nedelja, 25.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 24.03.2014. u 11:39 N. Be­lić

Internet album o precima u Velikom ratu

Fo­to­gra­fi­je, auto­bi­o­graf­ski spi­si, dnev­ni­ci, voj­nič­ka pi­sma, raz­gled­ni­ce i dru­ge uspo­me­ne na uče­sni­ke i sa­vre­me­ni­ke Pr­vog svet­skog ra­ta, bi­će ob­je­di­nje­ne na in­ter­net por­ta­lu ko­ji je po­kre­nuo Sa­vez po­to­ma­ka rat­ni­ka Sr­bi­je od 1912. do 1920. Ova or­ga­ni­za­ci­ja jav­no po­zi­va sve one ko­ji po­se­du­ju štam­pa­ni ili pi­sa­ni ma­te­ri­jal i snim­ke iz vre­me­na Ve­li­kog ra­ta da ovu vred­nu gra­đu ske­ni­ra­ju i po­sta­ve na sajt slav­nim-pre­ci­ma.srb (adre­sa se uno­si ći­ri­lič­nim slo­vi­ma).  

– Že­lja nam je da se u ovom je­din­stve­nom al­bu­mu se­ća­nja pri­ku­pi što vi­še uspo­me­na, u go­di­ni ka­da se obe­le­ža­va sto­go­di­šnji­ca po­čet­ka Pr­vog svet­skog ra­ta. Po­ziv na sa­rad­nju upu­ću­je­mo i ži­te­lji­ma Sr­bi­je i na­šim su­na­rod­ni­ci­ma iz di­ja­spo­re. Ske­ni­ra­ne pri­lo­ge mo­gu da po­sta­ve do 30. apri­la. Osim ma­te­ri­ja­la ko­ji se od­no­si na raz­do­blje bor­bi pri­hva­ta­mo i do­ku­men­ta­ci­ju ko­ja je na­sta­la u go­di­na­ma po­sle 1918. ali se od­no­si na Ve­li­ki rat, kao što su po­tvr­de iz­da­va­ne uz Al­ban­ske spo­me­ni­ce – is­ti­če Aleksandar Va­si­lić, pred­stav­nik Sa­ve­za po­to­ma­ka rat­ni­ka Sr­bi­je od 1912. do 1920. 

Svi snim­ci i pi­sa­na gra­đa na por­ta­lu raz­vr­sta­va­ju se u ce­li­ne pre­ma da­tu­mi­ma ka­da su na­sta­li. Na saj­tu je do­zvo­lje­no ob­ja­vlji­va­nje fo­to­gra­fi­ja za ko­je vla­sni­ci ne­ma­ju po­dat­ke ko se na nji­ma na­la­zi, pod uslo­vom da je mo­gu­će do­ka­za­ti da je reč o snim­ci­ma na­sta­lim od 1914. do 1918. Ka­da 30. apri­la pri­ku­plja­nje do­ku­me­na­ta na por­ta­lu bu­de za­vr­še­no, bi­će oda­bra­no 100 naj­in­te­re­sant­ni­jih i naj­vred­ni­jih fo­to­gra­fi­ja i od ko­jih će struč­ni ži­ri ofor­mi­ti po­stav­ku za iz­lo­žbu. 

– Te oda­bra­ne ma­te­ri­ja­le iz­lo­ži­će­mo naj­ve­ro­vat­ni­je na le­to, ka­da bu­de na­vr­še­no sto go­di­na od pr­vih su­ko­ba u Ve­li­kom ra­tu – na­ja­vlju­je Va­si­lić.

-----------------------------------------------------------------------------

Zbir­ka iz­vo­ra za is­tra­ži­va­če

In­ter­net al­bum po­sve­ćen pre­ci­ma iz Pr­vog svet­skog ra­ta osta­će na glo­bal­noj mre­ži i po­sle obe­le­ža­va­nja sto­go­di­šnji­ce ve­li­kog su­ko­ba, kao svo­je­vr­sna zbir­ka isto­rij­skih iz­vo­ra. 

– Isto­ri­o­gra­fi i dru­gi is­tra­ži­va­či ima­će pri­li­ku da ko­ri­ste pri­ku­plje­nu gra­đu, a po­sred­stvom saj­ta mo­ći će da kon­tak­ti­ra­ju i s vla­sni­ci­ma fo­to­gra­fi­ja i do­ku­me­na­ta i da se ras­pi­ta­ju o de­ta­lji­ma – ka­že Alek­san­dar Va­si­lić. 

Kre­i­ra­nje por­ta­la na­me­nje­nog uspo­me­na­ma na uče­sni­ke Ve­li­kog ra­ta po­mo­gli su Vla­da Sr­bi­je sa Kan­ce­la­ri­jom za sa­rad­nju sa di­ja­spo­rom i Sr­bi­ma u re­gi­o­nu i Tu­ri­stič­ka or­ga­ni­za­ci­ja Be­o­gra­da. Po­dr­šku je da­la Voj­ska Sr­bi­je i Srp­ska pra­vo­slav­na cr­kva uz bla­go­slov pa­tri­jar­ha Iri­ne­ja. U sa­rad­nji sa Aka­de­mi­jom umet­no­sti iz­ra­đen je i spot sa po­zi­vom vla­sni­ci­ma do­ku­me­na­ta da se pri­dru­že stvaranju onlajn albuma.

Komentari0
9ffb3
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja