nedelja, 09.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
petak, 25.06.2010. u 08:00

Pečurke na pijacama niko ne kontroliše

За исправност печурака веома је важно и у каквим се условима гаје Фото Фонет

Kvalitet i zdravstvenu ispravnost gljiva koje se prodaju na pijacama, po svemu sudeći, niko ne kontroliše.

Inspekcije Ministarstva poljoprivrede, kako saznajemo, proveravaju pečurke koje se nalaze na rafovima registrovanih radnji, dok su pijačne tezge ostale izvan lanca kontrole. To znači da potrošačima ostaje jedino da veruju na reč prodavcu, koji tvrdi da ih je baš tog jutra ubrao i da se nadaju da se baš na njihovoj trpezi neće naći gljiva opasna po zdravlje.

– Već godinama upozoravamo na to da niko ne zna kakvog su kvaliteta pečurke koje se prodaju na pijacama. Zbog toga svim kupcima savetujem da izbegavaju kupovinu pečuraka na tržnicama, jer je tu nemoguće utvrditi gde su ubrane i kako su skladištene – ističe Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Problem je što nesavesni proizvođači pečurke gaje u neodgovarajućim uslovima, a prodavci ih na tezge iznose i kada su visoke temperature, pa dolazi do kvarenja gljiva i trovanja konzumenata.

– Kupci bi najpre trebalo da provere da li sveže gljive, koje se prodaju upakovane, imaju deklaraciju sa nazivom jestive pečurke, firmom i sedištem ili imenom proizvođača, odnosno lica koje ih je upakovalo, datumom proizvodnje i rokom upotrebe – kažu u Generalnom inspektoratu Ministarstva poljoprivrede.

Jasmina Glamočija, viši naučni saradnik Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković” i predsednica Mikološkog društva Srbije, kaže da su se oni više puta obraćali nadležnim organima, predlažući da organizuju obuku prodavaca, ali da niko nije pokazao interesovanje za to.

– Trebalo bi edukovati i tržišne inspektore jer su oni zaduženi za kontrolu prodaje izvan pijačnih tezgi – smatra Glamočija.

Mirjana Pjević, predsednica Izvršnog odbora Mikološkog društva, smatra da je najveći problem nekontrolisana prodaja gljiva ispred pijaca, na kartonskim kutijama.

– Nisu bezazleni ni šampinjoni koji se prodaju u trgovinama, zapakovani u celofan, ako se čuvaju u neadekvatnim uslovima. Oni u rafovima ne bi smeli da budu duže od dva dana, bez obzira na to što na deklaraciji piše da je rok trajanja sedam dana, jer može da dođe do propadanja proteina u njima. Ako nisu dobre, gljive imaju miris pokvarenih jaja ili mesa. Neki proizvođači prskaju „hemijom” šampinjone da bi lepše izgledali, pa ih zato ne treba kupovati ako mirišu na hlor – dodaje naša sagovornica.

-----------------------------------------------

Otrovani i profesionalni berači gljiva

Zbog lakšeg trovanja gljivama, ove godine je na Vojnomedicinskoj akademiji završilo četvoro ljudi. U julu prošle godine u Klinici za urgentnu i kliničku toksikologiju Centra za kontrolu trovanja VMA pregledana su 42 pacijenta sa akutnim trovanjem gljivama od kojih je 29 bolnički lečeno. Kako objašnjava profesor dr Slavica Vučinić, načelnica Klinike za urgentnu i kliničku toksikologiju VMA, polovina pacijenata imala je najteži oblik trovanja, a šestoro njih je preminulo.

– Nažalost, svi pacijenti sa teškim trovanjem gljivama javili su se lekaru posle više od četiri dana nakon što su jeli otrovne gljive, a optimalni period za primenu terapije je 48 sati. Svi pacijenti su konzumirali samonikle gljive, a većina otrovanih se branjem pečuraka bavila i po više decenija. Navodili su da su takve gljive već jeli, da su u pitanju takozvane zeke. Te pečurke su nalik zelenoj pupavci koja je izuzetno toksična i odgovorna za većinu smrtonosnih trovanja gljivama. Simptomi su mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje, dijareja, da bi se već drugog dana pojavili znaci oštećenja jetre i bubrega – objasnila je dr Vučinić.

Stručnjaci objašnjavaju da je važno da se u slučaju trovanja odmah izazove povraćanje i da se pacijent javi lekaru.

S. Despotović

D. Davidov-Kesar

Komentari5
e1864
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Marko Jovanovic
Ja sam uzgajivac pecurke Bukovace.U pakovanjima je dekleracija sa datumom projzvodnje,rokom trajanja,mojim podacima.Pecurka je ispitana.Savetujem svim uzgajivacima da tako prodaju pecurke.Da ih pre prodaje ispitaju,jer ce na taj nacin biti zasticeni,a samim tim nece biti rizika da se neko zatruje.A kupcima savetujem da kupuju samo ispitanu pecurku sa dekleracijom.
Milan Milan
Postovani Prijatelji... To sto se prodaje na pijacama je strasno...Niko ne kontrolise pecurke..Ni gajene a ni sumske..ja sam uzgajivac pecuraka pa zana sta se radi na pijacama i gde ljudi i koji ljudi uzgajaju pecurke..pecurkarstvo je sve siva ekonomija...nema poreklo ni robe a ni uzgajivaca...E zato treba uvesti fiskalne kase na pijacama i svi ce biti zadovoljni..i kupci a i drazava.... Pozdrav Milan shiitaka
Љиљана Ј.
Па наравно да их нико не контролише када нема довољно квалификованих инспектора јер важније је Министарству имати масу дрвених филозофа у Београду него кренути контроле од примарне производње и тако лепо причати о себи и о безбедности хране али када се трбе конкретно урадити ,пола њих не би знало шта треба да уради јер не постоје јасне процедуре .У овој земљи се више не зна ко шта ради и ко је за шта задужен.
Nebojsa
Jos jedan u nizu primera da nadlezni ne rade svoj posao odgovorno, bolje reci samo ga otaljavaju. U takvim okolnostima put ka EU bice veoma dug i spor!
Jovan Ilic
Sasvim je izvesno da u Beogradu ima veliki broj strucnjaka za gljive,pecurke pa bi bilo pametno te ljude u sezoni gljiva, naravno uz honorar, angazovati kao inspektore, na pijacama ,koji bi osim edukcije bili i ovlasceni da zabrane prodaju nejestivih gljiva. To u Valjevu radi jedan volonter mislim da se zove Dragic Tomic, kojeg nazalost lokalna samouprava nije materijalno podrzala! Inace , gljive su, tvrde nutricionisti, odlicna hrana te ih i treba u ishrani koristiti. Narocito su kvalitetne gljive sa nasih prostora!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja