subota, 15.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 18.07.2013. u 22:00

Prvo privatnost, onda pogled na Srbiju

Возила морају бити видно обележена логом компаније (Фото plasticmobile.com)

„Gugl” već koristi tehnologiju za zamagljivanje lica i registarskih tablica, a svaki pojedinac mora imati pravo da traži zamagljivanje bilo kog dela slike, koji sadrži podatke o njemu lično, njegovom automobilu i kući, kaže na vest o dolasku „strit vjua” u Srbiju Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Kompanija „Gugl” nedavno je i formalno zatražila od poverenika da ovde počne da radi na svom projektu „Strit vju” ili „Pregled ulice”. On podrazumeva da vozila korporacije iz Kalifornije krstare ulicama, snimaju okolinu i tako dobijene snimke koriste u okviru „guglove mape”. Usluga omogućava korisnicima da vide, na primer, ulice Beograda onakvim kakve one zaista jesu, sa stvarnim zgradama, kućama i radnjama. Nevolja je, međutim, što kamere mogu da snime i ljude i njihove aktivnosti, u nekim zemljama „uhvatile” su i dvorišta i enterijer kuća, pa su građani u evropskim zemljama upozorili da američka kompanija mora da vodi računa o zaštiti privatnosti pojedinaca. „Gugl” je zbog toga imao problema u više evropskih zemalja, a srpski poverenik kaže da će zahtevati od „Gugla” da poštuje standarde zaštite privatnosti, odnosno zaštitu podataka o ličnosti utvrđene našim zakonima i međunarodnim dokumentima. Zato se postavlja pitanje šta će korporacijski automobili smeti da snimaju, a šta ne.

– „Guglovi” automobili snimaju, odnosno sakupljaju slike sa nivoa ulice. Na njima se vidi ono što bi ljudsko oko videlo sa iste pozicije. Naravno, ne prikazuje se sve u realnom vremenu niti će se sve snimljeno videti na finalnom snimku, jer određene stvari moraju biti zamagljene – objašnjava Šabić.

– Osim toga, mislim da je u funkciji prethodne zaštite privatnosti i taj uslov da vozila moraju biti vidno obeležena logom „Gugla”, a da njihov prolazak određenim delovima grada radi snimanja bude unapred najavljen u sredstvima javnog informisanja.

„Strit vju” je već snimio i prikazao brojne svetske gradove. Poslednji projekti uključuju i pogled od 360 stepeni sa Ajfelovog tornja i vrha nebodera Burdž kalifa u Dubaiju. IT džinu ne treba odobrenje da dođe u Srbiju, jer, načelno, za snimanje gradova i ulica, kako ističe Šabić, nije potrebna ničija, pa ni njegova dozvola. Ipak, kompanija se obratila povereniku za mišljenje da bi zajedno predupredili probleme koji su nastajali u zemljama gde je „Gugl” ranije poslao svoja vozila. Poverenik će zato od njih tražiti garancije zaštite privatnih podataka.

– Što se tiče trajanja tog procesa, ne bih želeo da se bavim spekulacijama. Mogu samo da kažem da ćemo učiniti sve što možemo da se stvar ne odugovlači. Preciziraćemo jasne uslove i ukoliko „Gugl” da valjane garancije, taj proces će biti relativno brzo okončan.

Na rad „Gugla” na ovom projektu odnosiće se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Šabić kaže da je moguće da će se u nekim slučajevima primenjivati i drugi zakoni kao i da će kompanija možda „biti u situaciji da za slikanje određenih objekata traži i pribavlja saglasnost nekih drugih državnih organa”.

„Strit vju” je stekao popularnost zbog realističnog prikaza gradova – koriste se fotografije i snimci, a ne crteži, animacije i specijalni efekti. Njeni korisnici se upoznaju sa udaljenim metropolama i turističkim atrakcijama ili sa saobraćajem i mestima za izlaske u nekom delu grada. Međutim, san o obilasku sveta jednih pretvorio se u noćnu moru drugih kada su shvatili da su im se kamere „Gugla” isuviše približile. U Engleskoj se dešavalo da „strit vju” otkriva preljubnike u šetnji, dok je u Japanu odškrinuo kapije i vrata, odnosno „hvatao” dvorišta, pa čak i unutrašnjost kuća. Zato se u mnogim zemljama insistiralo na tome da „Gugl” zatamni lica ljudi i izbaci sve snimke koji zadiru u privatnost. Ipak, najveći skandal izbio je u Nemačkoj gde je kompanija platila i kaznu, jer su njena vozila, snimajući kvartove nemačkih gradova, uzgred pokupila i elektronsku poštu, fotografije, onlajn pretragu i lozinke sa računara sa nezaštićenom bežičnom internet-vezom. Šabić zato kaže da će svaki pojedinac u Srbiji imati pravo na zaštitu od preuzimanja ličnih podataka.

– Mislim pre svega na ekscese koje je „Gugl” imao u jednom broju zemalja kada su njegovi automobili, slučajno ili ne, preuzimali i određene podataka sa nezaštićenih bežičnih mreža. To se naravno ne može tolerisati – zaključuje Šabić. 

J. Stevanović

Komentari3
41f1a
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

profesor N.Bg
@Dejan Popović Ne razumem odakle Vam uopšte ta dilema? U celom civilizovanom svetu posao koji kod nas radi g.Šabić rade takođe poverenici za zaštitu podataka o ličnosti.Negde su ,kao kod nas,npr. u Sloveniji,oni istovremeno i poverenici za pristup informacijama negde samo za zaštitu podataka.A zemljama koje nemaju poverenike to rade druga ali slična tela.U svakom slučaju nezavisna,van strukture uprave.
Dejan R. Popovic, dipl. inz.
Kakve veze imaju “podaci o licnosti” sa podacima “Guglovog izgleda ulica” (“Google Street View”)? Podatak o ličnosti je svaka informacija koja se odnosi na fizičko lice, bez obzira na oblik u kome je izražena i na nosač informacije (papir, traka, film, elektronski medij i sl.), po čijem nalogu, u čije ime, odnosno za čiji račun je informacija pohranjena, datum nastanka informacije, mesto pohranjivanja informacije, način saznavanja informacije (neposredno, putem slušanja, gledanja i sl, odnosno posredno, putem uvida u dokument u kojem je informacija sadržana i sl.), ili bez obzira na drugo svojstvo informacije. Da li je Poverenik duzan i moze da se brine o zastiti podataka o licnosti u elektronskoj posti koju prenosi i cuva "Gugl"?
Novaković S.
Lepo je što Strit vju konačno obuhvata i Srbiju ali je još bolje što se suočava sa zahtevom da poštuje prava građana Srbije.Gospodin Šabić je jedan od retkih naših funkcionera koji s razlogom uživa poštovanje velikog broja građana.Kompetentan,profesionalac,dosledan.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja