петак, 28.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:03

Тршић и Троноша - подручје изузетног значаја

Објављено: 24.07.2019 у 14:34

Простор око Спомен куће Вука Стефановића Караџића у Тршићу, манастир Троноша и шире окружење, који чине „сплет” културних и природних вредности произилашлих из материјалног и нематеријалног наслеђа, уредбом Влада Србије, проглашен је заштићеним подручјем изузетног значаја, односно прве категорије.

Основне вредности у овом заштићеном подручју чине „Спомен кућа Вука Стефановића Караџића” са заштићеном околином, као непокретно културно добро од изузетног значаја.

У заштићеном подручју налази се и Споменик културе од великог значаја манастир Троноша.

Вуков сабор, као најстарија културна манифестација у Србији, део је нематеријалног културног наслеђа, као и Ратарске свеће, јединствен обичај који у манастиру Троноша није прекидан још од освећења иконостаса 1834. године када је уведен.

Природне вредности подручја чине очувани комплекси аутохтоних типова шума, а флора и фауна заштићеног подручја сматра се за релативно богату и разноврсну.

Од укупно 145 заштићених дивљих врста биљака и животиња, 83 су заштићене, а 62 врсте припадају категорији строго заштићених.

Предео изузетних одлика „Културни предео Тршић - Троноша” налази се на територији града Лознице и обухвата катастарске општине Коренита и Тршић.

С. С.Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља