nedelja, 15.12.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 11:11

Kupujemo uglavnom uvozno meso

Prema podacima Uprave carina, uvoz svih vrsta mesa u Srbiju znatno povećan, a prema nekim procenama – ovaj trend će se nastaviti, i to najviše svinjetine i živinskog mesa
Autor: Jelica Antelj. Ivana Albunovićponedeljak, 02.06.2014. u 11:03
(Фото www.sxc.hu)

Uvoz svih vrsta mesa u Srbiju višestruko je povećan, što ukazuje na to da potrošači uglavnom ne kupuju meso sa domaćih farmi. Najdrastičnije je porastao uvoz svinjetine, i to pet puta u odnosu na prošlu godinu, a prema podacima Uprave carina – povećane su i količine uvezene govedine i pilećeg mesa. Stručnjaci zato ističu da nesumnjivo već uveliko jedemo svinjsko meso iz Austrije, Nemačke, Hrvatske, pa čak i Makedonije (koja od nas kupuje kukuruz, a vraća nam „polutke“), dok živina dolazi iz Italije, Slovenije i Hrvatske. Samo juneće meso još opstaje, ali je potrošnja ove vrste kod nas izuzetno mala. I pored toga što se do sada uglavnom smatralo da su najveći uvoznici prerađivači i da zamrznuto meso završava uglavnom u prerađevinama, to nije tačno. Posebno zato što se uvoze polutke, komadno meso koje se kupcima kasnije nudi u mesarama. 

Postoje dve kategorije: sveže i rashlađeno ili duboko zamrznuto. Kako se širom Srbije kupci sve češće žale na kvalitet svih vrsta mesa (boja, miris, ukus, svežina..), postavlja se pitanje o kakvom mesu je reč. Stručnjaci smatraju da uvoznici uzimaju duboko zamrznuto meso, ali pred istekom roka trajanja (on obično iznosi po nekoliko meseci), pa kada se nađe u prodaji ono je već izgubilo dosta i na nutritivnim vrednostima i na kvalitetu.

– Stočarstvo je u izuzetno teškoj situaciji i propadanje traje decenijama. Poslednjih godina je problem što se veliki trgovci sve više oslanjaju na uvoznike, dok je ranije njihovo snabdevanje bilo vezano za uslužni tov preko kombinata i zadruga koje su prema potrebama proizvodile za njih, a kupci su znali šta kupuju. Sada, iako bi to trebalo da bude deklarisano i naglašeno, kupci se i ne raspituju, a većina veruje da je meso koje nabavljaju iz domaće proizvodnje, kaže naš sagovornik dobro upućen u prilike na tržištu mesa koji je želeo da ostane anoniman.

U Upravi za veterinu su za „Politiku” još ranije ukazivali da se čini da potrošačima očigledno nije jasan izraz „sveže meso”. 

Oni objašnjavaju da je i odmrznuto meso sveže meso i da nikako ne sme da se posmatra u kolokvijalnom kontekstu svežine hrane.

– Izraz „sveže meso” odnosi se na ohlađeno i smrznuto meso, a to znači meso koje nije izlagano nikakvom procesu konzerviranja osim hlađenja, zamrzavanja ili brzog zamrzavanja, uključujući i meso koje je upakovano pod vakuumom ili u kontrolisanoj atmosferi – navode u Upravi za veterinu, dodajući da meso može da se odmrzava jedino u objektima koji su registrovani za to ili za preradu u proizvode od mesa. Oni dodaju da ukoliko se stavlja u promet, na deklaraciji mora jasno da piše da je reč o odmrznutom mesu, kako se ne bi ponovo zamrzavalo kao i da obavezno mora da se naznači koji je rok upotrebe. 

Stabilizacija domaćeg tržišta i bolje stanje u stočarstvu, a time i snabdevanju domaćim mesom, mogli bi se dogoditi ukoliko, smatraju stručnjaci, Srbija dobije dozvolu za izvoz u Evropsku uniju, što trenutno nije moguće zbog svinjske kuge. Obnavljanje proizvodnje posebno u slučaju uzgoja svinja moguće je, i to u relativno kratkom roku (za razliku od govedarstva). Samo izvoz bi mogao znatno da promeni ovu situaciju. Trenutno se oko 80 odsto svinjskog mesa proizvodi u malim gazdinstvima, a prema poslednjim podacima Srbija ima oko 3,3 miliona svinja, a dodatni problem je i to što je veliki broj životinja stradao u poplavama. Najveći regioni za uzgoj svinja su obrenovački, mačvanski, svinjarski Srem i zapadna Bačka.

I kada je reč o uvozu živine – situacija je slična, a prema procenama Radeta Škorića, direktora Zajednice živinara Srbije, biće sve teže, posebno za domaće proizvođače, jer se može očekivati još veći uvoz. 

– I dok je ranije bila situacija da se najviše uvozilo mašinski otkoštano meso – MOM, sve više se dešava da se sada uvozi i piletina u komadu. Interesantno je i to da se u toku dana javljaju razlike i do 40 odsto u ceni pilećeg mesa kod različitih proizvođača, što ukazuje da se nešto događa na tržištu ovog mesa – kaže Škorić.

---------------------------------------------------------------------------

Obavezno navođenje porekla robe

Uvoz mesa odnosno količina koja se uveze isključivo je odnos ponude i potražnje i ekonomskih trendova u industriji i preradi mesa, kažu u Upravi za veterinu.

– U skladu sa važećim propisima Republike Srbije, sva hrana koja se pušta u promet mora biti bezbedna za potrošača, propisno označena i deklarisana (žig na mesu ili identifikaciona oznaka na etiketi ili deklaraciji). Radi utvrđivanja sledljivosti u samom žigu ili oznaci nalazi se izvozni kontrolni broj objekta porekla pošiljke. Na deklaraciji se navode podaci o datumu proizvodnje, roku upotrebe, vrsti proizvoda i proizvodnom objektu i načinu čuvanja, objašnjavaju u Upravi za veterinu.


Komentari12
06a59
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

aleksandar protic
Kad kupujem piletinu ili bilo sta drugo,stvarno bih zeleo da znam odakle potice. Da li je moguce da se u ovoj zemlji uredi vec jednom nesto ili ce veliki lobiji pojesti Srbiju skroz.
Nenad Jankovic
Ne kupujem junece meso jer je preskupo. Treba mu i duza termicka obrada. Zato, kupim snicle, nema kostiju, nista ne bacam, malo proprzim i tako i struju(plin) stedim. Da imam vise para hranio bih se bolje.
Predrag Pavlovic
Problem izbora kvalitetnog mesa lezi u prikrivanju porekla mesa koje se nudi. Ako bi Maloprdaja bila duzna da obavesi kupca natpisom tipa: dugo zamrzavano ili" nezamrzavano sveze domace", kupcu bi se lakse opredelili. Ponuda " crkotina" nalickanih iza crvenog stakla je podvali nelojalna konkurencija malim stocarima.
Војвода Златиборски
Србија увози цркотине,које после уваљује србском народу. Лиферанте цркнутог меса треба јавно повешати уз обавезно присуство народа.
Kovacs Arpad
stocni fond u Srbiji totalno unistena, kod nas u Banatu Stale svinjarci cak i dvoriste su uglavno prazni!PUNO ZEMLJA OTISLA U RUKAMA TAJKUNA,tesko moguce kupiti ili uzeti u arendi!To su kriminalci iz Bgd.iNS koji sistematski unistavaju Vojvodinu jer su povezani SA naj visjim sustavima u zemlji!To je to!

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja