četvrtak, 09.04.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:58

Manje ozračeni nego u avionu

subota, 28.04.2012. u 22:00
Јагош Раичевић

Da li je Srbiju zadesio „Černobilj u malom”, za koji je javnost saznala sedam dana kasnije? O tome smo razgovarali s dr Jagošem Raičevićem, direktorom JP „Nuklearni objekti Srbije”.

Da li ste, gospodine Raičeviću, na vreme izvestili nadležne u vezi sa ozračivanjem zaposlenih u reaktoru RA? Ako niste, zašto to niste uradili?

Nije bilo potrebe za izveštavanjem o „ozračivanja” zaposlenih u prostoriji 141 u zgradi reaktora RA. Razlog je što nije bilo prekomernog ozračivanja. Izmerene doze zračenja ukazuju da je prosečna doza bila oko60 mikrosiverta po času, što je poređenja radi, ispod doze koju prima putnik na jednom prekookeanskom letu. Preciznosti radi, doze zračenja su bile redom 106, zatim 67, 44, 41, 17 i 8 mikrosiverta. Pri tom, operacija se svodila na podizanje i spuštanje šipke s 4 radioaktivnim materijalom, koja se nalazila unutar metalnog cilindra u bazenu prostorije 141. Nijednog trenutka nije bilo gubitka kontrole nad tom operacijom, niti rasipanja bilo kakvog radioaktivnog materijala u prostoriji.

Važno je reći da se srednja vrednost fona (tj. pozadinskog zračenja na platformi u prostoriji 141) kreće između 20 i 40 mikrosiverta. To znači da prilikom svakodnevnih poslova, operateri koji borave u tom prostoru oko dva radna sata, prime dozu između 40 i 80 mikrosiverta na sat.Iz tih razloga, nije bilo ikakve potreba za obaveštavanjem nadležnih organa.

Je li istina da ste zbog toga pretili mr Snežani Pavlović, direktorki sektora za radijacionu sigurnost, koja je upozorila da se ne pristupa predviđenim radnjama, jer nisu ispunjeni potrebni uslovi zaštite?

Upravo obrnuto. Radni nalog za taj postupak potpisala je Snežana Pavlović. Mi smo u tom merenju otkrili da se u reaktorskom kanalu osim izvora na vrhu, što smo i ranije znali, na dnu nalazi još jedan izvor, o čemu nije bilo nikakvih prethodnih zapisa. Zbog toga smo izvodili merenja podižući cev u vazduhu, i zbog toga stoji u zaključku analize koja je odmah napravljena – i koja je prosleđena svima, pa i koleginici, da će se nastavak merenja obaviti pod vodom.

Još jednom ponavljam, jesu se naši operateri našli kratkotrajno u polju s visokom jačinom doze gama zračenja, ali kao što sam pomenuo u odgovoru na prvo pitanje, ne radi se o alarmantnim dozama. Sva ostala tumačenja i širenje poluinformacije se mogu protumačiti kao širenje dezinformacija i izazivanje panike u javnosti.

Da li ste na vreme dobili njen izveštaj da je 19. aprila višestruko prekoračena dozvoljena doza ozračivanja zaposlenih na radnom mestu?

Snežana Pavlović nije meni kao direktoru javnog preduzeća poslala nikakav izveštaj povodom merenja na reaktoru RA. Jedini „izveštaj” koji je napisala su pisma ministarstvima koje su preneli mediji.

Zašto niste zabranili da se izvode pomenuta merenja?

Mislim da sam odgovorio na to pitanje.

Koja vrsta merenja je obavljana i uz čiju saglasnost?

Saglasnost su dali rukovodilac eksperimenta, tadašnji rukovodilac za radijacionu sigurnost (mr SnežanaPavlović) i ja.

Šta ste preduzeli protiv odgovornih za nepoštovanje propisa?

Jedini prekršaj je napravila Snežana Pavlović. Kao prvo, što je zloupotrebila poziciju (rukovodilac za radijacionu sigurnost) da događaj o kome je uredno obaveštavana, iskoristi kao promociju za alarmiranje javnosti i izazivanje panike. Pored zloupotrebe, ovde se radi i o nepoznavanju činjeničnog stanja.

Zbog jednog ranijeg incidenta koji se desio početkom marta ove godine, o kome je odbila da da izjavu, ona je smenjena. Pisanja koja se tiču merenja na reaktoru RA su poslužila kao zamena teza, jer se upravo ispituju okolnosti i odgovornosti pomenute koleginice u vezi tih događaja.

Kakve su zakonske obaveze generalnog direktora NOS-a u ovakvim nemilim događajima: koga sve obaveštava, u kom roku, koje mere on hitno preduzima?

Nije bilo nikakvih nemilih događaja. Zaposleni u NOS-u koji rukovode operacijama na reaktoru RA imaju veliko iskustvo i višegodišnju praksu rada na tom postrojenju, još od vremena postojanja bivšeg instituta za nuklearne nauke „Vinča”.

U slučaju nepredviđenih događaja, postoje tačno regulisani postupci svakog zaposlenog, pa i generalnog direktora. Mi do sada takvih situacija nismo imali, ali smo spremni da na njih reagujemo. U poslednjih nekoliko meseci počeli smo da se polako navikavamo i na razne neistine o javnom preduzeću NOS koje, nažalost, dolaze iz samog preduzeća. Detaljni izveštaj je dostavljen Agenciji za radijacionu sigurnost, koja kontroliše naš rad. Detaljni izveštaj ćemo, takođe, proslediti i resornim ministarstvima.

Stanko Stojiljković

-----------------------------------------------------------

Prof. dr Uranija Kozmidis-Luburić: Nismo raspravljali

Direktor me je obavestio o incidentu, koji ja ne bih nazvala ozračivanjem zaposlenih, dan posle događaja. Uvid u izveštaj o incidentu koji je podneo gospodin mr Miodrag Milošević, rukovodilac sektora, videla sam dva dana kasnije, kaže za „Politiku” prof. dr Uranija Kozmidis-Luburić, predsednica UO JP NOS.

Je li Upravni odbor u međuvremenu zasedao? Da li je raspravljao o nemilom događaju?

Da, Upravni odbor je zasedao nakon tog datuma i nije raspravljao o događaju, jer nije traženo da se o tom događaju raspravlja, niti od direktora niti od nadležnog odgovornog lica.

Šta ste rekli mr Snežani Pavlović koja je 23. aprila zatražila od Upravnog odbora da je uzme u zaštitu?

Sa mr Snežanom Pavlović nisam ni razgovarala, jer me nije ni zvala. Meni je poslala pismo sasvim drugačije sadržine od one koje je poslala ministarstvima i novinama i iz kog se nije videlo ništa od onoga što je tema napisa u novinama. Ovo smatram jednim vidom manipulacije. Pri tom, ne znam na koji način Upravni odbor može da uzme u zaštitu zaposleno i odgovorno lica koje je prekršilo proceduru.

Ko treba da utvrdi koji su se propusti dogodili u toku merenja? Da li je takav postupak već pokrenut?

Zaposleni zaduženi za radijacionu sigurnost i prateće službe (npr. poliklinička). Izveštaj o pomenutom događaju podneo je, kao što sam rekla, mr Miodrag Milošević, a od mr Snežane Pavlović nisam dobila apsolutno nikakav izveštaj iako je ona bila najodgovornija za to. Time je procedura još jednom povređena, budući da sam o sadržaju njenog pisma saznala iz novina. Nije u mojoj nadležnosti da znam da li je takav postupak pokrenut. To je u nadležnosti direktora.

S. S.

------------------------------------------------------------------------------------- 

Ra­den­ko­vić: JP NOS mo­že da osta­ne bez li­cen­ce 

Di­rek­tor­ka Agen­ci­je za za­šti­tu od jo­ni­zu­ju­ćeg zra­če­nja Mir­ja­na Ra­den­ko­vić iz­ja­vi­la je ju­če da će po­sle in­spek­cij­skog nad­zo­ra nad spro­vo­đe­njem me­ra nu­kle­ar­ne si­gur­no­sti i me­ra za­šti­te od zra­če­nja, ta agen­ci­ja raz­mo­tri­ti mo­guć­nost od­u­zi­ma­nja li­cen­ce JP „Nu­kle­ar­ni objek­ti Sr­bi­je”, uko­li­ko se utvr­di da su pre­kr­še­ni uslo­vi iz­da­va­nja li­cen­ce.

Ona je u iz­ja­vi Tan­ju­gu na­ve­la da će Agen­ci­ja u ve­zi s do­ga­đa­jem u Vin­či od 19. apri­la de­lo­va­ti na osno­vu in­for­ma­ci­ja ko­je do­bi­je od in­spek­cij­skih slu­žbi. „Uko­li­ko ni­je is­po­što­va­na pro­ce­du­ra, od­no­sno uslo­vi iz­da­va­nja li­cen­ce ko­ju oni ima­ju, li­cen­ca mo­že bi­ti od­u­ze­ta”, re­kla je Ra­den­ko­vi­će­va.

Ona je do­da­la da je JP „Nu­kle­ar­ni objek­ti Sr­bi­je” od Mi­ni­star­stva na­u­ke do­bi­lo ta­ko­zva­nu nul­tu li­cen­cu, u okvi­ru ko­je mo­že da spro­vo­di nu­kle­ar­ne ak­tiv­no­sti, ali za sva­ku od tih ak­tiv­no­sti pret­hod­no mo­ra da do­bi­je odo­bre­nje od Agen­ci­je za za­šti­tu od jo­ni­zu­ju­ćeg zra­če­nja. „Uko­li­ko su bi­lo ko­ju ak­tiv­nost pla­ni­ra­li da iz­ve­du, mo­ra­li su da nas o to­me oba­ve­ste i da do­bi­ju odo­bre­nje. U ovom slu­ča­ju to ni­su ura­di­li”, is­ta­kla je Ra­den­ko­vi­će­va.

Ona je do­da­la da kon­tro­lu spro­vo­đe­nja me­ra za­šti­te spro­vo­di Agen­ci­ja, kao re­gu­la­tor­no te­lo, da je za in­spek­ci­ju u obla­sti za­šti­te od zra­če­nja za­du­že­no Mi­ni­star­stvo ži­vot­ne sre­di­ne, dok je Mi­ni­star­stvo na­u­ke za­du­že­no za in­spek­ci­ju u obla­sti nu­kle­ar­ne si­gur­no­sti i upra­vlja­nja ra­di­o­ak­tiv­nim ot­pa­dom. 


Komentari4
76507
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

srecko sreckovic
Jedino shto mene interesuje je pitanje, da li je Jagosh Raichevic clan lobistichke grupe za Nuklearne Elektrane, inache prave informacije o nuklearnim akcidentima kod nas i okruzenju nisam ni ochekivao jer je to postala tadicija "da se narod nebi uznemiravao". Zbog svega mislim da da neko mora da zavrshi u zavoru.
Tja! Tja!
Apsorbovana doza od 100 milisiiverta (hiljadu mikrosiverta) tokom jednog izlaganja radijaciji danas se uzima kao najnizi nivo apsorbovane doze koja verovatno moze da izazove primetne znake bolesti zbog radijacije. Ako je ova doza zbir znatnog broja manjih doza apsorbovanih u toku jedne godine, stetan efekat je znatno manji zbog sposobnosti organizma da vremenom regenerise celije ostecene radijacijom. U clanku se kaze da operatori rutinski prime maksimalnu dozu od 80 mikrosiverta za dva sata koliko normalno provode svaki radni dan u toj prostoriji. To je sve po pravilima i nikakvog problema nema sa tim. Pitanje je samo koliko dana u godini oni rade u toj prostoriji a da ne prime totalnu dozu od 20 milisiverta godisnje. Ako prime 80 mikrosiverta za dva sata po danu, taj broj ne bi trebalo da bude veci od 250 dana godinje. Kako ja razumem, problem nije u izlaganju radnika radijaciji i primljenoj dozi, nego je problem u kvalitetu i postovanju radnih procedura i njihovom tumacenju.
rr radio
Jedino resenje za sve nuklearne probleme u institutu Vinca je da dodju Rusi , urade dekomisiju reaktora i odnesu sav radioaktivni materijal u Rusiju. Svi tzv strucnjaci koji su iz laboratotije Zastita presli u NOS godinama ruiniraju Vincu svojim igrama, a pri tom samo Plecas i Todorovicka jedva imaju dovoljno radova da mogu da udju u naucno vece koje se bira po kriterijumu kompetencije. U naucnom vecu imamo samo dva nuklearca. Znaci isti ugovor sa Rusima kao ugovor za mine iz Paracina- nikakvi krediti od 25 mil evra, nikakav VIND program, nikako da magistri nukelarci imaju platu od 500000 din dok naucni savetnik sa radom u Nature ima 100000. Rusi dodju , odnesu zuti kolac i sve ostalo i plati im se u malinama.
Бане Костић
ПРАВИЛНИК О ГРАНИЦАМА ИЗЛАГАЊА ЈОНИЗУЈУЋИМ ЗРАЧЕЊИМА И МЕРЕЊИМА РАДИ ПРОЦЕНЕ НИВОА ИЗЛАГАЊА ЈОНИЗУЈУЋИМ ЗРАЧЕЊИМA, у члану 28 каже да је дозвољена годишња доза 20 милиСиверта за професионално изложена лица. Ако је, као што тврдите, изложеност ваших радника била 40 микросиверта по сату онда: за три радна сата то износи 120 микросиверта, за 200 радних дана (видите да не рачунам целу радну годину нити осмочасовни радни дан) то је 24000 микросиверта, подељено са хиљаду то је 25 мили сиверта по години што веома превазилази ЗАКОНОМ дозвољене вредности. А зашто бисмо у Србији уопште поштовали законе?

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja