недеља, 01.05.2016. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 01:44

Цене меса варирају и до 150 динара

среда, 24.06.2009. у 23:59

Вешти потрошачи којима не мањкаjу слободно време и воља да обилазе престоничке супермаркете могу доста да уштеде. Купцима који пажљиво бирају где ће да купе свеже месо, у новчанику би могло да остане и до 150 динара.

Килограм јунећег бута у „Макси” супермаркетима кошта 566,90 динара, а у месарама „Матијевић” 499 динара. Свињски бут на снижењу у „Идеи” може да се пазари за 399 динара, а у приватним месарама, у близини Бајлонијеве пијаце, цена свињског бута „пење” се и на 499 динара.

И док у једној месари на Палилулској пијаци трговац муштеријама нуди млевено месо за мање од 400 динара по килограму, у трговинским ланцима за ову врсту свежег меса пред продавца из новчаника ваља истрести и до 560 динара. У чему је разлика између меса које нуди мали трговац у близини неке градске тржнице и оног које се налази у фрижидеру великог супермаркета? Како потрошач да се снађе у мору драстично различитих цена?

Кланичари за разлике у ценама имају објашњење. Трговци свеже месо набављају од њих, а они своје цене, кажу, нису дуго мењали.

– Откупна цена живе мере свиња и даље мирује између 140 и 160 динара. Тако да на разлике у ценама у малопродаји не утичу произвођачи, већ трговци. Цене углавном зависе од трговинске куће, локације коју она заузима и свакако од квалитета меса – објашњава Рајко Латиновић, директор фарме „Визељ”.

Латиновић очекује да ускоро дође до раста цена меса будући да је, како каже, потражња много већа од понуде. У приватним месарама кажу да поскупљења за сада нема, али и код њих су разлике драстичне. Цена свињског бута „шета” од 400 до 499 динара, а млевеног од 390 па чак до 545 динара.

За разлику од малих трговаца, у великим маркетима на цене меса често утичу такозване акцијске продаје. Тако, јунећа плећка у „Идеи” до краја месеца може да се пазари за 419,99 динара, а свежи ћевапи за 369,99 динара. Килограм пилећих батака у супермаркетима „Фамилија” кошта 239 динара, а пилетина у „Максију” је 229 динара.Занимљиво је да у продајним објектима појединих трговинских ланаца нема мешаног млевеног меса. У „Максију” и „Темпу” може да се пазари посебно свињско, а посебно јунеће млевено. Месари у овим продавницама самељу најчешће свињски или јунећи бут, па тако килограм млевеног јунећег стаје 566,90 динара, колико и килограм бута. Свињско млевено се добија од свињске плећке друге категорије која кошта 420,90 динара. До цене мешаног млевеног меса месари најчешће долазе тако што саберу вредности свињског и јунећег бута и поделе са два. Тако у месарама „Матијевић” свињски бут кошта 429 динара, јунећи 499, а мешано млевено месо 464 динара.

С. Д. – Н. Б


Коментари0
6ba1d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб
Развој: Tehnicom Solutions

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља