subota, 18.01.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 20:08

Slava – ljubav jača od računice

subota, 05.11.2011. u 21:57

Čorbom, jagnjećim i prasećim pečenjem, pitom, salatom, kolačima i pićem poslužiće Spomenka Jovanović, farmaceut iz Beograda, dvadesetak gostiju koje godinama dočekuje za Mitrovdan. Za skromniji slavski ručak biće joj potrebno najmanje 20.000 dinara. Zbog besparice je, kaže, prvi put sa menija izbrisala predjelo. Na njega je prethodnih godina trošila između 3.000 i 5.000 dinara.

– Nikada nisam škrtarila, ali ni preterivala sa ićem i pićem za slavu. Važno mi je da goste dočekam sa ukusnom i s ljubavlju pripremljenom trpezom. I ranije sam gledala da uštedim kupujući namirnice u velikim trgovinskim lancima. Ali, danas je i to teško. Plata ne raste već tri godine, a hrana je bezobrazno skupa. Kolače i torte ranije sam naručivala. Sada ću ih sama praviti. Više se isplati. Šunka, kobasica, pečenica… sve je to poskupelo i zato sam odustala od predjela sa raznovrsnim salatama. Verujem da moji gosti neće zameriti na skromnijem meniju nego što su do sada navikli – objašnjava Jovanovićeva.

Njena računica podudara se sa istraživanjem „Politike”, zasnovanom na prosečnim cenama neophodnih namirnica i slavskog „dekora”. Bez obzira da li je slava posna ili mrsna, hrana i piće za dvadesetak gostiju domaćinu će iz džepa izbiti više od 20.000 dinara. Mereno aršinima statistike, to je polovina prosečne plate u Srbiji. Ljudi koji zarađuju manje od 30.000 dinara, za slavu će „bankrotirati”. Ako se minimalnom iznosu dodaju specijaliteti od mesa, suvi vrat, pečenice, sir, ruska salata, brancin, lignje, čorba sa junetinom ili piletinom, barem dve vrste pita, kolači, slani rolati, torte, vinjak, viski… račun može da se udvostruči, utrostruči…. Prema našoj kalkulaciji, domaćice koje trpezu same spremaju i ne pazare gotova jela uštedeće između 3.000 i 7.500 dinara u zavisnosti od toga da li je posluženje posno ili mrsno.

Bogat sto može spremiti onaj ko za to ima novca. Ali i tada se preporučuje da se od gozbe odvoji proslavljanje svetitelja kao zaštitnika porodice i njenog molitvenog zastupnika pred Bogom, da se obeležavanje krsnog imena ne poistovećuje sa „narodnim veseljem”. Suština slave nisu jelo i piće, nego okupljanje porodice u molitvenoj atmosferi i ljubavi, kaže sveštenik Vukašin Milićević.

– Svaka hrana koju tog dana pripremimo, čak i obredna, kolač, žito i vino, sredstvo je da domaćin pokaže svoju ljubav. Ako ona postoji, možemo da se saberemo i oko zrna pasulja. Ukoliko nje nema, ne vredi nam ni najbogatija trpeza. Hranom se ne treba opterećivati, neka je svako spremi u skladu sa svojim mogućnostima – naglašava Milićević.

Ako prihvatimo da je slava način da pokažemo vernost Bogu i crkvi, onda je prirodno da se pridržavamo elementarnih pravila. To znači da u vreme posta i kada slava padne u sredu ili petak trpeza treba da bude posna. Ko iz opravdanih razloga ne može da spremi slavu kod kuće, kaže Milićević, nije zabranjeno da goste pozove u restoran ili da kompletno posluženje naruči.

– Ali, ako to čini da bi pokazao moć, svoju veličinu i razmetljivost, da bi dokazao koliko je pametan, a drugi glupi, onda je promašio suštinu slave – smatra Milićević.

Svečanoj slavskoj atmosferi ne priliči rasprava o politici, često omiljenoj temi kada se rodbina i prijatelji počnu deliti na demokrate, radikale, socijaliste… tako da sa slava odlaze i posvađani.

– Neslaganje ne bi trebalo da bude uzrok neprijateljstva i razlog da jedni drugima vadimo oči. Ali ne može se odrediti ljudima o čemu treba da pričaju na slavi. Da bi se izbegle konfliktne situacije na mestu kojem nisu primerene, najbolje da se svako vodi izrekom „ne radimo drugima ono što ne želimo da oni rade nama” – ističe Milićević.

I najmiroljubiviji gosti, koji paze da se na slavi ne razbacuju ljutim rečima, često ne mogu da se uzdrže od preterivanja u sočnim zalogajima i pozamašnoj „kapljici”.Previše pikantnih i masnih specijaliteta, slatkiša, alkohola može da prouzrokuje mučninu, gorušicu, visok krvni pritisak, tegobe sa žučnom kesom, a ponekad kod osoba koje već imaju zdravstvene probleme mogu dovesti do šloga ili infarkta. Zato lekari od novembra do kraja januara imaju najviše posla.

– Gojazne osobe u vreme slava posebno bi trebalo da povedu računa. Ne bi smele da se prejedaju jer već imaju poremećen metabolizam. Svako preterano konzumiranje hrane dodatno usporava varenje i zadržava masne materije u crevima. I za slavu treba biti umeren u jelu i piću bez obzira na to koliko je teško odupreti se svakojakim specijalitetima na stolu. Ako se bogatoj trpezi baš ne može odoleti, onda pre odlaska na slavski ručak valja pojesti nešto kod kuće. Tako ćemo u gostima smanjiti količinu hrane koju bismo inače u kratkom vremenskom intervalu uneli – kaže dr Nevenka Dimitrijević, iz Doma zdravlja „Voždovac”.

Daliborka Mučibabić

Bojana Pavlović

-----------------------------------------------------------

Kolač, žito i sveća

Slavski kolač, sveća, žito i vino glavna su obeležja slave. Da bi se našli na slavskom stolu domaćina, potrebno je izdvojiti oko 1.500 dinara pod uslovom da sveća ne košta više od 300 dinara, iako ona može da staje i trostruko više. Ako domaćica umesi kolač, mogla bi da uštedi 300 dinara. U slavski trošak treba uračunati i čast svešteniku po principu „koliko možete da date”.

-----------------------------------------------------------

Ketering „papren”

Ketering firme pripremaju sve što je potrebno za slavsku trpezu. Od predjela i glavnog jela – prasetine i jagnjetine, pa do torti i sitnih kolača. Po želji ili prema dubini džepa. Cene se kreću od 1.200 dinara po osobi za slave na „švedski” način (samo predjela i kolači), pa do 2.000 za kompletan tradicionalni obrok. Ukupni trošak slave gde domaćini nisu spremni da „zasuču rukave” iznosi između 24.000 i 40.000 dinara. Tome treba dodati piće i slavski kolač, žito i sveću.


Komentari13
4e404
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Nikola Laketa
Slava je prastari srpski obicaj i slavi se kroz vijekove.Prve istorijske zapise o slavi imamo sa kraja 11 v. Sv.Sava je prilagodio srpske slavke obicaje i stavio ih u funkciju hriscanstva i hriscanske pravoslavne tradicije.Polovinom 19 v. profilisana je danasnja srpska slava i slavski obicaji. Knez Milos Obrenovic u svoje vrijeme uveo je Sv. Savu kao skolsku slavu koja se slavila sve do kraja Drugog svjetskog rata.Komunisti su zabranili Sv.Savu kao skolsku slavu. Hvala Bogu evo danas ponovo se slavi Sv.Sava kao skolska slava. Slavu treba slaviti svecano i pobozno bez pretjerivanja u jelu i picu.Srbi su slavili svoju slavu i najtezim vremenima za vrijeme rata uz komad hleba,svecu i malo vina i uz molitve Bogu i slavskom svecu da im pomogne i dadne snage da pobede sve nedace koje su snasle i snalaze srpski narod. Meni u dijaspori kao i ovoj gospodji sa pocetka clanka za toliki broj gostiju i toliko hrane i pica treba 1000 $ AUS sto je oko 75.000 din. Vazda slavili nikada ne zaboravili!
gordijanus t
smisao porodicne slave je pripremiti gozbu za svoje najmilije...gozba ne mora biti nista previse raskosno. nekada su nase bake znale da od nista naprave nesto. a ovi novi bogatuni ako misle da slavu slavu tako sto ce naruciti sve od catering agencija, bolje da ne slave. dajte prilog deci bez roditelja ili drustvu za borbu protiv raka...
name surname
ЖИВЕЛО СЛАВЉЕЊЕ СЛАВЕ! А то колико ће се приуштити није посебно значајно. Важно је да се слава пристојно "обележи", прослави, да се комшије, пријатељи, другови окупе и све протекне што је срећније могуће...
Nina Novakovic
дуб ина Shvatila sam poruku. Vazno je sta je napisano ! Ako se iza napisanih reci krije losa namera,svejedno je kojim pismom pisemo. Ko shvatA, shvatice i ovo.
Jusuf Ibrahim
Ove godine aranzman za Hadj kosta u deluks kategoriji sa pet zvezdica dvanaest hiljada US $. - Povoljnije je biti pravoslavni Srbin.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja