subota, 24.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
nedelja, 20.10.2013. u 12:30

Preminula Jovanka Broz

Posle tačno 59 dana provedenih u beogradskom Urgentnom centru, Jovanka Broz, udovica bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza, preminula je u u 11.45 časova. Nekadašnja prva dama Jugoslavije umrla je u 89. godini. Srce i pluća su izgubili bitku i zbog tereta godina, ali i zbog osnovne bolesti, teške bolesti, za koju ni ona ni njeni najbliži nisu slutili da je ima.

U pratnji rođaka, 23. avgusta, u kasnim popodnevnim časovima, stigla je u ovu ustanovuzbog lošeg opšteg zdravstvenog stanja, niskog krvnog pritiska, loše krvne slike i s promenama na koži. Ta vest je istog časa postala udarna u zemlji i regionu.

Lekari su počeli borbu za njen život, a nadu da će dobiti ovu bitku budila je činjenica da Jovanka nije pretrpela ni infarkt ni moždani udar, kako su u prvom času neki mediji izvestili. Posle primljenih infuzija, transfuzija i lekova, Jovankino stanje se zaista i stabilizovalo, ali su tada uočeni i prvi problemi u radu pluća. Lekari su od rođaka, koji su je doveli, saznali da pre dolaska u Urgentni centar Jovanka Broz nije uzimala nikakvu terapiju, kao i da je danima odbijala odlazak kod lekara, sve dok joj nije postalo toliko loše da više nije mogla tome da se protivi.

Ubrzo posle toga je postavljena i konačna dijagnoza teške bolesti, invazivnog karcinoma kože, koji je već doveo do promena na plućima i šanse za potpuno izlečenje gotovo da više nije bilo. Konzilijum lekara Kliničkog centra Srbije ulagao je, ipak, maksimalne napore, pa su se periodi poboljšanja i pogoršanja smenjivali. Posle jednog takvog pogoršanja, zbog problema s disanjem, 26. septembra Jovanka Broz morala je da bude stavljena na aparat za veštačko disanje. Duboka starost, kao i prethodno loše zdravstveno stanje umanjivali su šansu za zalečenje. Prethodne nedelje stanje joj se dalje pogoršavalo.

Telegrami sa željama za ozdravljenjem, s prostora cele bivše Jugoslavije, kao i buketi cveća, Jovanki su stizali od prvog trenutka kada je primljena u Urgentni centar. Udovica bivšeg predsednika SFRJ, iako je već decenijama živela potpuno povučeno, u beogradskom naselju Dedinje, u oronuloj kući koja joj je dodeljena, nije bila zaboravljena. U danima kada joj se zdravstveno stanje malo poboljšalo zahvaljivala je svima na pažnji i željama da ozdravi, ali osim posete najbližih rođaka i uskog kruga prijatelja nijedna novinska ekipa nije dobila dozvolu da je vidi ili snimi.

Posle prve krize, koju je prebrodila, početkom septembra aktuelizovana je priča o njenom smeštaju i Vlada Srbije je obećala da će joj naći odgovarajuću kuću, s punom negom i stalnom medicinskom pomoći. Nažalost, Jovanka to nije dočekala, smrt je bila brža.

Ostaje da se vidi da li će biti ispunjena njena poslednja želja da bude sahranjena pored Josipa Broza Tita, u Kući cveća, a kako „Politika” saznaje, Vlada će danas doneti odluku o mestu i datumu sahrane.

Rasim Ljajić, ministarspoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, ali i osoba u koju je udovica predsednika Tita imala najviše poverenja, najavio je mogućnost da Jovanka Broz bude sahranjena u Kući cveća, u susednoj prostoriji, pored one u kojoj je sahranjen njen suprug Josip Broz.

O. Popović

---------------------------------------------------------------------

Biografija Jovanke Broz

BEOGRAD – Udovica bivšeg predsednika SFRJ Jovanka Broz, koja je danas preminula u Beogradu, rođena je decembra 1924. godine u zaseoku Pećane kod Korenice, u Lici, tadšnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Udovica Josipa Broza Tita, neprikosnovenog lidera socijalističke Jugoslavije i doživotnog predsednika SFRJ, kako je navođeno u njenim zvaničnim biografijama, imala je 17 godina kada je postala članica Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

Poput brojnih drugih njenih zemljaka u NOB-u je učestvovala od 1941. godine. Gotovo čitava njena porodica stradala je tokom drugog svetskog rata.

Jovanka Broz, devojačko prezime Budisavljević, iz rata je izašla kao dobitnik dva ordena za hrabrost, major JNA, i noslac Partizanske spomenice 1941. ali i sa jednim dragocenim poznanstvom. Prilikom nemačkog desanta na Drvar maja 1944. gde se ona našla kao pripadnica Šeste ličke, upoznala je Josipa Broza Tita.

U njegovoj neposrednoj okolini počela je da radi krajem četrdesetih. Prema pisanju medija bila je glavna domaćica vile u Užičkoj 15.

Konačno aprila 1952. u Iloku, u vili „Dunavka” oni su se venčali, skriveno od javnosti. Kumovi su bili Aleksandar Ranković i Ivan Gošnjak. Pojedini mediji pisali su da je administrativni deo obavljen u opštini Čukarica. Ona je imala 28, a on 60 godina.

Javnost je za taj brak doznala docnije, prilikom zvanične posete Entonija Idna britanskog ministra inostranih dela.

Idilični bračni odnosi, kako je to delovalo gledano sa strane, kao da su narušeni negde tokom ranih sedamdesetih a u svakom slučaju od početka 1974 godine.

Tako je sticajem okolnosti taj odnos postao tema niza špekulacija oko njenih eventualnih političkih ambicija. Tada, a pogotovo docnije pominjane su najrazličitije neobične navodne njene političke kombinacije sa pojedinim nezadovoljnim generalima. Navodno je aprila 1975. Tito konačno napustio Užičku 15, a poslednji put su zajedno viđeni u javnosti juna 1977. prilikom jednog prijema delegacije Norveške.

Iako više nisu živeli zajedno, nije poznato da je Tito ikada izgovorio išta što bi moglo da bude protumačeno kao netrpeljivost ili animozitet prema njoj.

Tokom Titove bolesti, dok je ležao u bolnici, Jovanka ga je posećivala, a na sahrani se pojavila na mestu koje joj je i pripadalo, ali joj je ubrzo potom naloženo da se iseli iz Užičke 15, pri čemu joj je dopušteno da ponese lične stvari, ali ne i nakit i druge dragocenosti.

Smeštena je u jedan rezidencijalni objekat na Dedinju. Reč je o vili „Bor” sagrađenoj krajem 19. veka, veličine oko 750 kvadrata, smeštenoj nasuprot ulaza u kompleks kraljevskih dvorova u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića. Objekat je izgleda već tada bio zapušten, poslednji put je renoviran 1961. uoči Prvog samita nesvrstanih u Beogradu.

Od 1983. godine Jovanka Broz sudskim putem tražila je Titovo nasledstvo i zahtevala da joj se vrate oduzeti lični predmeti. Spor je između ostalog postojao zbog činjenice da je odbijala ličnu penziju na šta je imala pravo, dok je ona sve vreme insistirala na porodičnoj penziji, što joj je osporavano. Tako joj je svakog meseca resorno ministarstvo isplaćivalo određenu naknadu, što je poslednji put određeno Rešenjem Vlade Srbije avgusta 2006. Kako je tada rečeno, nije bila reč o penziji, već o „vanrednoj i izuzetnoj naknadi”.

Tek posle 2000. uspela je da se izbori za manju adaptaciju vile u kojoj je živela, u kuću joj je uvedeno grejanje, ali sudskom procesu koji je vođen za povraćaj lične imovine nije se nazirao kraj. Imovina Josipa Broza pretvorena u društvenu 1988. ali je 2000. godine Ustavni sud poništio taj zakon.

Jovanka dugo nije imala nije imala ni lična dokumenata, poput lične karte i pasoša, što je konačno rešeno u leto 2009. godine zahvaljujući angažovanjima Rasima Ljajića i Ivice Dačića.

Koliko je poznato kontakte je održavala samo s najužom rodbinom i nekoliko bliskih prijatelja, ali ne i s potomcima Josipa Broza Tita.

Decenijama, prvo godinama uoči smrti predsednika Tita, a pogotovo kasnije, do pre par godina, živela je potpuno povučeno, daleko od očiju javnosti, i pojavljivala se jedino o godišnjicama njegove smrti. Tanjug

---------------------------------------------------------------------

Vlada će sutra formirati odbor za sahranu Jovanke Broz

BEOGRAD – Vlada Srbija će sutra održati sedncu na kojoj će formirati organizacioni odbor sa sahranu Jovanke Broz i na kojoj će odrediti mesto i datum sahrane, rekao je ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Najverovatnije ćemo doneti odluku da ona bude sahranjena u Kući cveća, u susednoj prostorji, pored one, u kojoj je sahrenjen njen suprug, nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito, rekao je Ljajić Tanjugu.

Ljajić je dodao da su u toku razgovori sa članovima njene porodice, oko procedure i datuma sahrane. Tanjug

---------------------------------------------------------------------

Dačić uputio telegram saučešća porodici Jovanke Broz

BEOGRAD – Premijer Ivica Dačić izrazio je saučešće porodici Jovanke Broz koja je danas preminula u Beogradu.

Dačić je uputio telegram sa izrazima najdubljeg saučešća porodici Jovanke Broz, ističući da „njenom smrću odlazi i jedan od poslednjih najpouzdanijih svedoka istorije naše nekadašnje države, koja je progonom platila tu činjenicu”.

„Na žalost, istorijska nepravda prema njoj počela je da se ispravlja tek pred kraj na jenog života. Vlada Republike Srbije smatra da Jovanka Broz treba da bude sahranjena pored svog supruga Josipoa Broza tita i u tom smislu će doneti odgovarajuće odluke”, navedeno je u telegramu. Tanjug

---------------------------------------------------------------------

Opasna vladarka i tragična ličnost

Zagreb/Sarajevo/Ljubljana – Većina medija u regionu prenela je juče, kao jednu od udarnih, vest o smrti udovice bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, Jovanke Broz, nazivajući je „kraljicom komunističke Jugoslavije”, „opasnom vladarkom iz senke”, ali i tragičnom ličnošću koja je poslednjih 30 godina provela izolovana i zaboravljena.

Hrvatski „Jutarnji list” objavio je vest da je „otišla nekadašnja kraljica komunističke Jugoslavije”, koja je „svojom pojavom i tragičnim životom najbolja personifikacija te nesrećne zemlje koja je nestala u vihoru krvavog rata”. „Mlada, jedra partizanka, nakon blistave ratne pobede i zauzimanja vlasti, postaje supruga već tada harizmatičnog partizanskog vođe i ’najvećeg sina naših naroda i narodnosti’. Ideološki idealna bračna kombinacija za državu koju je on osmislio – on Hrvat, ona Srpkinja”, ocenjuje „Jutarnji list”.

Navodeći da je priča o Jovanki Budisavljević, prvoj dami među drugaricama i prvoj udovici Jugoslavije, fascinantna i gotovo holivudska, zagrebački list je opisuje kao „Pepeljugu komunizma: od ličkog čobančeta i partizanske bolničarke do kraljice iz bajke kojoj je svet bio pod nogama, da bi se kasnije pokondirila i pala u političkim spletkama kojima nije bila dorasla, da bi u starosti završila kao tragična ličnost i paćenica”. „Nesrećan završetak kraljice zemlje koja je odavno nestala”, zaključuje hrvatski list.

Navodeći biografiju Jovanke Broz, agencija Hina podsetila je da je ona poslednje decenije života provela u samoći, gotovo se ne pojavljujući u javnosti i održavajući lične kontakte samo s najužom rodbinom i nekoliko bliskih prijatelja, ali ne i s potomcima Josipa Broza Tita.

Isti komentar iznosi u prvi plan i „Dnevni avaz”, navodeći da je, kao neposredan svedok cele turbulentne epohe u istoriji Balkana, Jovanka Broz uvek bila predmet ogromnog regionalnog medijskog interesovanja. „Jovanka se, međutim, držala u ekstremnoj povučenosti i retko je davala intervjue. Mnogi su mislili da je njen povučen život posledica velikih problema kroz koje je prošla od smrti supruga kada je cela njena imovina nacionalizovana i kada je stavljena u kućni pritvor. Objavljeno je da živi u skromnim uslovima, a tek je 6. jula 2009. godine posle gotovo 30 godina, dobila lična dokumenta”, podseća sarajevski list.

Vest o smrti Jovanke Broz slovenačko „Delo” objavilo je, uz veliku fotografiju, pod naslovom „Opasna vladarka iz senke ili tragična žrtva?”, uz komentar: „Umrla je najpoznatija i najmisterioznija žena socijalističke Jugoslavije”.

Tanjug

---------------------------------------------------------------------

Jovanka Broz: Od glamura do zaborava

BEOGRAD – Strane novinske agencije prenele su danas vest da je udovica bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, Jovanka Broz preminula, uz komentare da je, posle smrti supruga, bila zaboravljena, ali i da je za njegovog života uživala u razmetanju i glamuru.

Britanska agencija Rojters objavila je da je umrla „Jovanka Broz, koja je tri decenije bila prva dama Jugoslavije, ali je ostala zaboravljena i bez države pošto je rat razorio socijalističku federaciju koju je izgradio njen muž Tito”.

Rođena u Hrvatskoj, Jovanka je prvo bila medicinska sestra u partizanima tokom Drugog svetskog rata, zatim Titova lična sekretarica, a na kraju je 1952. postala njega žena.

Tito je bio 32 godine stariji od nje i nalazio se na čelu federacije od 22 miliona stanovnika, koja je balansirala između istoka i zapada tokom „hladnog rata”.

Za razliku od bezličnih i ozbiljnih komunističkih lidera sovjetskog bloka, Tito i njegova supruga su uživali u razmetanju i glamuru, navela je britanska agencija.

Američka agencija AP je objavila da je umrla „udovica bivšeg jugoslavenskog diktatora Josipa Broza Tita”, koja je sa njim bila u braku gotovo 30 godina.

Tito, čiji su se gerilski borci - partizani borili protiv nemačkih nacističkih okupatora tokom Drugog svetskog rata, došao je na čelo Jugoslavije nakon završetka rata, naveo je AP i dodao da je on sve do svoje smrti 1980. godine gvozdenom rukom vladao multietničkom federacijom.

Naslednici Tita na čelu države su kasnije Jovanku Broz lišili njenih prava, usled čega je ona praktično bila u kućnom pritvoru, navela je američka agencija.

Francuski AFP je naveo da je „udovica bivšeg jugoslavenskog komunističkog diktatora” Tita preminula danas usled zastoja u radu srčanog mišića, dodavši da je ona nakon muževljeve smrti „provela oko 30 godina u izolaciji i siromaštvu”.

Jovanka Broz, na koju su Titovi politički saradnici sumnjali da je planirala državni udar, stavljena je nekoliko godine pre smrti muža 1980. u gotovo kućni pritvor, navodi francuska agencija.

Jovanka se poslednji put u javnosti pojavila na Titovoj sahrani u maju 1980. godine, a nakon njegove smrti je bila prisiljena da napusti nekadašnju srpsku kraljevsku palatu, u kojoj je bračni par Broz živeo u luksuzu, naveo je Frans pres.

Tada su Jovanki oduzeti lični dokumenti, koji su joj srpske vlasti ponovo uručile tek 2009. godine, kad je dobila i penziju, dodaje agencija.

Hrvatski „Jutarnji list” objavio je vest da je „otišla nekadašnja kraljica komunističke Jugoslavije”, koja je „svojom pojavom i tragičnim životom najbolja personifikacija te nesrećne zemlje koja je nestala u vihoru krvavog rata”.

„Mlada, jedra partizanka nakon blistave ratne pobede i zauzimanja vlasti postaje supruga već tada harizmatičnog partizanskog vođe i 'najvećeg sina naših naroda i narodnosti' gotovo 30 godina starijeg. Ideološki idealna bračna kombinacija za državu koju je on osmislio, on Hrvat ona Srpkinja”, ocenjuje „Jutarnji list”.

Navodeći da je priča o Jovanki Budisavljević, prvoj dami među drugaricama i prvoj udovici Jugoslavije, fascinatna i gotovo holivudska., opisujući je kao „Pepeljugu komunizma: od ličkog čobančeta i partizanske bolničarke do kraljice iz bajke kojoj je svet bio pod nogama, da bi se kasnije pokondirila i pala u političkim spletkama kojima nije bila dorasla, da bi u starosti završila kao tragična ličnost i paćenica”.

„Nesrećan završetak kraljice zemlje koja je odavno nestala”, zaključuje hrvatski list. Tanjug

Komentari86
9f975
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

istina i samo istina
Molim vas da ispravite gresku u vasem clanku, u izvestaju zvanicne francuske agencije -AFP, kao ni u jednim dnevnim francuskim novinama nije stajalo da je rec "o udovici bivseg diktatora", vec udovici bivseg marsala, predsednika, dirigenta i slicno!
Stevan Nedeljkovic
Нигде није тако експлицитно поменуто, али изгледа да је код Јованке основна болест била дуго занемарен рак коже, а све друго су последице ове болести. Медицина каже да ако се рак коже диагнозира и лечи на време ова болест постаје излечива у највећем броју случајева. Обзиром да се ово десило препознатљивој особи, требало би искористити овај случај да се јавност упозори да ова наизглед безазлена болест често доводи до смрти, и да се ваља обратити лекару дерматологу кад се примети чудна брадавица или раница која тешко зараста.
Arpad Kovacs
Svi koji su hteli znali su za njezin zivot sa pokisnutom krovom ali do njezine smrti niko nije maknu prstom da joj pomogne a sada ti krokodilske suze sa svih strana?!Koliko je to licemerno odn. podmuklo,Boze moj!
Goran Cormarkovic
Nisam pratio sve vesti zadnjih par dana ali ako 20 Oktobra kad je preminula Jovanka Broz drzavne zastave nisu bile na pola koplja, onda ovu drzavu treba da je sramota sto to nije uradila ipak je ona tako nesto zasluzila i jos ako nije uz najvise drzavne pocasti sahranjena. Mnogo toga je za svog zivota dok je bila sa Titom uradila da zastiti Srpski narod od pralelnih Hrvatskih obavestajnih sluzbi za vreme SFRJ koj su cak na kratko uspeli da je posvadjaju sa Titom i udalje od njega. Moji preci su Srbi iz Like tako da mogu reci moja Licanko nek ti je laka zemlja. Amin
V.V.B. Danska
Pocivaj u miru Jovanka Broz. Pocivaj u miru oslobodena ljidske zlobe, patnji i ponizenja kojima si bila izlozena vise od trideset godina. Pocivaj u miru napacena zeno ciji tragican zivot nekima nije bio dovoljan pa su se decenijama trudili da ga ucine jos tragicnijim. Nadam se da ce nebesko carstvo da bude milostivije prema tebi nego sto je bila srpska drzava. Tuzan i setan, ali topao, poslednji pozdrav sa hladnog severa od nekoga ko realno i kriticki, ali i sa dubokim postovanjem cuva uspomenu na Tita i njegovu poslednju zivotnu saputnicu.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja