petak, 18.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:58

Kameni naprednjak

subota, 24.04.2010. u 22:00
Аутор Драган Стојановић

Da li će i ka­da Go­ran Ra­do­sa­vlje­vić Gu­ri, biv­ši ko­man­dant Žan­dar­me­ri­je, bi­ti zva­nič­no pro­mo­vi­san u no­vog čla­na Srp­ske na­pred­ne stran­ke (SNS), mo­žda i ni­je to­li­ko va­žno – či­nje­ni­ca je da on već uve­li­ko uče­stvu­je u ak­tiv­no­sti­ma ove par­ti­je. Na­pred­nja­ci ka­žu da je on po­ma­gao u pri­pre­ma­ma pred­iz­bor­ne kam­pa­nje za lo­kal­ne iz­bo­re u Aran­đe­lov­cu.

Ta­ko SNS u svo­jim re­do­vi­ma ima čo­ve­ka, naj­bla­že re­če­no, za­ni­mlji­ve bi­o­gra­fi­je. Za nje­go­vo ime ve­zu­ju se zna­čaj­ni do­ga­đa­ji no­vi­je srp­ske isto­ri­je – slu­ča­je­vi „Ra­čak” i „Bi­ti­ći”, pe­to­ok­to­bar­ske pro­me­ne i pre­da­ja Mi­lo­ra­da Ule­me­ka Le­gi­je, osu­đe­nog za ubi­stvo pre­mi­je­ra dr Zo­ra­na Đin­đi­ća.

Na­di­mak Gu­ri, što na al­ban­skom zna­či ka­men, do­bio je to­kom ra­ta na Ko­so­vu i Me­to­hi­ji, ko­man­du­ju­ći je­di­ni­ci­ma za pro­tiv­ge­ril­sku bor­bu.

Ra­do­sa­vlje­vić je pred­vo­dio ope­ra­ci­ju u se­lu Ra­čak, na ju­go­za­pa­du Ko­sme­ta, 1999. go­di­ne, ko­ja je bi­la ne­po­sre­dan po­vod za bom­bar­do­va­nje SRJ i jed­na od naj­zna­čaj­ni­jih ta­ča­ka op­tu­žni­ce pro­tiv biv­šeg pred­sed­ni­ka Slo­bo­da­na Mi­lo­še­vi­ća. Pen­zi­o­ni­sa­ni ge­ne­ral srp­ske po­li­ci­je je za ovaj do­ga­đaj re­kao da je to bi­la per­fekt­no iz­ve­de­na, le­gi­tim­na po­li­cij­ska ak­ci­ja, u ko­joj su ubi­je­ni na­o­ru­ža­ni te­ro­ri­sti, pri­pad­ni­ci ta­ko­zva­ne Oslo­bo­di­lač­ke voj­ske Ko­so­va. Kao po­tvr­du nje­go­vih re­či, Ra­do­sa­vlje­vić je na­veo da je u Štut­gar­tu, u ba­zi NA­TO za Evro­pu, do­bio me­da­lju i da je ta ak­ci­ja ušla u udž­be­ni­ke za spe­ci­jal­ne je­di­ni­ce NA­TO sna­ga. Slu­čaj „Ra­čak” ni­kad ni­je bio pro­ce­su­i­ran u Ha­škom tri­bu­na­lu.

Ra­do­sa­vlje­vić, 5. ok­to­bra 2000. go­di­ne, ni­je po­slu­šao na­re­đe­nje da spre­či do­la­zak de­mon­stra­na­ta u Be­o­grad, a 2001. go­di­ne po­sta­vljen je za pr­vog ko­man­dan­ta Žan­dar­me­ri­je, spe­ci­jal­ne je­di­ni­ce MUP-a Sr­bi­je.

Ve­li­ku pra­ši­nu u jav­no­sti po­di­gao je nje­gov od­la­zak iz po­li­ci­je 2005. go­di­ne, po­sle če­ga se u me­di­ji­ma spe­ku­li­sa­lo da je u bek­stvu. Srp­ska po­li­ci­ja ras­pi­sa­la je 2007. go­di­ne po­tra­gu za njim, po­što se ni­je po­ja­vio kao sve­dok na su­đe­nju pro­ce­su za ubi­stvo bra­će Bi­ti­ći.

Tim po­vo­dom, Ra­do­sa­vlje­vić se pred su­dom po­ja­vio 2008. go­di­ne. Re­kao je da je bio ru­ko­vo­di­lac obu­ke u Na­stav­nom cen­tru MUP-a u Pe­tro­vom Se­lu, gde su bra­ća Bi­ti­ći ubi­je­ni, ali da o zlo­či­nu ne­ma ne­po­sred­nih sa­zna­nja. Na pi­ta­nje zbog če­ga je dao ot­kaz u MUP-u, is­pri­čao je da je to usle­di­lo na­kon pre­da­je Mi­lo­ra­da Ule­me­ka Le­gi­je, ma­ja 2004. go­di­ne, ka­da mu je biv­ši mi­ni­star po­li­ci­je usme­no na­re­dio da Ule­me­ka, ume­sto u za­tvor, do­ve­de u pro­sto­ri­je MUP-a.

Po­sle od­la­ska iz po­li­ci­je, Ra­do­sa­vlje­vić je osno­vao agen­ci­ju za fi­zič­ko-teh­nič­ko obez­be­đe­nje. Ra­dio je na Bli­skom is­to­ku i ob­u­ča­vao spe­ci­jal­ce li­bij­skog pred­sed­ni­ka Mo­a­me­ra el Ga­da­fi­ja.

U in­ter­vjuu jed­nom dnev­nom li­stu re­kao je da mu je od­la­zak iz MUP-a bio naj­te­ži tre­nu­tak u ži­vo­tu. Uni­for­mu ko­man­dan­ta Žan­dar­me­ri­je ču­va kod ku­će i obla­či ka­da ide u lov. Zi­mi ga lju­bi­te­lji Ko­pa­o­ni­ka vi­đa­ju na ski­ja­škim sta­za­ma, a le­ti na mo­to­ru kro­se­ru po br­di­ma ove pla­ni­ne.

Ro­đen je 1957. go­di­ne u Aran­đe­lov­cu. U Be­o­gra­du je za­vr­šio Fa­kul­tet za fi­zič­ku kul­tu­ru. Po­čet­kom de­ve­de­se­tih go­di­na pro­šlog ve­ka ušao je u re­do­ve Po­seb­nih je­di­ni­ca po­li­ci­je.

Da­ni­je­la Vu­ko­sa­vlje­vić


Komentari10
ab0ab
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Deda Evropljanin
Ako je general Guri toliko strucan i sposban policijac, zasto se onda skija u uniformi i tuguje, a ne ukljucuje u "think tank'tim MUP-a koji se svakodnevno nosi sa nagomilanim problemima- od narko mafije, svakovrsnog kriminala i drugih problema kojima se nasa policija bavi? Zasto se zanemaruju tako sposobni i odgovorni strucnjaci i ne koristi njihova sposobnost, vec se samo koriste u marketinske svrhe?Quo Vadis Srbijo??
stevan jaksic
Da, slucaj "Racak" nikada nije bio procesuiran u Hagu jer je Radosavljevic, kako i sami rekoste u clanku, odbio naredjenje svog vrhovnog komandanta i pustio demonstrante u Beograd. Time je omogucio uspostavu marionetske vlasti i tihu okupaciju Srbije. Otuda i neproceusiranje "Racka" u Hagu. Guri-Radosavljevic je klasicna prica o izdaji za pregrst srebrnjaka....
razmisljanje
Ako "slucaj Racak" nikad nije procesuiran u Hagu to dovoljno govori o cemu se radi, jer da je bilo zlocina ne bi prestali da pricaju o tome. Sve me to podseca, po tehnici, na 1 septembar 1939 i "poljsko-nemacki" slucaj koji je bio povod za agresiju i rat.
joca boca
Aman,skratite malo komentare ovog iz Jocine birtije.Mnogo je dosadan a i nek se malo mane rakije!
Gral caffe ()
Guri je veliki profesionalac i patriota. Tokom njegovog boravka na Kosovu vecini stanovnistva nealbanske nacionalnosti njegova prisutnost i pojava ulivala je dodatno poverenje. Ono sto je receno za Racak je apsolutno tacno ali je i steta sto se o Racku kao jakom argumentu ne govori puno i to ne iskoristava u nasu korist, makar malu. I dalje stoji teza da se tamo desio masovan zlocin, genocid ili sta ne vec, sto nije tacno. Pozdrav za Gurija i puno uspeha u daljem poslu i zivotu.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja