире да очисте двориште. Какав је то врховни командант који уређује круг врховне команде?

И да додам: опасно је не то што нема антифашизма, него што има зачетака фашизма који говоре да ствари могу да се отму из руке.

Стевановић: Нема фашизма, можда има несналажења и неодговорности дела владе, што је последица вишедеценијског заташкавања истине, а ја управо покушавам да изнесем део те истине. Прво треба објаснити суштину четништва за које је српски народ традиционално везан.

Друго, Дража је као начелник штаба врховне команде потписао споразум са британском владом о заједничким операцијама при искрцавању савезничке војске на Балкан. Не знам да ли генерал Мирковић зна за тај споразум.

Мирковић: А зашто тај споразум није реализован?

Стевановић: Зато што је промењена одлука. Ко је читао Черчилове мемоаре схватиће о чему се ради. То је разлог због којег се каже да је партизански покрет победио. У ствари није, он је доведен на власт.

Мирковић: Ко га је довео на власт?

Стевановић: Савезници. Дража је ослободио западноморавски правац, заробљенике су предали Црвеној армији, а она је почела да хапси припаднике југословенске војске и да их предаје партизанима. Шта су радили партизани? Убијали су их. На основу тог примера можете видети како су партизани победили Равногорски покрет. Имам документ из августа 1943. године, Титово наређење да се партизанске тројке убацују у Србију да убијају команданте корпуса и бригада, а да у народу пусте глас да то четници раде међусобно због користи. То говори о циљу партизанске војске, освајању власти, све остало је било маска, сијасет доказа постоји за то.

Мирковић: Шта се после ослобођења догађа у Југославији са Србима које Тито хоће да уништи? Српски народ доживљава своју највећу афирмацију у историји. Има своју државу, враћени су јој Срем, Бачка, Банат, Косово, босилеградски и пиротски срез. Срби у Хрватској? По хрватском уставу, од 1945. Хрватска је држава Хрвата и Срба. Хоћете још? Босна је држава три народа, Срба, Хрвата и Муслимана. Тито је завршио рат са 800.000 бораца. А Дража? Нема га нигде, са неком сиротињом лута као хајдук. Не можемо од њега направити хероја кад то није био. Сви ти покушаји рехабилитације, сва та антикомунистичка кампања значи зачетке фашизма који се и у свету све више уобличава. Зато у целој источној Европи инсистирају да се обнове процеси, да се истраже злочини које су комунисти починили.

Стевановић: Партизани су доведени на власт и на основу тога је кривотворена англоамеричка историја, чији је циљ био да уздигне Тита као грађанина света. Уколико се у историји скрива истина о фашизму, онда је то фашистички однос према њој.


Коментари38
a228c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ljiljana Korac
Tvrditi da je angloamericka strana dovela komuniste na vlast, a da su se cetnici borili protiv Nemaca je neosnovana I neistinita. Najveci antikomunista Vinston Cercil, koji je organizovao blokadu mlade sovjetske Rusije, a posle rata 1946 godine odrzao govor u Fultonu i inicirao hladni rat u svetu, podrzao je one koji su se borili protiv Nemaca a to su bili komunisti. On je pozdravio 27 Mart recima : “JUGOSLAVIJA JE PONOVO NASLA SVOJU DUSU”. Bez obzira na ideoloske razlike njemu je bila najvaznija kolialicija protiv Nemaca pa se udruzio I sa Sovjetskom rusijom I svim antifasistickim pokretima. Cercil je poslao vojnu misiju u Jugoslaviju svog sina Randolfa i Oksfordskog profesora Dikina, koji su se uverili da se komunisti bore protiv Nemaca. Jugoslavija se 1941godine stavila na stranu pravde I progresa. Jugoslavija je bila miljenica posleratnog sveta. Danas zemlje koje nisu bile na saveznickoj strain izmisljaju pokrete otpora I bitke koje nisu vodili, guraju se u prve redove borbe protiv fasizma, a Srbija umanjuje svoj doprinos, menja istoriju izaziva cudjenje nekadasjnih saveznika.
Draguna - Užice
## zoran kiza ### П.С. НЕ, сада нема унука четника ни недићеваца,на жалост, САДА СУ НА ВЛАСТИ и ДАЉЕ унуци ПАРТИЗАНА, ОЗНАША, КОМУНИСТА....Причате напамет и јер Вам можда из неких разлога тако одговара или бисте волели да је тако па да можете да критикујете као што то чините....АЛИ НИСТЕ ДОБРО ПРОВЕРИЛИ, сви који су сада на власти или при власти, СУ УНУЦИ КОМУНИСТА...."ПРОЧЕПРКАЈТЕ" МАЛО БОЉЕ, себе ради.... ...
Draguna -Užice
() Paja Patak Све сте рекли. Хвала Вам и браво.
zoran kiza
I sada je doslo vreme da nam unuci cetnika i nedicevaca, preko medija pune glavu o ^zlocinima komunista^ na nacin kojim se ponovo nakon 65 godina, Srbija deli na one za partizane i one za cetnike,s tim da su akteri te podele deca, unuci i praunuci cetnika i partizana.Minimalizuju se zlocini okupatora, domacih pomagaca i postojanje logora smrti na Banjici, Starom Sajmistu itd. Strasno, da strasnije ne moze biti, a posebno za unuke ili zivu decu streljanih antifasista na gubilistu u Jajincima ili Starom Sajmistu. Ja sam unuk streljanog strica u logoru Banjica. Tesko mi je kada novokomponovani istoricari pricaju nesto u sta ni sami ne veruju, pokusavaju da nas ubede da su ^zrtve bile djelati^, a da su crne cetnicke trojke klale cetnike. Strasno, da strasnije ne moze biti. Sutra bih otisao iz svoje zemlje, ali nemam kud. Samo da je vise ljudi kao sto je general Mirkovic.
Lune
Sve je to lepo, ali je proslost, nego ko to smrvi RSK..? i nikom nista...toliki narod, prostor..imovina i *nistica*

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља