недеља, 25.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа

Кад су јунаци испод радара

Ретко се пред гледаоцима наших телевизија нађе културно-образовни садржаји који нуде едукацију и забаву за публику свих генерација. Један од „светлих примера” је нова, друга сезона…

1

Треба бити достојанствен

Ако бисмо се водили изреком да није важно живот испунити годинама, већ године животом, за легенду српског, али и златног доба југословенског глумишта Аљошу Вучковића, могло би се рећи да је у својој…

Везе Америке са Тајваном и Филипинима

Интернет компаније Гугл и Фејсбук прекинуле су реализацију планова о активирању подморског интернет кабла који би повезивао САД и Хонгконг због упозорења америчких сигурносних агенција да би то…

Млади воле Гидру и хумор „Жикине династије”

Мајстора за филмске комедије Јованa Марковићa радује то што популарност „Жикине династије” не јењава ни после готово тридесет година од…

7

Победник у свакој борби

Већ месец дана, средом у 22.00 на Фокс крајму, гледаоци у Србији прате америчку криминалистичку серију „Томи”, о Абигејл Томи Томас, првој…

Вољена тестенина

Тестенина или паста редовно је јело на менију многих особа, а под тим називом знамо специјалитете од теста, направљеног од брашна, соли,…

Са Шар-планине на кров света

Јесен на Шар-планини. Боје и тишинa. Јединствена лепота, мала ледничка језера и ретки људи који виде, схватају, чувају и промовишу ово…

Да ли знате?

Када је Михаил Таљ постао шампион света у шаху
Са 23 године * Михаил Таљ (1936–1992) јединствена је појава у савременом шаху. Са три године је научио да чита, са пет је већ множио и троцифрене бројеве, а са седам је пошао у трећи разред основне школе (прва два је као изванредан таленат „прескочио”). На Историјско-филолошки факултет у родној Риги уписао се кад је имао петнаест година. Дипломирао је руски језик и одбранио дипломски рад који је био посвећен стваралаштву књижевника Иљфа и Петрова. Постао је шампион света у класичном шаху 1960. године са двадесет три године победом над Ботвиником са 12,5 према 8,5 (шест према два, уз тринаест ремија). Тек после тога, 1965. године, постао је шампион родне Летоније! У канадском граду Сент Џонсу фебруара 1980. био је први шампион у историји света у брзопотезном шаху, оставивши иза себе и такве шампионе као што су Каспаров и Карпов. У финалном мечу Таљ је победио Р. Вагањана са 3,5 према 0,5. Он је био и учесник двадесет шампионата Совјетског Савеза. Шест пута је освојио титулу шампиона државе. Био је привржен шаху, те га је играо до краја живота.

Хороскоп

Дневни Хороскоп
За 25. октобар 2020
#
Ован

Расположени сте за комуникацију и дружење. Пријаће вам да више времена проводите са блиским пријатељима. Ако сте слободног статуса, будите активнији на друштвеним мрежама.

#
Бик

Пријаће вам да више времена проводите са партнером. Ако сте слободног статуса, пожелећете да контактирате стару љубав. Будите опрезнији са новцем, не трошите га несмотрено.

#
Близанци

Уживаћете у креативним пословима и уређењу дома. Ако сте на дужим путовањима, случајно познанство може прерасти у искрено пријатељство. Избегавајте алкохол и цигарете.

#
Рак

Обрадоваће вас повољне финансијске вести. Размислите о инвестицијама. Ако сте слободног статуса, пожелећете љубавну авантуру са атрактивном млађом особом. Коригујте исхрану.

#
Лав

Прави је тренутак да превазиђете неспоразуме са партнером. Немојте претеривати са рекреативним спортом, можете се повредити. Будите пажљиви у саобраћају у вечерњим часовима.

#
Девица

Пуни сте енергије и иницијативе. Уживаћете у краћим путовањима. Будите опрезни са новцем, немојте га трошити на непотребне луксузне ствари. Уносите више витамина и течности.

#
Вага

Расположени сте за шалу и забаву. Уживаћете у друштву креативних млађих особа. Ако сте слободног статуса, случајно познанство може прерасти у љубавну везу. Смањите лекове.

#
Шкорпија

Пријаће вам да више времена проводите у породичном окружењу. Прави је тренутак да превазиђете неспоразуме са старијим укућанима. Будите пажљивији са техничким апаратима.

#
Стрелац

Отворени сте за нове контакте и познанства. Уживаћете у краћим путовањима. Посветите више пажње партнеру, осећа се запостављено. Будите опрезнији са оштрим предметима.

#
Јарац

Имате одличне идеје како да унапредите текуће финансије, потрудите се да их реализујете. Посветите више пажње блиском пријатељу, потребна му је подршка. Смањите грицкалице.

#
Водолија

Прати вас променљиво расположење. Имате утисак да вам партнер не поклања довољно пажње. Ако сте слободног статуса, пожелећете љубавну авантуру. Смањите масну храну.

#
Рибе

Имате потребу за одмором. Пријаће вам да се осамите и да више времена проводите у природи. Ако сте слободног статуса, имаћете понуду за тајну везу. Избегавајте газирана пића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља