ponedeljak, 06.04.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 17:22

U ličnom imenu najviše tri reči

nedelja, 09.05.2010. u 22:00

Dok u Sred­njoj i Ju­žnoj Ame­ri­ci sva­ki gra­đa­nin, u skla­du sa va­že­ćim za­ko­ni­ma, mo­že da ima ne­ko­li­ko ime­na i pre­zi­me­na, u na­šoj ze­mlji to ni­je mo­gu­će. Po­ro­dič­nim za­ko­nom iz 2005. go­di­ne pro­pi­sa­no je da lič­no ime ne mo­že da sa­dr­ži vi­še od tri re­či. U Be­o­gra­du ima gra­đa­na ko­ji se mo­gu po­di­či­ti da no­se pra­ba­bi­no, pra­de­di­no, maj­či­no i oče­vo pre­zi­me, pre­ci­znih po­da­ta­ka o to­me ko­li­ko ži­te­lja za­pra­vo no­si vi­še od dva pre­zi­me­na na­ža­lost ne­ma. Po­seb­na zač­ko­lji­ca je što ni­ko, sem fa­mi­li­je i po­zna­ni­ka no­si­o­ca broj­nih pre­zi­me­na, ne­će ni sa­zna­ti nje­go­vo pu­no ime, jer u lič­nim do­ku­men­ti­ma tog vla­sni­ka ne mo­že da bu­de upi­sa­no vi­še od tri re­či. U op­štin­skim ma­tič­nim slu­žba­ma ka­žu da su­gra­đa­ni ova­kve ne­sva­ki­da­šnje zah­te­ve i da­lje pod­no­se, do­du­še ne ta­ko če­sto.

– Uko­li­ko se lič­no ime sa­sto­ji od če­ti­ri ili vi­še re­či, on­da gra­đa­nin mo­ra da se pred ma­ti­ča­rem iz­ja­sni ko­jim skra­će­nim ime­nom že­li da se slu­ži. Za­kon­ska ogra­ni­če­nja o bro­ju re­či u ime­nu uve­de­na su iz teh­nič­kih i prak­tič­nih raz­lo­ga. Ni­je la­ko upi­sa­ti lič­no ime od ne­ko­li­ko re­či u ma­tič­nu knji­gu, kom­pju­ter, lič­nu kar­tu ili zdrav­stve­nu knji­ži­cu. Sem to­ga, po­sto­je i raz­lo­zi zbog ko­jih ma­ti­čar ne­ko­me ne mo­že da odo­bri pro­me­nu ime­na i to u slu­ča­ju ka­da je ono po­grd­no, vre­đa mo­ral, ni­je u skla­du sa obi­ča­ji­ma i shva­ta­nji­ma sre­di­ne, ili ako je li­ce pod is­tra­gom, osu­đi­va­no... – ob­ja­šnja­va Da­ni­ca Da­ni­čić, re­fe­rent za gra­đan­ska sta­nja iz op­šti­ne Sta­ri grad.

Pre de­se­tak go­di­na, pri­se­ća se ona, na vra­ta op­šti­ne za­ku­cao je go­spo­din sa dr­ža­vljan­stvom Sr­bi­je ko­ji je zbog kre­ta­nja u lor­dov­skim kru­go­vi­ma Ve­li­ke Bri­ta­ni­je tra­žio da mu se lič­no ime pro­me­ni u skla­du sa nji­ho­vim obi­čaj­nim pra­vom.

– U su­sret smo mu iza­šli, iako se nje­go­vo ime sa­sto­ja­lo od pet-šest re­či. Go­spo­din je imao za­mi­sao da je­dan deo za­me­ni pre­zi­me­nom – do­da­je Da­ni­či­će­va.

Da bi pro­me­nio pre­zi­me ili ime, sva­ki gra­đa­nin mo­ra da do­sta­vi ma­tič­noj slu­žbi kr­šte­ni­cu, iz­vod iz dr­ža­vljan­stva, po­tvr­du da ni­je osu­đi­van i uve­re­nje da je iz­mi­rio po­rez.

– Ma­ti­čar za­dr­ža­va pra­vo da od­bi­je zah­te­ve gra­đa­na pro­tiv­ne obi­ča­ji­ma sre­di­ne. Ta­ko smo ne­dav­no od­bi­li brač­ni par ko­ji je že­leo da svom de­te­tu po­da­ri ime Pe­tar Dru­gi. Do­da­va­nje broj­nih pre­zi­me­na na lič­no ime ni­je čest slu­čaj kod nas. Sma­tram da je to ne­po­treb­no kom­pli­ko­va­nje ži­vo­ta, jer sil­na pre­zi­me­na kad-tad mo­gu da „iz­ro­de” gre­šku u ad­mi­ni­stra­tiv­nim po­slo­vi­ma – ob­ja­šnja­va Mi­li­ca No­va­ko­vić, šef ma­tič­ne slu­žbe Sav­skog ven­ca.

Stra­ni dr­ža­vlja­ni ne pod­le­žu za­ko­ni­ma na­še ze­mlje. Ame­ri­kan­ci i Bri­tan­ci ima­ju naj­če­šće dva ime­na uz pre­zi­me, dok u Sred­njoj i Ju­žnoj Ame­ri­ci de­te po ro­đe­nju na­sle­đu­je i oče­vo i maj­či­no pre­zi­me. Nji­ho­vo unu­če će, da­lje, no­si­ti no­vo tre­će pre­zi­me što je do­zvo­lje­no obi­čaj­nim pra­vom tog pod­ne­blja.

Kod nas su pra­vi­la bit­no dru­ga­či­ja jer ako ro­di­te­lji iz Sr­bi­je ima­ju raz­li­či­ta pre­zi­me­na, nji­ho­vo de­te će po­sle do­go­vo­ra no­si­ti pre­zi­me jed­nog od njih.

– Stran­ci ko­je smo ven­ča­va­li, uglav­nom iz Či­lea, Pe­rua i Ve­ne­cu­e­le, ima­li su mo­guć­nost da upi­šu broj­na pre­zi­me­na u ma­tič­ne knji­ge jer su pra­vi­la nji­ho­vog za­ko­na bi­la uva­že­na – za­klju­ču­je Mi­li­ca No­va­ko­vić.

M. Bra­ko­če­vić


Komentari10
77837
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Мали Перица
Ljudi , vodite racuna o tome - nasi informacioni sistemi u MUP-u Srbije ne trpe ako imate ime ili prezime duze od 20 slova. A to onda moze da se izrodi u opasne probleme....... Pozdrav iz drzave stapa i kanapa
Aspalathos M
Разни људи - разни обичаји. у Кини живи на стотине хиљада људи са истим именом и презименом! Латиноси имају своје обичаје, али спортисте сви знају по надимцима. Рационално је ограничити број речи, поготово у нацији која нема више од 15 милиона припадника, па се опет нађе много Петровића, Попадића, Јовановића са истим именом. Но, ову бих тему завршио детаљем о промени: Дане Гузина поднесе пријаљву за промену, и одобре му. На питање матичара, како жели сада да се зове, енергично одговори Мане Гузина!
Cika Sokol
O cemu se tu radi? Neko uskladjivanje sa evropom ili filozofski stav nekoga iz takuce politicke elite. Sreasnio me plase ti znaci diktature u drustvu koje bi trebalo da se oslobadjaju ostataka komunistickog nametanja jednoumlja. Kome pri zdravoj pameti moze da smeta kako ce slobodan covek u slobodnoj zemlji da se zove? Ili se stvarno radi o jos vecem odrazu nepostovanja osnovnih ljudskih sloboda od strane birokratije da neko stvarno misli da moze i sme da odredi duzinu ljudskog imena da ono stane u onoliko kockica koliko je na formularu.
Rea
"Да би про­ме­нио пре­зи­ме или име, сва­ки гра­ђа­нин мо­ра да до­ста­ви ма­тич­ној слу­жби кр­ште­ни­цу, из­вод из др­жа­вљан­ства, по­твр­ду да ни­је осу­ђи­ван и уве­ре­ње да је из­ми­рио по­рез."Kakva je ovo glupost sa porezom?Sta ako nisam poreski obveznik ni po kom osnovu?
Dekii
kakva glupost, sta ima neko stim kako cu ja da se zovem, zasto ta Danciceva ne promeni ime ako je tako pametna. ne mogu vise da slusam i citam ovakve budalastine i uvodjenje satanizma kod nas uz ovakve stvari.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja