ponedeljak, 14.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:44

Ot­kri­ve­ni osta­ci rim­ske Do­ma­vi­je

utorak, 07.06.2011. u 22:00
Ар­хе­о­лог Мир­ко Ба­бић на ло­ка­ли­те­ту Фо­то Ср­на

Od na­šeg stal­nog do­pi­sni­ka

Ba­nja­lu­ka – Di­rek­tor Mu­ze­ja Sem­be­ri­ja iz Bi­je­lji­ne, ma­gi­star ar­he­o­lo­gi­je Mir­ko Ba­bić, po­tvr­dio je ju­če na­šem li­stu da su u na­se­lju Do­nja Gra­di­na, kod rud­ni­ka olo­va i cin­ka Sa­se u oko­li­ni Sre­bre­ni­ce, pro­na­đe­ni osta­ci rim­skog na­se­lja Do­ma­vi­ja, sta­rog 1.760 go­di­na. On je ka­zao da je do ovog ot­kri­ća do­šlo slu­čaj­no, pri­li­kom pro­šlo­go­di­šnjeg ko­pa­nja ka­na­la za se­o­ski vo­do­vod.

– Ko­pa­ju­ći ka­nal u dvo­ri­štu Še­fi­ka La­ti­fo­vi­ća i Živ­ka Mi­lo­va­no­vi­ća rad­ni­ci su ot­ko­pa­li ostat­ke zi­di­na, ka­men s nat­pi­som i ukle­sa­nom fi­gu­rom. O to­me su oba­ve­sti­li nad­le­žne, i mi smo, za­hva­lju­ju­ći fi­nan­sij­skoj po­dr­šci Vla­de Re­pu­bli­ke Srp­ske, po­če­li da is­tra­žu­je­mo ovaj lo­ka­li­tet. Za se­dam da­na ot­kri­li smo zi­di­ne pr­ve mo­nu­men­tal­ne gra­đe­vi­ne s ka­me­nim do­vrat­ni­ci­ma i rim­ski sar­ko­fag s re­ljef­nim nat­pi­som. U oko­li­ni smo na­i­šli i na ostat­ke sta­rih rim­skih pu­te­va – re­kao nam je Ba­bić.

On je pod­se­tio da je reč o mu­ni­ci­pi­ju­mu iz raz­do­blja oko 250. go­di­ne no­ve ere, ko­ji je na­stao u vre­me rim­ske di­na­sti­je Se­ve­ra. Do­ma­vi­ja je pod nji­ho­vom vla­da­vi­nom do­ži­ve­la pro­cvat i bi­la je pri­vred­no se­di­šte Pa­no­ni­je i Dal­ma­ci­je. Ona je bi­la je­dan od naj­va­žni­jih me­ta­lur­ških cen­ta­ra Rim­skog car­stva. Do­ma­vi­ja se br­zo raz­vi­ja­la zbog to­ga što se ov­de eks­plo­a­ti­sa­lo sre­bro, zla­to i dru­gi ple­me­ni­ti me­ta­li, ob­ja­snio je Ba­bić.

Naš sa­go­vor­nik je do­dao da je u to vre­me po­li­tič­ko se­di­šte Rim­skog car­stva bio Mu­ni­ci­pi­jum Mal­ve­si­ja­ti­jum, u Ske­la­ni­ma, či­je je ar­he­o­lo­ške ostat­ke ot­krio pre tri go­di­ne.

– Do­ma­vi­ja je bi­la naj­va­žni­je pri­vred­no se­di­šte i naj­ve­ći rim­ski grad na Bal­ka­nu. U nje­mu je ži­ve­lo od 30.000 do 50.000 lju­di. Ve­ći­na se ba­vi­la ru­dar­stvom, a rad­ni­ci su do­vo­đe­ni iz svih de­lo­va Rim­ske im­pe­ri­je. Ov­de je bi­lo oko 60 zla­ta­ra či­ji su se pro­iz­vo­di pro­da­va­li u Spli­tu, Du­brov­ni­ku, a bro­do­vi­ma su do­pre­ma­ni i u Rim – re­kao je Mir­ko Ba­bić.

– Naš cilj je da vra­ti­mo in­te­res na­uč­ne jav­no­sti za Do­ma­vi­ju, ko­ju su go­di­na­ma za­po­sta­vi­li ar­he­o­lo­zi. Na­ša na­me­ra je da ot­kri­ve­ne ostat­ke drev­nih ci­vi­li­za­ci­ja va­lo­ri­zu­je­mo i da ih pre­tvo­ri­mo u kul­tur­no-tu­ri­stič­ku po­nu­du Sem­be­ri­je i Pod­ri­nja. Zbog to­ga smo na­pra­vi­li Ar­he­o­lo­ški mu­zej u Ske­la­ni­ma i u nje­ga će­mo pre­ne­ti pred­me­te iz Do­ma­vi­je i Sa­sa – ot­kri­va Mir­ko Ba­bić.

Bo­ro Ma­rić


Komentari7
a2e0a
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Aleksandar Vlacic
Ako je ovaj arheolog vrsio istrazivanje , onda nista od toga .Kaze da je bilo oko 30 zlatara ... Svaki arheolog zna da je u rimskoj imperiji novac od zlata i nakit kovan iskljucivo u Rimu posle u Konstantinopolju .A u provinciji Panonija kovano je samo u Srebru i Bronzi . Ovo je vazan lokalitet gde su pre Rimljana ziveli i Kelti . Tu je bila jedna od glavnih kovnica novca , zbog blizine rude , nedaleko odavde se klesao kamen i kameni stubovi za izgradnju Sirmiuma .Sve u svemu nebi trebalo pustiti nestrucne ljude da uniste deo bogate istorije Bosne .
Musa Ragusa
Ов­де је би­ло око 60 зла­та­ра чи­ји су се про­из­во­ди про­да­ва­ли у Спли­ту, Ду­бров­ни­ку, а бро­до­ви­ма су до­пре­ма­ни и у Рим – ре­као је Мир­ко Ба­бић. U trecem veku nase ere Dubrovnik. I ovo rece magistar arheologije.Ajte molim Vas procitajte malo istoriju Dubrovnika
slučajni prolaznik pravi
Vi Šiptari verujte u šta god hoćete, ali prestanite da lupetate o Ilirima, jer vi sa njima imate veze koliko i ja sa marsovcima. Možda ipak ja sa marsovcima imam malo više.Originalni Iliri su se romanizovali, i ne pominju se posle 3.veka nove ere, a vi se pominjete prvi put u 11, veku, jer ste tada dovezeni iz Azerbejdžana. Uostalom, zakasnili ste, Hrvati su pre 200 godina prvi rekli da su oni iIiri, imali su ilirski pokret koji je trajao 50 godina.
посматрач овдашњи
@ Il/al Осим недостатка писмености, ради се и о недостатку чињеница. Арбанаси су у овим крајевима пристигли са отоманским царством, или можда нису? На територији данашње Албаније, прва већа места су формирали Цинцари.
Milan vojvoda
A vi Albanci ste, ono kao Iliri?!

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja