ponedeljak, 21.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 15:01

Usvajamo ritual ispijanja čaja

utorak, 02.07.2013. u 21:57
Прибор од порцелана с почетка 20. Фото Ивана Поповић

Ivana Popović, čitaocima svog bloga poznatija kao Mali Iv, jedna je od onih koji su zaslužni za širenje kulture ispijanja čaja u Srbiji. U tekstovima i aktivnostima na društvenim mrežama, širi informacije o različitim vrstama ovog napitka, čak i pomaže mnogima da dođu do egzotičnih čajeva iz udaljenih kutova planeta.

Ritual laganog ispijanja čaja i uživanja u mirisu i ukusu polako se stvara u Srbiji posle mnogo godina povezivanja ovog toplog pića isključivo sa lečenjem gripa. U prilog tome govori to što ljubitelji čajeva usred leta nabavljaju nove, egzotične ukuse i sve više se informišu o tome kakav je tip čajnika i šolja potreban za vrstu čaja koju trenutno konzumiraju. Više nije važno samo skuvati vodu i umočiti kesicu, već i nabaviti odgovarajući pribor, čime se upotpunjuje uživanje u ovom ritualu.

Jedan broj ljubitelja formirao je grupu na „Fejsbuku” čiji članovi razmenjuju utiske o različitim ukusima, ali i dogovaraju međusobno slanje kesica. Poklanjaju i poštom šalju vrste koje jedni nisu probali ili mogli da nabave, a do kojih su drugi ipak nekako došli. Članica ove grupe je i pomenuta Ivana Popović, autorka bloga maliiv.blogspot.com.

– Sasvim slučajno sam naišla na Alena Delibegovića, koji piše blog dobricajevi.blogspot.com i koji je u oktobru prošle godine razmatrao kreiranje grupe koja bi se bavila razmenom čajeva. U početku nas je bilo desetak, a sada nas 120 čini grupu „Dobri čajevi – razmena i druženje” – kaže Ivana Popović.

Na ovim stranicama se razmenjuju utisci, preporuke i recepti, objašnjava sagovornica, dodajući da članove često sačeka veliko iznenađenje.

– Najneobičniji čaj sam dobila iz Kanade. U pitanju je mešavina crnog čaja koji svetluca kada se potopi. Ima prave šljokice od dve vrste šećera tako da stičete utisak da pijete magični napitak.

Da se stvara trend sve većeg zanimanja za ceremoniju ispijanja čaja potvrđuje i dizajnerka Tamara Vučenović, u čiji beogradski atelje za dizajn proizvoda za kuću „Matilda sou šik” dolazi sve veći broj zainteresovanih za odgovarajući pribor.

– Ne pije se svaki čaj iz iste šolje. Kada ljudi dođu kod mene, oni očekuju da im pomognem da odaberu šolju baš za onaj čaj koji oni piju – objašnjava Tamara Vučenović.

Tako se biljni i voćni čaj piju iz različitih šolja, a engleski čaj se pije isključivo iz šolja sa stupicom.

– Engleski čaj se zbog tradicije ispija na tačno određen način. Sve vreme šolja se drži u desnoj a tacna u levoj ruci. Tek kada se sve popije, šolja se spusti na tacnu i onda se zajedno odlože na sto.

Pitanja „koji čaj sipati u koju šolju” i „šta mi je sve potrebno za ovaj čaj” postaju sve značajnija. Ljubitelji tragaju za odgovorima kod dizajnera, iskusnijih ljubitelja čajeva, na blogovima... Prema iskustvu Branke Stamenković iz beogradske prodavnice čajeva „Smol tri”, dosta je konzumenata koji su već sjajno obavešteni i tačno znaju šta hoće.

– To su uglavnom stranci i naši građani koji putuju i koji su negde u svetu probali čaj koji sada traže kod kuće – objašnjava Branka Stamenković

Ona, ipak, dodaje da je jednom broju ljudi i dalje prva asocijacija na reč „čaj” – poboljšanje zdravstvenog stanja. Zato nije retkost da se u radnji sa najraznovrsnijim čajevima i napicima i dalje čuje pitanje: „da li imate nešto za žuč” i „za šta vam je ovaj čaj”.

– Tada moram da objasnim da su to čajevi samo za – uživanje.

J. Stevanović


Komentari3
46ec2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

MIR Petkovic
Ima neka nevidljiva veza izmedju rituala ispijanja caja i civiliziranosti. Dve kulture poznate po ritualu caja su Japan i Engleska. Trebali bismo da kreiramo nas srpski ritual ispijanja caja. Predlazem mesavinu lekovitih i mirisnih trava koje deluju kao antioksidansi i simuliraju funkcije mozga. Mogli bismo da otvorimo javni konkurs za dizajn srpskog rituala caja. Najbolje u Beogradu jer on sinetizuje severnosrpsku kulturu Vojvodine sa juznosrpskom kulturom drevnog Balkana. Treba dizajnirati porcelanski set koji bi bio mix holandskog stila porcelana i orijenta sa motivima iz zemlje. Ovi entuzijasti koje pominjete bi trebali jednom da otvore "cajnu kucu" kao sto u Ljubljani postoji Cajna Hiza. Ipak je najvaznija vizualizacija kucnog ispijana caja sto se moze preko kratkih video isecaka koje plasiramo preko medija. Caj koji se obicno pije je uvek prilagodjen podneblju, pa bi nas caj trebalo da bude eliksir i stimulans. Blazi od kafe ali nikako dosadan. Mozda i od suve sljive i rtanjski?
Joca Uvek Caj sa Medom
Interesantan Clanak. Zato cemo da vam otkrijemo jednu tajnu: Za sve one preko 50 godina, pa cak I mladje, kada je u pitanju nedostatak "insulina u telu", mnogo je bolje piti caj jer ima manje kofeina koji razlaze i onako nedovoljnu kolicinu insulin koji nase telo stvara. Mnogi neznaju, da kafa zbof povecanog kofeina napravi i zdravu osobu dijabeticarem. Zato je daleko bolje popiti caj sa medom. Med je cak veoma dobar antibiotik. Secer nije dobar za telo. Na zdravlje!
Jelena NZ
Cisto pomodarstvo i pozeraj!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna / Spektar /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja