среда, 03.06.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа

Кратак рецепт за дуг живот

Љубица Николић из села Бањани на падинама Рајца свира усну хармонику, пише песме али и цепа дрва, коси траву, вуче воду из бунара… а оно најинтересантније, рођена је 1926. године. И изазвала је…

Шесто масовно изумирање врста одвија се брже него што се очекивало

Шесто масовно изумирање врста није нешто што би требало да нас брине у будућности. Оно се дешава сада, много брже него што се раније очекивало и за то смо у потпуности криви ми, показало је…

Сто деведесет година постојања Гарде Војске Србије

За стварање модерне српске државе и очување њене независности, од посебног значаја било је установљавање војске, које је започело оснивањем Гарде, на Ђурђевдан 1830. године, по одлуци врховног кнеза…

Љубав аниме и анимуса

Када особа осећа да је неко привлачи, за ово осећање је у великој мери одговоран несвесни део њене личности. То се најбоље види у оним…

5

Ја волим Њујорк

Ово је, вероватно, најпознатији лого на свету. Оригиналан, једноставан, директан. Не тражи превод, не тражи објашњења ни анализе,…

1

Летелица „Спејс икса” стигла на Међународну свемирску станицу

КЕЈП КАНАВЕРАЛ - Свемирска летелица коју је пројектовала и изградила приватна компанија „Спејс икс” стигла је данас с двојицом астронаута…

49

Наса и „Спејс икс” успешно полетели у свемир

После опсежних припрема и једног одлагања, други покушај историјског лета са тла САД у свемир је успео. Лансирање је изведено у планираном…

11

Да ли знате?

Докле се стигло у лечењу ћелавости
Лек против ћелавости *Испитујући препарат намењен лечењу остеопорозе, научници су набасали на потенцијални лек против ћелавости. Појачан раст косе је споредан ефекат једног другог лека, циклоспорина А, који се користи за третман аутоимуних болести. Научници су открили да циклоспорин инхибира протеин SFRP1, који блокира молекуларни ланац који је од виталног значаја за раст многих типова ткива, укључујући косу. Нови лек користи другу супстанцу, Vej-316606, која блокира SFRP1 у склопу лечења остеопорозе. Професор Нејтан Хокшо са Манчестерског универзитета каже да би нови лек могао да стварно промени живот људима који пате од ћелавости. Тренутно постоје само два средства за лечење ћелавости која се не користе у Британији јер имају нежељена дејства и нису увек ефикасна, тако да се пацијенти често одлучују за хируршку трансплантацију косе. Истраживање, објављено у научном часопису „ПЛОС бајолоџи”, завршено је у лабораторији на узорцима корена косе прикупљеним од више од 40 пацијената који су се подвргли трансплантацији косе. Професор Хокшо каже да је сада на реду клиничко испитивање на људима.

Хороскоп

Дневни Хороскоп
За 03. јун 2020
#
Ован

Пуни сте енергије. Имате жељу за унапредите пословни статус, али вам недостаје толеранције у комуникацији са претпостављенима. Неопходан је опрез са оштрим предметима.

#
Бик

Не успевате да ускладите пословне и породичне обавезе. Избегавајте расправе са старијим члановима породице, склони сте исхитреним реакцијама. Избегавајте алкохол и цигарете.

#
Близанци

Поједине пословне планове ћете морати да ускладите са непредвиђеним околностима. Немојте улазити у расправе са блиским пријатељима, могу прерасти у озбиљне неспоразуме.

#
Рак

Пратиће вас неспоразуми са претпостављенима и особама које симболишу ауторитете, будите флексибилнији у ставовима. Посветите пажњу млађим укућанима, потребна им је подршка.

#
Лав

Склони сте исхитреним емотивним реакцијама, избегавајте расправе. Будите пажљивији са новцем, није повољан период за инвестиције и трговину. Пронађите више времена за одмор.

#
Девица

Расположени сте за комуникацију и дружење. Уживаћете у краћим путовањима и новим познанствима. Ако сте слободног статуса, пожелећете да контактирате некадашњу симпатију.

#
Вага

Имате потребу да унапредите текуће финансије, али немојте доносити исхитрене и непромишљене одлуке. Избегавајте расправе са партнером, могу прерасти у озбиљне неспоразуме.

#
Шкорпија

Шкорпија – Прати вас променљиво расположење. Оптерећују вас недовршени послови, али и неспоразуми са старијим колегама. Ако сте слободног статуса, имаћете понуду за љубавну авантуру.

#
Стрелац

Ваша креативност ће долазити до изражаја на послу. Бићете у прилици да проширите круг сарадника. Млађи чланови породице ће вас обрадовати добрим вестима. Смањите цигарете.

#
Јарац

Имате одличне пословне идеје, али вам недостаје подршка искуснијих колега за реализацију. Посветите пажњу блиском пријатељу, потребна му је подршка. Уносите више течности.

#
Водолија

Поједини саговорници ће вас иритирати ставовима и коментарима, трудите се да не улазите у расправе. Неопходан је опрез у саобраћају, недостаје вам концентрација и пажња.

#
Рибе

Оптерећују вас текуће финансије, али немојте доносити исхитрене одлуке. Ако сте слободног статуса, пожелећете љубавну авантуру са атрактивном млађом особом. Смањите лекове.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља