utorak, 04.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
utorak, 03.01.2012. u 22:00

Ekonomska kriza produbiće tenzije

Јован Прокопљевић

Godina koju smo upravo „načeli” odrediće kojim putem će dalje ići Srbija. Već u februaru idemo na popravni ispit za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropsku uniju, a negde u isto vreme trebalo bi da budu raspisani i izbori koji treba da se održe najkasnije 6. maja. Uporedo će se nastaviti i mukotrpni pregovori Beograda i Prištine. Ali ono što najviše brine građane je kako će da izdrže novi talas ekonomske krize koji bi mogao da bude žešći od dosadašnjeg. Osam političkih analitičara je za „Politiku” napravilo prognozu najvažnijih političkih događaja u 2012. godine.

------------------------------------------------

Đorđe Vukadinović: Zlatno doba EU integracija iza nas

IZBORI – Izbori će, po svemu sudeći, biti redovni, uprkos tome što su naprednjaci tri godine najavljivali vanredne i to je jedan od malobrojnih uspeha vladajuće koalicije. Međutim, meni se čini da Nikoliću i Vučiću nije bilo toliko do vanrednih izbora, koliko im je stalo da neprestanom pričom o toma sačuvaju svoj visok rejting – i u tome su uglavnom uspeli. Kampanja će biti žestoka, negativna, i uglavnom će proći u uzajamnim optužbama i dokazivanju da smo „mi” možda loši, ali da su oni drugi „mnogo gori”.

KOSOVO – Kosovo će i u 2012. biti nezaobilazna politička tema, ali ne očekujem da će biti nekih dramatičnih preokreta, pogotovo ne povoljnih. Zapad će zahtevati što bržu i što veću „normalizaciju” odnosa sa Prištinom, a Beograd će se pod tim pritiscima povijati. Dok će Srbi sa severa sve više istupati kao samostalan politički faktor.

EVROPSKE INTEGRACIJE – Mislim da je zlatno doba evrointegracija ostalo iza nas, premda će neke stranke i mediji i dalje nastaviti da cede tu političku „suvu drenovinu”. Srbija je na tom planu uradila manje-više sve što se moglo, a dalji koraci će zavisiti od procene Brisela i Berlina da li im se isplati da nas dalje ucenjuju, ili da nam, radi ostanka na „evropskom putu”, ipak udele tu kandidaturu koja ih ništa ne košta.

UTICAJ EKONOMSKE KRIZE NA EKONOMSKE I SOCIJALNE PRILIKE U ZEMLjI – Nemam nikakve sumnje da će kriza ponovo eskalirati i da će život za obične ljude biti još teži nego prethodnih godina.

Vladimir Goati: Neće biti koalicije DS i SNS

IZBORI – Izbori su uvek neizvesnost i moguće su prilično velike promene. I kada to istraživači izbornih opredeljenja ne predvide događa se nešto što se u teoriji zove izborni zemljotres, ali ja mislim da se tako nešto Srbiji neće desiti. Ne postoji nikakva verovatnoća da će dve megastranke DS i SNS posle izbora biti u koaliciji.

KOSOVO – Postoji apsolutni dogovor stranaka da se Kosovo nikada pravno ne prizna. Ali bićemo prinuđeni da sa Kosovom, kao faktičkom jedinicom međunarodnog prava, održavamo one odnose koje je SR Nemačka imala sa Istočnom Nemačkom ili kakve Kina ima sa Tajvanom.

EVROPSKE INTEGRACIJE – Sve više ćemo ići ka promeni odnosa prema Kosovu ukoliko budemo hteli da idemo u Evropu. Ako ne budemo hteli u Evropu sve je onda moguće, ali onda evropski snovi doživljavaju kraj.

UTICAJ EKONOMSKE KRIZE NA EKONOMSKE I SOCIJALNE PRILIKE U ZEMLjI – Ona uozbiljuje i čini težim sve druge poteze vlasti. Ekonomska kriza je „dar” sa neba opoziciji da bolje prođe na izborima. To je velika šansa, pre svega za najveću opozicionu stranku da se pojavi kao stožerna stranka neke nove vladajuće koalicije.

Jovo Bakić: Važno je da se krećemo ka  EU

IZBORI – Izbori građanima malo novog i dobrog mogu doneti. Ako pobedi vlast, zadržaće skoro sve „mangupe u njihovim redovima” koji su nas usrećili. Ako, pak, pobedi opozicija, onda će na plen kidisati izgladneli vukovi (10 godina van vlasti nije šala) željni plena. Uopšte, ko za ovih 20 godina nije shvatio zbog čega se neko bavi politikom u Srbiji?

KOSOVO – Kosovo je težak problem i utoliko ozbiljniji što se njime bave američka i evropska politička oligarhija. Naoružani pameću i dobrom voljom trebalo bi se boriti za što veću samoupravu Srba i SPC na Kosmetu, bez obzira na državne okvire.

EVROPSKE INTEGRACIJE – Za Srbiju je važno da se kreće ka EU, jer to je jedina nada da će ojađenost građana biti bar za trunku manja (ko ne veruje, neka se priseti na čiji pritisak su ukinute blanko ostavke poslanika) a bezbednost veća no što bi inače bila.

UTICAJ EKONOMSKE KRIZE NA EKONOMSKE I SOCIJALNE PRILIKE U ZEMLjI – Ekonomska kriza će dodatno produbljivati socijalne probleme, što će širiti prostor nacionalnoj i socijalnoj demagogiji. Ako EU nesrećom poklekne, Balkan će se naći na ivici novog rata. Utoliko, smanjivanje budžetskih sredstava Vojsci Srbije svedoči o krajnjem diletantizmu vlasti.

Dejan Vuk Stanković: Opozicija je favorit

IZBORI – Izbori su centralni politički događaj u Srbiji u 2012. Izlaznost na izbore biće najveća nepoznanica. Zbog krize i propusta vlasti, opozicija je favorit. Vlast traži šansu u neutralizaciji opozicione kritike, pojačanoj motivaciji svog biračkog tela i taktici nastupa u više kolona. Nova vlada biće koaliciona i ideološki heterogena. Naslediće iste probleme koje ima sadašnja vlada, uz manje resursa za njihovo rešavanje.

KOSOVO – Rešavanje kosovsko-metohijskog problema i nastavak evrointegracija međusobno su povezani procesi. Evolucija kosovske politike nemoguća je bez promene Ustava i saglasnosti javnosti. Društvu i državi predstoji rasprava o odnosu prema EU i Kosovu.

EVROPSKE INTEGRACIJE – Potonje briselsko „ne” pokazalo je da će Srbija biti bliže Briselu jedino ako ispuni političke zahteve EU. Uslovi EU su poznati i teško ostvarivi, posebno tokom predizborne kampanje.

UTICAJ EKONOMSKE KRIZE NA EKONOMSKE I SOCIJALNE PRILIKE U ZEMLjI – Opozicija će žestoko kritikovati vladu, dok će nas vlast uveravati da u uslovima svetske ekonomske krize nije moglo bolje. Kao i do sada, izostaće preuzimanje konkretne odgovornosti za politički nepopularne i konkretne reforme u sferi ekonomije.

Miljeno Dereta: Izbori neće doneti velike promene

IZBORI – Izbori će, nažalost, doneti manje promena nego što je Srbiji potrebno. Dok dovoljan broj glasova ne osvoje oni koji su spremni da hrabro pogledaju istinu u oči tonućemo sve dublje u prošlost, siromaštvo, samoizolaciju... i biti sve dalje od Evrope.

KOSOVO – Kosovo će pod političkim pritiskom i uz međunarodnu finansijsku pomoć, na talasu entuzijazma stvaranja nove države, učiniti mnogo na uspostavljanju institucija i uključivanja Srba u njihov rad. Verovatno će, kao i druge zemlje regiona, u mnogo čemu preteći Srbiju.

EVROPSKE INTEGRACIJE – Oni koji se zalažu za ulazak u EU imaju na umu interes Srbije. Oni koji to usporavaju ili sprečavaju imaju na umu samo svoje (lične) interese. Biće teško da ovi prvi, koji se obraćaju razumu, nadglasaju ove druge koji manipulišu emocijama. 

UTICAJ EKONOMSKE KRIZE NA EKONOMSKE I SOCIJALNE PRILIKE U ZEMLjI – Umesto da sprovedu hitne promene poreskog sistema i podstaknu razvoj malih i srednjih preduzeća, vlast će krizu koristiti kao izgovor za očuvanje postojećeg, dokazano neuspešnog, ekonomskog sistema. Kao dosadašnja, ni buduća vlast neće pitati za cenu prividnog socijalnog mira.

Čedomir Antić: Nova vlada neće moći da menja sadašnju politiku

IZBORI – Ovi izbori neizvesniji su od svih održanih posle septembra 2000. godine. Izvesno je da nova vlada, kakva god bila, neće hteti ili moći da značajnije menja sadašnju politiku. DS i G 17 su sada jako omraženi u narodu. Ipak, imaju manevarski prostor, tu je kredit koji nije povučen, poigravaće se sa socijalom (možda će deliti novac od akcija)... Najverovatnije će sledeća vlada biti slična ovoj sa LDP-om i više zastupljenim manjinama. Moguće je da će u veliku vladu sa DS-om ući i SNS, ali samo ako bude baš loše prošao. Ako DS baš doživi katastrofu moguća je koalicija Nikolićeve stranke, SPS i otpadnika iz sadašnje vlade.

KOSOVO – Ako postignemo unutrašnji konsenzus možda još postoji nada u istorijski sporazum sa Albancima i podelu pokrajine sa tim da Srbi na jugu dobiju autonomiju, a manastiri eksteritorijalnost. Međutim za tako nešto nema volje.

EVROPSKE INTEGRACIJE – Pred nama je najmanje deset godina čekanja i nadanja. Bićemo srećni ako sledeća vlada tokom čitavog mandata dobije datum za početak pregovora o pristupanju EU.

UTICAJ EKONOMSKE KRIZE NA EKONOMSKE I SOCIJALNE PRILIKE U ZEMLjI – Sledeće godine na naplatu dolazi talas krize koji sada potresa evropske ekonomije, godine neuspešne privatizacije i manjkavih reformi kao i troškovi izborne socijalne demagogije.

Branko Radun : Moguć preokret na izborima

IZBORI – Biće ovo žestoka kampanja u kojoj će se mešati neformalni centri moći. Zbog socijalnog i nacionalnog nezadovoljstva moguć je preokret na izborima i posledice mogu biti promena vlasti u Srbiji iako mnogima odgovara da sve ostane po starom. Veliki su otpori promenama. I strancima, i tajkunima i domaćem političkom establišmentu ne odgovaraju promene. No očigledno je da promene moraju doći, pre ili kasnije.

KOSOVO – Ma koliko nas ubeđivali da smo mi nebitni ipak na kraju krajeva mnogo zavisi od Srba na KiM i Srbije i kako će se postaviti oko instaliranja institucija. Ako se postigne konsenzus oko tog pitanja onda će se i erozija prisustva naše države tamo zaustaviti.

EVROPA – Evidentno je da smo se zaglavili na evropskom koloseku koji se pokazao kao ćorsokak i neuspeh vlasti. No to se još nekako krije od šire javnosti. Ništa pozitivno sa te strane.

UTICAJ EKONOMSKE KRIZE NA EKONOMSKE I SOCIJALNE PRILIKE U ZEMLjI – Do izbora će se to nekako izdržati po onoj narodnoj „drži vodu dok izbori prođu”. Drugi talas krize, ulazimo u recesiju što će dovesti do novih socijalnih trauma i novog rasta nezaposlenosti i siromaštva.

Nikola Jovanović: Lomovi u stranci koja izgubi izbore

IZBORI – Izbori će biti redovni, dakle u drugoj polovini aprila. Neće doneti ništa novo u kvalitativnom smislu, jer je tržište ideja i programa relativno ograničeno. Dovešće do lomova i personalnih promena u jednoj od dve velike stranke koja ih bude izgubila, tako da će to biti najveća promena na političkoj sceni.

KOSOVO – Očekujem rast tenzija, jer je tehnički dijalog skoro iscrpljen, a za politički nema dovoljno volje i energije. Statusni dogovor ni u smislu modela komunikacije sa Prištinom ni u smislu unutrašnjeg uređenja Kosova nije na pomolu. Mekši stav Nemačke povodom pitanja kandidature mogao bi da unapredi klimu u vezi sa dijalogom do marta, kada se zahuktava kampanja i sve drugo staje.

EVROPSKE INTEGRACIJE – Početak pregovora će uslediti kada najveće zemlje procene da je ostvaren određeni stepen „normalizacije” u odnosima sa Prištinom i evaluacija po ovom pitanju neće uslediti pre decembra naredne godine. Odluka o kandidaturi bi mogla da usledi u februaru (martu), ukoliko Srbija bude sprovela dogovoreno, a evropski posrednik prihvati referencu UN SB 1244.

UTICAJ EKONOMSKE KRIZE NA EKONOMSKE I SOCIJALNE PRILIKE U ZEMLjI – Očekuje nas teška godina sa simboličnim ekonomskim rastom i daljim socijalnim tenzijama.

Pripremila: J. Cerovina

Komentari18
91d7f
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

@Џејми Шеј
Ne znam ko je ovde promašio u oceni, ali ona Slobina Srbija je prvo ekonomski a tek onda vojno uništena. Medjutim poraz Slobine Srbije nije izdejstvovao NATO nego narod 5. oktobra 2000. A narod to nije uradio po naredbi NATO, nego zbog katastrofalne ekonomije. Gde si ti bio 1993. ili 2000. kada nam je ekonomija "cvetala"? Najgora hiperinflacija i najgore plate u istoriji čovečanstva. I to po tebi nije ekonomski poraz? Pa šta je onda ekonomski poraz?
Џејми Шеј
@ nema ovde promena – mnogo ste promasili u oceni. Prvo Srbija nije ekonomski porazena nego vojno – bombardovanjem. To je uradjeno jer ni sankcije nisu dale zeljene rezultate. Drugo Srbi nisu birali ove na vlasti nego su im dovedeni posle bombardovanja, u protivnom ovakvi nikada ne bi ni prisli vlasti. A rat smo izgubili jer smo slabiji od 19 zemalja zajedno. U sukob smo morali da udjemo jer je Nato na Balkan dosao da pljacka a ne da donese boljitak – videti zaduzenja svih banana zemlja pre i posle 1990 ili 2000. Putin nije idealan ali je Rusija jedna od retkih zemlja sa suficitom i ekonomski u boljem polozaju od EU u kojoj vi vidite buducnost, koju ne vidi niz zemalja iz iste EU. Probudite se u nekoj boljoj buducnosti.
Radoje sa kosova
@Zarko, Zaboravi da vam kazem, tacno da je Narod Sagradio nije Tito ni Partija njegova sigurno, A gde je taj Narod nije sve Pomrlo Sto danas ne Rade...Kol,iko ste Pruga sagradili i Fabrika, No ste sve Proidali i Pokrkali ono sto smo mi 40 godina gradili za 200 evrica.
nema ovde promena
Mnogo pisanija da se kaze ono sto se u poslednjoj deceniji iz aviona vidi.Srbija i dalje nije spremna za promene,da iz naciosocijalizma iskoraci u drugi sistem vrednosti koji zahteva mnogo,mnogo napora kako politicara,tako i samih gradjana.Ovde kao da se ceka da s neba pocnu da padaju pecene seve.U cekanju ce Srbima proci zivot,a da prstom maknuti nece da se pozabave svojom mukom.Birace uvek "pogresno" jer tako nastavljaju svoju kukumavsku idilu.Kako je lagodno kriviti sve oko sebe za svoju "zlehudu sudbinu",usput velicajuci svoje poraze.Nekritican prema sebi,a kritican prema svemu i svakome (pardon,sa izuzetkom Putina,sto mnogo kazuje) sve vise tone u najgoru ljudsku osobinu, samosazaljenje.Ono malo zdravog jezgra ne moze zbog kuke i motike da promoli nos,jer ga odmah patriJote na jeziku pridave.Pa,Srbi kukajte vazda,jer opet cete dobiti vodju narikacu.Ni Kosovo ni EU,samo jos veca beda i moralna i materijalna.Izgleda da je nagon za samounistenjem jaci od zivota.Napred u proslost!
@mica m
Analiza procesa transfera vlasništva vam je ispravna. Nedostaje vam samo opis uzroka. Mi nismo bili sposobni da napravimo profit od proizvodnje u Srbiji, zbog nerada, nereda i lopovluka koji su domaći proizvod. Zato nam trebaju strani vlasnici da bi nas spasli od propasti i osigurali zaposlenost bar dela naroda. Oni domaći privrednici koji su bili sposobni da naprave profit nisu svoje firme nikome prodali. Dakle da je sin pekara hteo i znao da radi, ne bi ni prodavao pekaru nekom drugom. Pošto nije hteo ni znao da radi, nego je hteo na brzinu da mazne pare rasprodajom očevine, onda je i logično što je danas sluga drugome. Prvo rad pa onda zarada a ne obrnuto.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja