sreda, 20.11.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 10:31

Bečke kiflice u slici i reči

Autor: R. Popovićnedelja, 13.12.2009. u 22:00

Kiflice od vanile (kipferl) jesu ukusni kolačići od vanile, tipični za austrijsku gastronomsku tradiciju, posebno za grad Beč. Tu se zapravo ovo slatko pecivo priprema uoči Božića. Gosti glavnog grada Austrije u predbožićnoj atmosferi teško odole mirisu a onda i ukusu ovih sitnih kolača, napravljenih u obliku potkovice. Recepata ima prilično, ali je za svaki najvažnije da posle pripreme stvara ukus koji će zadovoljiti i najprobirljivije sladokusce.

Sastojci za četiri osobe: 150 grama margarina ili putera, 300 grama brašna, 100 grama oraha ili badema, jedno jaje, kesica vanile, pola kesice praška za pecivo, 100 grama šećera, 70 grama šećera u prahu.

Sa jezgrom oraha je lako. Lagano se propeče u pećnici i trljanjem između prstiju oljušti. Ako se koriste bademi, potrebno je da se najpre stave u proključalu vodu, a zatim da im se skine kožica, koja se lako odvaja zahvaljujući prethodnom potapanju u vreloj vodi. Potom se orah ili badem samelju. U veću činiju staviti brašno, dodati samlevene orahe ili badem, šećer a zatim i ostale sastojke.

Tako dobijena masa od brašna sa šećerom, margarinom, jajetom, vanilom trebalo bi da se sjedini dobro. Kada masa postane ujednačena, od nje se formira spljoštena vekna, pa se zamota u providnu foliju i ostavi da se „odmara” u frižideru najmanje dva sata.

Kad testo odstoji, početi sa pravljenjem kiflica. Postupak je takav – uzme se malo testa i od njega formiraju kao male konjske potkovice, širine od jedan do dva santimetra (7) i raspoređuju se po plehu za rernu obloženom papirom za pečenje (8). Sve se stavi u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni Celzijusovih i peče najmanje 15 minuta.

Kiflice su gotove kada poprime lepu zlatnu boju: tada se vade iz rerne i posipaju šećerom u prahu.

Dalje se zna. Šta će vam objašnjenje?


Komentari2
1eafa
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Vera!
Hvala za podsecanje,recept je poznat.U svakom slucaju bas vam hvala - da i mi zamirusemo nas dom!
mirjana rusmir
ako se kiflice budu pekle 15 minuta upropastice te sve sto ste do tada uradili.njima nije potrebno vise od 5-7 minuta ,ako je rerna topla.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja