Od našeg dopisnika
Rim, 15. marta – Najvažnije je sačuvati skromnost i maksimalno poštovati prirodu, jer jedino ona može da nam pruži potpuno zadovoljstvo, kaže za „Politiku” enolog Đakomo Neri, jedan od najuglednijih svetskih proizvođača vina. Sa nevelikog imanja (55 hektara) Đakoma Nerija, prekrivenog vinogradima i maslinjacima, potekla su pravo na naslovne stranice specijalizovanih časopisa neka od najboljih vina sveta: „Vajn Spektejtor“ proglasio je 2001. „Brunelo Tenuta Nuova” za najlepše crno vino na svetu.
Poljoprivredno imanje Kazanova di Neri osnovao je Đakomov otac Đovani Neri 1971. Imanje se proteže na 55 hektara u mestu Montalčino u regiji Toskana, poznatoj po proizvodnji najkvalitetnijeg vina. Kazanova di Neri danas proizvodi šest različitih marki vrhunskog crnog vina: „Brunelo di Montalčino”, „Brunelo di Montalčino Tenuta Nuova”, „Brunelo di Montalčino Čeretalto”, „Pjetrad Oniče” (poznatiji kao „kabernet Sovinjon Montalčina”), „roso di Montalčino” i „roso di Kazanova di Neri”. Osim vina, Nerijevo imanje poseduje i petnaest hektara maslinjaka i tako proizvodi i kvalitetno maslinovo ulje. Masline se ručno beru i svakodnevno cede kako bi se što bolje održao kvalitet maslinjaka.
Kako uspevate da na tako malom imanju zadovoljite tako veliku svetsku tražnju za vašim vinima?
Godišnje uspevamo da proizvedemo oko 180 hiljada flaša vina ili 1900 hektolitara vina. Ono što je bitno istaći jeste da naše imanje ne kupuje grožđe, već je sve vino koje proizvodimo napravljeno od grožđa koje uzgajamo u našem vinogradu. Filozofija naše proizvodnje sastoji se u kvalitetu i u stvaranju unikatnih vina visokog kvaliteta.
Čim se pročulo da je moje vino završilo na naslovnoj strani prestižnih časopisa, odmah sam bio preplavljen komplimentima i narudžbinama – toliko da nisam bio u stanju da podmirim sve zahteve. Skoro svih pedeset hiljada flaša vina „Tenuta Nuova” 2001. u kratkom roku je rasprodato. (/slika2)
Na koji način je vaše vino postalo najbolje na svetu?
Vino za mene predstavlja život i sigurno je nešto više od obične proizvodnje. Kvalitet i struktura su nastali zahvaljujući terenu na kome se nalazimo i odgovarajućoj mikroklimi a odmah zatim i zahvaljujući pažnji koju pružamo našim vinogradima ali i preciznom radu koji obavljamo i u drugoj fazi proizvodnje vina, fermentaciji u vinskim podrumima. „Brunelo Tenuta Nuova” za mene predstavlja neku vrstu sina koga sam odgojio i posmatrao dok odrasta. Ovo vino napravljeno je od probranog grožđa sanđoveze i prvobitno se čuva u buradima od hrastovine 24–30 meseci nakon čega se ostavlja da odleži barem godinu dana u flašama. „Brunelo” sazri tek posle pet godina.
Da bi se napravilo dobro vino potrebno je mnogo strpljenja: prosečno je neophodno oko deset godina, koristeći naravno grožđe izrazito visokog kvaliteta. Ali možda su upravo vreme i strpljenje ti koji daruju vinu kvalitet, lepotu i čar.
Koje vino, osim vašeg, rado pijete?
Ja sam izraziti i strastven ljubitelj vina. Sviđaju mi se vina koja su dobra, naravno, kvalitetna, prepoznatljiva i koja imaju karakter. Na svoj sto rado stavljam „amarone”, „baralo”, „borgonju”.
Italija i Francuska, dva najveća proizvođača najkvalitetnijih vina u svetu, ujedno su i veliki rivali. U čemu se razlikuju italijanska vina u odnosu na francuska?
Veliki sam ljubitelj i veoma poštujem francuska vina. Mislim ipak da Italija, govorim posebno za našu teritoriju, poseduje možda malo više topline i sunca što se neminovno odražava i na naša vina.
Šta mislite o vinima iz Kalifornije i uopšte o novom talasu američkih vina?
Kada je vino dobro i kvalitetno, nije bitno odakle stiže: iz Kalifornije, Francuske ili Italije.
Bitno je poštovati rad vinogradara koji su u stanju da proizvedu dobro, kvalitetno i pre svega prepoznatljivo vino. (/slika3)
Šta mislite o veštački napravljenim vinima i usklađivanju ukusa vina po standardima i kriterijumima uglednih vinskih kritičara?
Moja velika sreća je ta da sam rođen na velikoj teritoriji gde se proizvode najkvalitetnija vina i da posedujem vinograde od kojih proizvodim vino koje ima svoj sopstveni karakter. Mi apsolutno ne jurimo trendove niti želimo da uskladimo ukus našeg vina sa prestižnim svetskim trendovima. Kada je u pitanju Italija, usklađivanje ukusa vina, po mom mišljenju, ne postoji među najkvalitetnijim vinima.
Ko je najveći uvoznik vašeg vina?
Izvozimo uglavnom u Kanadu, Japan, SAD. Mi ipak nismo masovni proizvođači vina; naše imanje je malo ali se trudi da pre svega proizvodi kvalitetno vino.
Da li ste imali priliku da izvozite vaše vino u Istočnu Evropu?
Sa velikim zadovoljstvom počeli smo da izvozimo vino u Srbiju i u Rusiju.