ponedeljak, 01.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
subota, 31.10.2009. u 22:00

Boemska sastajališta gube dušu

– Uglavnom zaokružim ceh, a sa kolegama posle predavanja svratim u kafanu „6 i 400”. Osuđujem ideju o odvajanju pušača od nepušača, jer u mom društvu ima i jednih i drugih – kaže Petrović, dodajući da kafanu ne može da zamisli bez muzike u pozadini.

Autolimar Milorad Stefanović (60) odobrava precrtani nikotinski štapić na zidu kafane, jer je posle 40 godina pušačkog iskustva shvatio koliko cigarete štete, ali nema ništa protiv odvajanja prostorije za pušače. Ako naiđe na ljubaznog konobara odvoji 10 odsto od računa.

– Kada dođe srdačna konobarica sa kratkom suknjom i dubokim dekolteom, nagrada za ljubaznost je veća. Bez vina, žena i muzike ne mogu da zamislim krčme, ali smatram da je većina njih izgubila dušu i da ni čuvena Skadarlija nije ono što je bila – iskren je Stefanović.

Zoran Ranković (61), turistički radnik, redovno konobarima ostavlja 10 odsto od računa, što radi i u Kanadi, gde živi, mada ga ni tamo na ovo zakon ne obavezuje.

– U Kanadi ne idem često u gostionice jer je zabranjeno pušenje. U Beogradu najviše mi prijaju Klub književnika i „Sunce” – objašnjava Ranković.

Glas protiv svih zabrana koje modernizacija nastoji da uvede u ugostiteljske objekte diže i Jelica Vukolić (53), stečajni upravnik.

– Ne volim „ulickane” restorane, već one poput „Mornara”, gde obavezno ostavljam napojnicu. Neljubazne konobare obavezno pokudim i ne ostavljam im ni paru mimo računa – kaže Vukolićeva, naglašavajući da je, kao strastveni pušač, žestoko protiv ideje o zabrani pušenja, ali joj ne bi smetalo da nepušači dobiju svoje kutke.

Da u kafani zna da zaduvani i popije ono malo piva koliko mu primanja dozvoljavaju, ne skriva Nikola Ivošević (60), tržišni inspektor.

– Neka zagovornici zabrane organizuju konkurs za otvaranje restorana bez duvanskog dima, pa da vide koliko će ugostitelja da prihvati takav rizik. Današnje kafane su bez duha, ubijaju ga novokomponovani ugostitelji koji dižu cene i za godinu dana hoće da otplate sav kič koji unesu u enterijer lokala. Nađe se još poneki bistro kao „Herceg Novi” u kome se boemi lepo osećaju. Bakšiš koji dajem nekada pređe i deset odsto od računa, u zavisnosti od duha i sluha konobara – objasnio je Ivošević.

D. J. – D. B.

Komеntari4
00002
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Jovan
Nije toliko strasna slika sa kafanama,to sto se mijenja nacin kako0 posluju novi restorani i kafici i kafane je zelja da imaju goste.Nazalost u Srbiji imucni i omladina cak maloljetna ,su potrosaci,radnicka klasa ,penzioneri i obicni gradjani nemogu da priuste ni normalan zivot a kamoli kafane.Ja sam svakodnevni posjetilac i nekada me sramota kada prebrzo narucujem jer pojedini gosti podignu glavu da vide koji je ovaj rasipnik...ili...Drugo za ljubaznu neposrednu uslugu baksis obavezno a za neprofesionalnost ili osiono ponasanje ni pare.
Grachten
Nigde nema vise bordela nego u Bejingu.
Boem Amsterdam
Nema toga vise u Beogradu od kraja drugog svetskog rata, to su socijalisticke menze. Nema bordela pa nema ni boema, bas kao u Pekingu.
laky
Unazad desetak godina vise sam u Americi nego na mom Dorcolu i imam sta da kazem u vezi sa KAFANSKIM ZIVOTOM sa iskustvom od 60 godina jer sam u te vode zagazio od 17- te?? Ovde se i ne moze reci o nekom kafanskom ambijentu , dodjes pojedes, popijes i platis a konobaru je napojnica(baksis)obavezna najmanje 10% od CEXA, a mozes mu dati i vise ako si prezadovoljan njegovom uslugom A ima restorana gde su tih 10 ili 15 % vec uracunali u CEX. .Sedenje u kafani-(to su restorani sa klopom) je prakticno ograniceno i nemoze covek da se RASPILAVI ko kod nas konkretno kod "MORNARA""Madere" ili kod "PRESERNOVE KLETI" a da ne govorim u ranijim kafanama . koje su zbrisane sa spiska: "TRI GROZDA", "POD LIPOM' "VASINGTON", :SARAN","DONJI GRAD""Banija" i da ih ne nabrajam vise , jer sam bio posetilac najmanje 110 beogradskih kafana i bifea? U Americi je na ulazu u restoran red i svi jedva cekaju da neko zavrsi sa klopom i digne se da bi sledeci usli(Ovako je bilo i u RUSIJI U VREME SSSR-a) A sto se tice KAFANSKE DUSE, to brate vise ni u Beogradu ne postoji a jos i ovo malo sto ima dusu izgubice je jer ako u kafani nestane dima, zbogom brate kafano i drustvo. Secam se da sam dolazeci posle ponoci iz neke kafancine pre nego li udjem u kucu , skinem sako i pantalone i zakacim na konopac , na terasi da bi ih mogao sutra obuci jersu upile dim do daske? a sto se tice baksisa dobije ga prakticno svaki kelner bio musko ili zensko , jer u racunau uvek UNESU STAVKU "AKP"(ako prodje) laky

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja