четвртак, 28.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 02.08.2009. у 22:00

Шта за грађане значи „бели” шенген

Ка­да Ср­би­је до­спе на „бе­лу” шен­ген­ску ли­сту, на­ши гра­ђа­ни ће мо­ћи без ви­зе да бо­ра­ве у зе­мља­ма шен­ген­ског про­сто­ра или у не­кој зе­мљи ко­ја је на „бе­лој” шен­ген­ској ли­сти нај­ду­же три ме­се­ца у окви­ру шест ме­се­ци.

Прак­тич­но, ако не­ко, ре­ци­мо, оде у по­се­ту код при­ја­те­ља у Бу­дим­пе­шту, шен­ген­ски про­стор мо­ра да на­пу­сти нај­ка­сни­је 90. да­на. По­сле то­га, на­ред­на три ме­се­ца не мо­же да пу­ту­је у зе­мље ЕУ. Тек кад ис­тек­не шест ме­се­ци од мо­мен­та ка­да је пр­ви пут за­ко­ра­чио у „шен­ген­ски круг” мо­же по­но­во да пре­ђе шен­ген­ску гра­ни­цу.

Вла­ди­мир Пе­тро­ни­је­вић, са­вет­ник за ви­зну ли­бе­ра­ли­за­ци­ју пот­пред­сед­ни­ка вла­де за европ­ске ин­те­гра­ци­је Бо­жи­да­ра Ђе­ли­ћа, об­ја­шња­ва за „По­ли­ти­ку” да ће Ср­би­ја до­би­ти ви­зу „Це” крат­ког бо­рав­ка, што ће гра­ђа­ни­ма омо­гу­ћи­ти да при­вре­ме­но бо­ра­ве уну­тар шен­ген­ског про­сто­ра, у по­се­ти при­ја­те­љи­ма и ро­ђа­ци­ма или као ту­ри­сти, „али ни­ка­ко да ра­де”. Уко­ли­ко, пак, бу­ду би­ли за­те­че­ни да ра­де, би­ће, ка­ко је не­дав­но из­ја­вио пот­пред­сед­ник Ђе­лић, под­ло­жни ре­ад­ми­си­ји и вра­ће­ни у зе­мљу.

– Сва­ки гра­ђа­нин ко­ји бу­де на „бе­лој” шен­ген­ској ли­сти има­ће и од­ре­ђе­ну оба­ве­зу. Уко­ли­ко пре­ла­зи гра­ни­цу са­мо са пут­ном ис­пра­вом мо­ра да по­шту­је рок и из шен­ген­ског кру­га иза­ђе оно­га тре­нут­ка ка­да то шен­ген­ски про­пис на­ла­же – упо­зо­ра­ва Пе­тро­ни­је­вић до­да­ју­ћи да са­мо та­ко мо­же­мо са­чу­ва­ти оно што се са­да кроз прав­но­тех­нич­ку ре­фор­му у Ср­би­ји спро­во­ди.

Они ко­ји же­ле да оста­ну ду­же од 90 да­на у не­кој од зе­ма­ља ЕУ, због сту­ди­ра­ња или по­сла, мо­ра­ју да ре­гу­ли­шу свој бо­ра­вак по пра­ви­ли­ма о кре­та­њу и бо­рав­ку стра­на­ца др­жа­ве у ко­јој се на­ла­зе. Јер, „бе­ла” шен­ген­ска ли­ста не под­ра­зу­ме­ва до­би­ја­ње до­зво­ле за ду­жи бо­ра­вак. Те до­зво­ле су ре­гу­ли­са­не ви­зом ти­па „Де”.

Уко­ли­ко Ср­би­ја од сле­де­ће го­ди­не бу­де на „бе­лој” шен­ген ли­сти, ви­зе ћеби­ти уки­ну­те за 25 европ­ских зе­ма­ља ко­је чи­не шен­ген­ски про­стор, са ви­ше од 400 ми­ли­о­на ста­нов­ни­ка и по­вр­ши­ном од око 4,3 ми­ли­о­на ква­драт­них ки­ло­ме­та­ра.
Са би­о­ме­триј­ским па­со­шем мо­ћи ће да се пу­ту­је у све зе­мље ЕУ без ви­зе из­у­зев у Ве­ли­ку Бри­та­ни­ју и Ир­ску, ко­је ни­су део шен­ген­ског про­сто­ра, јер ни­су при­хва­ти­ле до­го­вор о уки­да­њу гра­нич­не кон­тро­ле на ме­ђу­соб­ним гра­ни­ца­ма. По­ме­ну­та ли­ста омо­гу­ћи­ће та­ко­ђе да се без ви­зе пу­ту­је и у Швај­цар­ску, Исланд и Нор­ве­шку, ко­је ни­су чла­ни­це ЕУ, али спро­во­де шен­ген­ска пра­ви­ла о уки­да­њу гра­ни­ца.

Не­ће би­ти по­треб­не ви­зе ни за пу­то­ва­ња у Бу­гар­ску, Ру­му­ни­ју и Ки­пар. Те, но­ве чла­ни­це ЕУ, фор­мал­но још ни­су део шен­ген­ског про­сто­ра, јер ни­су у пот­пу­но­сти ис­пу­ни­ле усло­ве, али по­шту­ју и спро­во­де од­лу­ке ЕУ. Ви­зе не­ће би­ти по­треб­не ни за Лих­тен­штајн, ко­ји се, иако ни­је члан ЕУ, из­ја­снио за при­кљу­че­ње шен­ген­ском про­сто­ру, али још ни­је ис­пу­нио усло­ве за то.

Б. Чпа­јак

Коментари73
57fbe
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

sale hodzic
Otiso sam u njemacku 26.aprila tad sam sleteo sa avionom u frankurt bio sam do 24jula preso sam hrvatsku 25jula tad sam usao u bosnu ja bi zeleo znati trebam da se vjencam 27oktobra a krecem 24 okobra za njemacku busem jeli moze mi neko reci jeli se broje dani i plasim se dali ce me vratiti ali kad izbrojim sve dane preslo je preko 190 dana kako gleda granicna polizija na to jel isto se racuna po danima molim vas da mi odgovorite hvala puno.
Branislav Jovicevic
Nisu ni ovi iz eu cvecke po ovom pitanju. Nasi granicari NE MOGU da zabane nekom da izadje iz zemlje ako nije osudjivan ili ima krivicni postupak u toku, ali oni IMAJU diskreciono pravo da nekoga ne puste da udje u sengenski prostor. Licno nisam cuo da su bilo koga vratili ili proveravali adresu na koju ide. Nije moguce da niko nije bio sumnjiv u punom autobusu laznih azilanata. Pricao mi je drugar koji se vracao iz Nemacke autobusom da je svojim ocima video kako ovi sto ostaju duze od 3 meseca uopste ne budu kaznjavani zabranom ulaska na madjarskoj granici, vec da izvade 200e, stave u pasos i daju madjarskom sluzbeniku (imaju ljudi tarifu). I sve ok.
suzana stefanovic
dosla sam iz beca 16 marta posto sam bila puna tri meseca dali mogu ponovo 16 juna da odem da vidim brata koji je bolestan ako sam dobro razumela trebalo bi da moze hvala
Milan Bursać
Moja porodica i ja jedva sastavljamo kraj skrajem,kao i mnogi drugi,pa dam šengen viza ništa ne zači.
miodrag stanimirović
Kao i do sada prevara ove vlasti ili u konkretnom slučaju potuljeno ćutanje. Ne znam ko će ići kod rođaka u posetu TRI meseca. Obično se ide na par dana hajde da kažemo jednu nedelju pa eventualno u inostranstvo na more ali tek za šest meseci i opet kod deteta tek sledeće godine ili opet za šest meseci. Mnogo hvala na obećanjima i uslugama ove vlasti. Pre njihove usluge mi je bilo lakše i bolje . Garantno pismo deteta ,odčučim pred ambasadom par sati i odoh u posetu na pet dana pa na odmor i opet kod deteta i to je ukupno par sati čučanja i ponižavanja za vizu ali putujem tri pa i četiri puta u godiniali. Sada toga više nema sankcije se pojačavaju samo na šest meseci jedan prelazak i kraj. Hvala vam veliko ali u goste se ne ide dva puta po 3 meseca godišnje.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља