subota, 11.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
utorak, 08.10.2013. u 11:34 Tanjug

Dačić: Vlada jedinstvena; Vučić: 2015. će mnogi biti zadovoljniji

BEOGRAD – Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je danas da čitava vlada stoji iza danas saopštenih finansijskih i ekonomskih mera, čije je sprovođenje, upozorio je, u najboljem interesu budućnosti Srbije.

„Ove mere imaju jasnu političku podršku, i u tom smislu je važno da sve što će biti urađeno bude shvaćeno kao želja i odlučnost vlade da se uhvati u koštac sa ovim problemom koji nijedna vlada do sada nije rešavala, isto kao i problem Kosova”, rekao je Dačić na otvorenoj sednici vlade.

Prema njegovim rečima, Srbija je u takvoj situaciji da je gotovo potrošila svoju budućnost u ekonomskom smislu.

„Sudbinu države moramo da uzmemo u svoje ruke kako bismo imali budućnost za našu decu i državu... Ako u oblasti političkih tema i ekonomskoj oblasti vlada ne upravlja situacijom, situacija će upravljati vladom i zemljom i nastaće haos”, upozorio je Dačić.

Kako je objasnio, vlada je nastojala da napravi mere koje će najmanje pogoditi najsiromašnije slojeve, ali i kod građana stvoriti osećaj pravednosti jer će teret najviše pasti na one koji najviše imaju.

„Čitava vlada stoji iza ovih mera i ovo nije sada kreacija ministra finansija niti samo njegova odgovornost, naprotiv vlada mora sa odlučnošću da uđe u ovaj proces i bez toga nemamo čemu da se nadamo narednih godina”, rekao je Dačić.

On je podsetio da su i odluke koje su dovele do briselskog sporazuma Beograda i Prištine bile rizične ali da su doprinele da Srbija ide napred, a to je princip na kojem će počivati i vladina ekonomska politika.

„Kao i na primeru Kosova i EU, tako i na ovom primeru spašavanja Srbije od ekonomskog propadanja, neko je ovo morao da uradi, inače Srbija ne bi opstala. Mi smo to uradili i ušli u svaku moguću vrstu rizika ali uradili smo ono što je najbolje i nastavićemo da radimo ono što je najbolje za našu državu”, poručio je Dačić. Premijer je istakao da je nedovoljan rast BDP ključ problema, ali da je na tom polju u uslovima krize gotovo nemoguće ostvariti bolje rezultate.

Izlazak svetskih ekonomija iz krize će pozitivno uticati i na ekonomiju Srbije, zbog čega restriktivne mere, kako se nada, neće morati da se sprovode dugi niz godina.

„Ako narod ne može bolje da živi, neka barem ima osećaj pravednosti a to znači da oni koji upravljaju ne mogu da žive bolje od naroda”, kazao je Dačić, najavivši da će danas saopštene ekonomske mere narednih nedelja i meseci biti pretočene u niz konkretnih zakonskih i podzakonskih akata.

Vučić: 2015. će mnogi biti zadovoljniji

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da bez ekonomskih mera, koje su danas predstavljene na sednici vlade, Srbija ne bi mogla da opstane, a da će oni koji te mere kritikuju biti zadovoljniji 2015. godine kada se pokaže da one daju rezultate i da Srbija ide napred.

„Nama je spas ekonomije najvažniji, ovo su mere za spas ekonomije, a od 2015. kad se bude pokazalo da smo uspeli da napravimo mnogo bolji rezultat i da je Srbija suštinski krenula napred, siguran sam da će mnogi kojima ove mere ne zvuče lepo biti daleko zadovoljniji”, rekao je Vučić.

Vicepremijer je naglasio da očekuje da mere koje je predstavio ministar finansija Lazar Krstić podrže svi ministri u vladi, a političke protivnike pozvao da se ponašaju odgovorno prema onome što će, kako je ukazao, ceo stučni svet da pozdravi.

Vučić je najavio i da će te mere podržati Međunarodni moneterni fond i da je, zahvaljući njima i odgovornosti koju je Vlada Srbije pokazala spemnošću da te mere sprovede MMF ponudio Srbiji ono što se zemljama poput naše ne nudi - podršku pod najpovoljnijim finansijskim uslovima.

„Potrebna nam je podrška naroda, izašli smo pre narod, ništa nismo krili... Znao sam da će to izazvati i proteste i negodovanja, ali mi moramo da napravimo pristojnu i modernu, uređenu zemlju, a ne da otimamo od države ono što nije niko ni zaradio, jer time otimamo budućnost naše dece”, rekao je Vučić.

On je još jednom naglasio da su mere važne za spas ekonomsije, ostanak i opstanak Srbije i da drugačije srpska država ne bi mogla da opstane.

Vučić je rekao da nije želeo da ova vlada nastavi da se ponaša neodgovorno i neozbiljno kao prethodne, i da je ogorčen na političare koji su u ranijem periodu na raj način vodili državu.

Prema njegovim rečima, neverovatno je da država, kao poslodavac, nema podatke o broju zaposlnih i što će se ta cifra znati tek za nekoliko dana, ali će se račin ponedneti narodu i on će znati koliko, šta i na koji način plaća.

Vučić je rekao i da se apsolutno slaže sa svime što je ministar Lazar Krstić rekao, da on to nije učinio politički vešto i da je naneo više udaraca vladi nego što joj je naneto za godinu dana, ali da te stvari moraju da se sprovedu.

„Lazar Krstić nije član ni jedne strane i neće ni biti, ali sam ponosan jer je za kratko vreme predočio teške mere. On se borio da se smanje plata veće od 40.000 i 50.000 dinara, ali znajući u kako teškim okolnostima živimo. Mislio je i da treba da se uzme od penzija, ali to nismo mogli da podnesemo”, rekao je Vučić naglasivši da penzioneri uvođenje novih mera neće platiti ni jedan jedini dinar, da oni inače teško žive, te da su svoje penzije zaradili.

S druge strane, naglasio je, smanjenje plata je neophodno jer su svi trošili mnogo više nego što su zaradili.

Razgovore sa MMF-om Vučić je okarakterisao kao teške, pri čemu nijedan trenutak tih razgovora nije bio prijatan, rekao je i da je on ostao bolestan u svojoj kancelariji, kao što ni delegacija Fonda nije odatle izašla zdravija.

„Oni će naše mere nedvosmisleno podržati, kao što očekujem da će ih podržati i Fisklani savet, koji ni jedne do sada nije podržao, ispostavilo se s pravom”, kazao je Vučić.

Poručio je onima koji misle da je moglo drugačije da to i kažu, ali je podsetio da je prilikom sastavljana mera razgovorao sa mnogim stručnjacima i da su različiti scenariji ispitani, ali da se ispostavilo da su svi drugi voluntaristički i nedovoljno ozbiljni.

„Naš posao je da bude odgovorni, u skladu sa interesima zemlje, da brinemo o budućnosti - hoćemo zdrave refomre, zdravu ekonomiju i međunarodnu podšku za naše reforme”, zaključio je Vučić.

Đilas: Vlada nema ni plan ni ljude za prevazilaženje krize

BEOGRAD – Demokratska stranka smatra da danas predstavljene ekonomske mere pokazuju da Vlada Srbije nema ni plan ni ljude da zemlju izvede iz krize i da je zato jedina šansa raspisivanje izbora na kojima bi građani dobili vladu sposobnu da štedi, privuče investicije i ulije veru u bolju budućnost.

„DS se od dana nastanka bori za reforme i promene u zemlji, a ono što je danas predstavljeno nisu reforme - to pokazuje da vlada nema ni plan ni ljude da zemlju izvuče iz krize”, rekao je lider demokrata Dragan Đilas na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, ekonomske mere se ne donose da bi se pomoglo građanima, već da bi nestručna vlast naplatila svoje greške od naroda.

„Na današnjoj sednici vlade nije rečeno ništa o ekonomiji i privredi. Ono što je predstavljeno jeste samo niz mera koje pokazuju da za krizu nije kriva samo prethodna vlast, nego i nesavesni građani koji su primali previsoke plate, tako da će se smanjivati plate profesorima, lekarima, policiji...„, ocenio je Đilas.

Takve mere, kako je uveren, neće dati nikakav rezultat, osim što će smanjiti kupovnu moć, a time i potrošnju.

„Sledeće godine ćemo gledati prodaju Srbije. Kreće se u prodaju poljoprivrednog zemljišta, kombinata, 'Zvezde' i 'Partizana', a najavljuje se i prodaja komunalnih preduzeća na lokalu”, upozorio je Đilas.

Prema njegovim rečima, Srbiji su neophodne investicije, budući da je sadašnja vlada, umesto obećanih deset milijardi evra, obezbedila svega nekoliko stotina miliona investicija, a vlast je, umesto što se fokusirala na restriktivne mere trebalo da podstakne zapošljavanje u preduzećima koja u Srbiji posluju uspešno.

Đilas smatra da je trebalo razmotriti i mere za poboljšanje konkurentnosti srpske robe na inostranim tržištima tako što bi se, na primer, subvencionisao transport proizvoda ka EU.

On je rekao da se Vlada Srbije u proteklih godinu dana bavila svime osim ekonomijom i privredom i da je DS čak ismejana kada je upozorila na neophodnost nove ekonomske politike i predložila konkretne mere.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto odbija TV duel sa vicepremijerom i liderom SNS Aleksandrom Vučićem, Đilas je rekao da je uvek spreman za razgovor, jer je logično da predsednik vladajuće i najveće opozicione stranke razgovaraju, ali da nema smisla organizovati okrugle stolove vlasti i opozicije.

LDP: Mere izraz nemoći, tražimo vanrednu sednicu parlamenta

BEOGRAD – Lider LDP Čedomir Jovanović ocenio je danas da su predložene mere Vlade izraz nemoći, velikog lutanja i neodgovornosti onih koji vode zemlju i zatražio da se sazove vanredna sednica parlamaenta na kojoj bi se razgovaralo o tim merama.

„One su izraz nemoći, velikog lutanja i neodgovornosti onih koji vode zemlju jer su spremni da teret krize prenose na društvo i građane”, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je najavio da će liberali podneti zahtev za vanredu sednicu parlamenta na kojoj bi se razgovaralo o svakoj meri, budući da ministar finansija Lazaar Krstić o merama nije razgovarao sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Jovnović je naveo da je Vlada morala najpre da razgovara sa svim političkim strankama u zemlji, a potom sa sindikatima i poslodavcima.

Jovanović je rekao da je veoma razočaran onim što je danas Vlada predložila, da nema reči o rešavanju ključnih problema niti o merama za povećanje zaposlenosti, kao nijedne mere kojom se ubrzava troma ekonomija.

„Ne verujem u uspeh ekonomskih mera koje je predložio Krstić jer ponavlja poteze Mlađana Dinkića koji je pre godinu dana podigao pdv sa 18 na 20 odsto. Ta mera je bacanje prašine u oči”, rekao je Jovanović naglašavajući da se sada podiže stopa pdv-a za neegzistencijalne proizvode sa 8 na 10, što je bacanje prašine u oči, navodeći da u te"negzistencijalne prozvode” spada sveže voće, povrće, riba, jaja, žiarice, lekovi...

On je naglasio da su Srbiji potrebne refome PIO fonda u kome se mora zavesti red, transformacija javnog sektora, reforma poreske politike, departizacija preudizeća, promena menadžmenta...

On je upitao zašto Vlada zaobilazi one izvore prihoda koji su joj na dohvat ruke, poput dodatnog oporezivanja preduzeća koja kao monopolisti ostvaruju profit, uzimajući za primer NIS. On je takođe upitao i šta znači jedna od mera „poboljšanje poslovnog ambijenta”, odnosno „da li će to značiti prestanak kriminalizacje onih koji nešto rade”.

URS: Mere će usporiti privredni rast, podržavamo štednju

BEOGRAD –Ujedinjeni regioni Srbije (URS) smatraju da su danas predstavaljene ekonomske mere Vlade recesione i da će usporiti privredni rast, ali podržavaju uvođenje štednje i racionalizacije poslovanja u javnim preduzećima, državnoj administraciji i državnoj upravi.

„Ponovo se odlažu i rešavanje birokratije i novi zakon o radu i pitanje davanja građevinskih dozvola na koje se čeka po devet, deset meseci u proseku. Dok se takve mere ne donesu, Srbija neće moći da krene napred”, rekao je portparol URS-a Marko Selaković.

Selaković je, u izjavi Tanjugu, kazao da se URS protivi povećanju PDV-a, ocenivši da će povećanje poreza na hranu pogoditi najsiromašnije građane.

„Podsećam da je URS pitao premijera Ivicu Dačića, kada je rekonstruisana vlada počela sa radom, da li se iza njegovog ekspozea krije povećanje PDV i dobili smo odgovor da povećanja neće biti. Sada vidimo da se PDV na hranu povećava i tvrdimo da to nije dobra mera za građane i državu”, rekao je Selaković.

URS se, takođe, kaže Selaković, protivi smanjenju plata za profesore, lekare, sudije, uz ocenu da „nema razloga da se na taj način ostvaruju mere štednje”.

Prema njegovim rečima, URS podržava uvođenje štednje i racionalizacije poslovanja u javnim preduzećima, u državnoj administraciji, državnoj upravi.

Komentari19
039b0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

mnogi su i sada zadovoljni
Ako se narod opameti, mnogima ce biti bolje odmah posle izbora. Mada, ovde se sistematski radi na zaglupljivanju, pa od boljitka, malo morgen.
mirko b.
Ako su ovo mere koje će Srbiju izvući iz krize onda Srbija uopšte nije u krizi. Nijedna mera štednje nije na odmet ali sam očekivao veće oporezivanje najvećih primanja. Ni reči o rasterećivanju primanja ispod proseka republike. Ni reči o velikim primanjima u upravnim odborima, nevidljivim beneficijama ljudi u institucijama vlasti i nekim javnim preduzećima, o progresivnom oporezivanju najbogatijih, o zatvaranjima crnih tržišta i legalizaciji rada na crno, o ogromnom lopovlucima preko javnih nabavki i ekstra profitima privilegovanih, o racionalizaciji i smanjenju zaposlenih u institucijama sistema. Država je dozvolila da pripadnici vojske i policije odlaze u penziju mladi sa velikim beneficijama a onda otvaraju firme i rade bez ikakvih obaveza prema fondovima iz kojih primaju ne zaradjene penzije. Nemože sirotinja koja živi od četrdesetak hiljada sve to da izdržava. Gde su nova radna mesta za obrazovane mlade ljude, šta zapravo vlada hoće sa ovakvim bledim merama. Potrebno je više.
Radoslav Jovanovic
Bice bolje 2015 rekose politicari 2013. Kad dodje 2015 bice bolje 2017, itd. To je princip na kome se zasniva politika. NADA je osnova na kojoj se zasniva uspeh politike. Slazemo se, nije dobro i mora biti bolje. Bolje moze biti samo sutra i tako u nedogled. Ali, nismo svi u istoj poziciji. Politicari pokusavaju da traju sto duze jer za to vreme kroz svoje zarade i poziciju koju imaju stvaraju svoju buducnost, istu onu buducnost koju ostali nemaju. Sto je najgore politicari malih zemalja ne odlucuju nista. Njima je receno sta da rade. Pa nek pokusaju da rade drugacije. Primera ima dosta sta se desava sa neposlusnima: Slobodan Milosevic, Gadafi, Sadam Husein i da ne nabrajam. A koliko nam ta Amerika i EU cini dobrog sudite sami na osnovu zivota kojim danas zivite. Ostajte mi u zdravlju i veselju jer od uzasa spasa nema. EU smatra da su vam zarade prevelike pa se zato moraju smanjiti a porezi povecati. Razumete sta hocu da kazem. Ali ne brinite, ako ne razumete oseticete na svojoj kozi.
rade tripun
bilo bi bajno kada bi ove mere pratile ono sto realno zulja ovo drustvo..drzava je stavljena na pijadestal svega i po svaku cenu..slazem se ako su ljudi u drzavi ravnopravni..ako jesu zasto se ne uradi sledece..150000 ljudi u drzavnom i javnomsektoru je realno visak a to je izdatak za privredu cca 45 000x150000x1.72doprinosix12 meseci /114 jednako cca 1.200 mil eura...godisnji nepotreban izdatak poreskih obveznika... za drzavu obrt za drustvo porez..daskle koliko se u narednih 5 godina poveca zaposlenost u privredi toliko da se smanji u javnom sektoru/partijskom/..time dobijamo da nema stagnacije u opstoj potrosnji samo se smanjuje javna potrosnja za cca 250 mil eura god a dobit je jasna..realan sektor pravi realni BDP ..NARAVNO UZ SVE OVE MERE I PRAVILNO USMERAVANJE SUBVENCIJA..potpuno preusmeriti subvencije na efikasnost privrede i realnog sektora a unutar administracije poboljsati od kadrovskog tehnickog i uopste poboljsati funkcionisanje sistema..spustiti ove mere na nize nivoe
Видеће Се
Ко преживи прићаче.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja