четвртак, 22.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:05

Тајни руски хлеб се меси у Врбасу

недеља, 12.07.2009. у 22:00
Хлеб без брашна по рецептури академика Владимира Антонова: пекарски погони врбаског „Тривита” (Фото П. Копривица)

Врбас – Да је могуће направити хлеб и без трунке брашна, недавно је показала компанија „Тривит“ из Врбаса, која је управо такав производ пласирала на тржишту захваљујући ексклузивном уговору о концесији склопљеним са „АкадемПродуктом“ – фирме која је у директној надлежности Руске академије наука.

Ова врста хлеба прави се од проклијалих зрна пшенице, уз минимални додатак квасца и соли, без адитива, конзерванса и сличних материја, по специјалној технологији и лиценци чије се поштовање строго контролише. То је, објашњава за „Политику“ др Вера Шћепановић, власница „Тривита“, високорангирани производ за здраву исхрану чију су рецептуру Руси вековима љубоморно чували, као црквену и војну тајну – све док је, пре двадесетак година, научно није обрадио и патентирао, под називом „тонус“, академик Владимир Антонов.

– Све остале врсте хлеба разликују се од „тонуса“, пре свега по томе што садрже брашно ниске биолошке вредености, са својствима које људски организам практично не може да усвоји. Овај хлеб без брашна је хранљив као и сви остали пекарски производи, али и обилује богатством протеина, витамина, аминокиселина, масти, угљених хидрата и разних минерала. Само садржај хранљивих влакана у „тонусу“ је двадесет пута већи него у хлебу који је уобичајен у широкој потрошњи – истиче Вера Шћепановић, додајући да редовно конзумирање овог хлеба стимулише стварање црвених крвних зрнаца и хемоглобина, поспешује уклањање канцерогених и токсичних материја из организма, као и вишка холестерола, а препоручује се и ради превенције дијабетеса, артеросклерозе, целулитиса...

Према речима Каталин Поморишац, технолога у „Тривитовој“ пекари у Бечеју поступак припреме је осмишљен тако да буду искоришћене све вредности које зрно пшенице поседује.

– Пшеница се најпре темељно испира а потом потапа у воду, да би након 15 до 20 сати прешла у фазу клијања. Онда се специјалним поступком меље и од добијене тестене масе, уз додатак квасца и соли, обликују се векнице од 300 грама, које се пеку у посебним условима. Наизглед, сасвим једноставно, али у читавом производном процесу има још доста тога што чувамо као пословну тајну, на шта нас и обавезује уговор о коришћењу лиценце – објашњава за наш лист Каталин Поморишац и додаје да се хлеб без брашна по оваквој рецептури, осим у Бечеју, за сада, изван граница Русије и неких земаља бившег Совјетског савеза, производи још само у једној пекарској индустрији у Минхену.

За сада се „тонус“ може наћи у стотинак продавница широм Бачке, а ускоро ће га, најављују у „Тривиту”, бити и у продајној мрежи великих трговина у Београду, Новом Саду и јш неким градовима у Србији.

Петко Копривица

----------------------------------------------

Обавезна намирница у вртићима

Одлуком Министарства здравља Руске Федерације, у свим предшколским установама широм те земље, „тонус“ је уведен као обавезна намирница, најмање два пута седмично. Овај хлеб је пласиран у врху листе сто најбољих производа Русије, а на престижном Сајму пекарства и посластичарства, оцењен је као „јединствен производ изузетног квалитета, који у свету нема конкуренцију“.


Коментари24
6fd29
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

MilanNS m
130 din za 300g "tajnog ruskog hleba" neka hvala.
Z Z
Zadnji put kad sam gledao u "Rodi" je ovaj hleb bio 130 din 300g.
Maya Bulatovic
Predivan hleb!! Ja sam ga probala tek skoro i od tada ga kupujem svaki drugi dan! Zao mi je sto ga cesto u Maxiju nema! Pozdrav za proizvodjace na ovom divnom hlebu!
Ana Milojevic
Sokirana sam, kupila sam juce Tonus hleb na kome je pisalo da mu je rok trajanja do sutra, 14. maja, i danas ga otvorim, kad on, budjav! Uzas, ne znam kome da se zalim za ovo, a ni za cinjenicu da kod nas prodaju proizvode kojima istice rok trajanja za dan ili dva, a pritom nikada nisu na snizenju, kao sto je u inostranstvu slucaj...
Ana
Hleb je odličan i svakodnevno ga koristimo. Ne razumem komentare u vezi cene. Moja porodica već godinama ne jede beli hleb, kao ni tzv. integralni. Ako neko brine o zdravlju neće mu prepreka biti cena, koja i nije toliko visoka budući da hleb traje nekoliko dana. Ovo nije izbor za one koji pojedu pola kg belog hleba uz pasulj...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља